RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Európai remények a New York-i éjszakában

Csütörtökön már olvashatták kiváló kolléganőnk, Papp Virág cikkét az idei, 155. Belmont Stakes kapcsán, de nézzük mit tartogat számunkra a másik hat (!) csúcskategóriás összecsapás.

ottoman-fleet.jpg

A szombati Grade 1-es besorolású versenyek sora 21:02-kor kezdődik, amikor is hat szépreményű kanca startol majd el 1700 méteren a sportág egyik leghíresebb személyiségéről, Ogden Phipps-ről elnevezett, ötszázezer dollárral dotált nagydíjban. A 2022-es Kentucky Oaks hőse, de idén legutóbbi két futásakor egyformán második Secret Oath csak másodfavorit a címvédő Clairiere (trénere Steve Asmussen / lovasa Joel Rosario) mögött. A Stonestreet immár ötéves szuperkancája „az Apple Blossom” (Gr1) győzelmével hangolt ide.

Tizenhárom fős mezőny az 1400 méteres Woody Stephens Stakesben (400 e USD). A kiírás szerint kizárólag háromévesek a startnál, akik közül Justify fia, Arabian Lion (Baffert/Velazquez) kiemelkedő sansznak látszik, mert áprilisban, Gr3-ban második, majd egy kisebb verseny első díjával zsebében érkezik New Yorkba.

Ugyanígy egy kiemelkedő esélyese mutatkozik a Jaipur Stakesnek (Gr1, 1200 m, 400 e USD) is, nevezetesen a Qatar Racing színiben futó, bár szindikalizált Mizzen Mast ivadék, Caravel (Cox/Gaffalione), aki szeptember óta veretlen, pedig (azóta is) kizárólag black-type futamban áll starthoz.

23 óra után indul az államok egyik legpatinásabb erőfelmérője, az 1891-ben alapított Metropolitan Handicap (Gr1, 1600 m, 1 millió USD) melynek korábbi bajnokai között Tom Fool, Native Dancer, Sword Dancer, Buckpasser, Forego, Gulch, Ghostzapper, Quality Road vagy éppenséggel legutóbb Flightline nevét találjuk, így mindenki számára azonnal világossá válik a futam rangja.

A zsokék között John Velazquez öt győzelmével csúcstartó. Most is indul, de „csak” a negyedik sansz, a Tapit ivadék, Charge it nyergében láthatjuk majd. Kisebb csoda szükséges ahhoz, hogy ne a Godolphin sorozatnyerő szupersztárja, Cody’s Wish (Mott/Alvarado) nyerje az idei kiírást, hiszen Curlin ötéves fia 12 futása során nyolcszor tudott győzni, legutóbbi három, egyaránt Grade 1-es versenyét pedig kivétel nélkül behúzta.

Tette mindezt két állam, három pályáján.

Már miatta érdemes lesz nézni az elmonti közvetítést.

hetvegi_idopontok.png

Éjfél előtt hat perccel jön el az európai lóversenyrajongók ideje, mert a 2000 méteres Manhattan Stakesben (Gr1, 750 e USD) az öreg földrész „állítja ki” a favoritot, a szintén Godolphin színekben futó Ottoman Fleet-et. Ő látható a nyitóképen. Charlie Appleby idomítottja már túl van a felkészítő futáson is, mert egy hónappal ezelőtt magabiztosan nyerte a Gr2-es Fort Marcy Stakest ugyanitt. Őt William Buick fogja lovagolni, míg az istállótársat Warren Point-ot Richard Mullen. A két európai idomítás legnagyobb ellenfele a legutóbb 1800 méteren Gr1-ben győztes Up To The Mark (Pletcher/Irad Ortiz) lehet.

Láthatják, hogy már a 155. Belmont Stakes előtt is várnak ránk izgalmak, így a szombat éjszakát színpompás programkavalkáddal is tölthetjük.

Egyébként egy fejezet idén véget fog érni Belmont Park történetében. A galopprajongók előtt ismert, hogy már jó ideje építkezés folyik a területen, de a versenyeket ez eddig csak részben érintette. A 2024-es és a 2025-ös teljes szezon viszont biztosan másutt kerül majd megrendezésre: Aqueduct és Saratoga a két opció jelen pillanatban. A 455 millió dolláros beruházással készülő „Új Belmont Park” 2026-ban nyithatja meg kapuit.

Képek: TDN twitter

süti beállítások módosítása