RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Születésnapodra – Steve Asmussen

Ma ünnepli 54. születésnapját az amerikai sztártréner.

asmussen1-800x445.jpg

Steve Asmussen neve valószínűleg mindenkinek ismerősen cseng, aki kicsit is hallott az amerikai lóversenyzésről az elmúlt években. Születésnapja alkalmából azonban most részletesebben is bemutatjuk Curlin, Rachel Alexandra és számos egyéb klasszis idomárját.

1965. november 18-án született Dél-Dakotában, kétéves korában azonban a texasi Laredoba költöztek, ahol családja mai napig él. Apja, Keith bajnok zsoké volt, anyja, Marilyn pedig mai napig trénerként dolgozik, így nem csoda, hogy Steve és bátyja, Cash is a lóversenyt választották karriernek. A szülők jelenleg két telepet is üzemeltetnek Laredoban, nevezetesen az El Primero Tréningközpontot és az Asmussen Horse Centert, ahol a tenyésztés és eladás zajlik.

A család szorosan összetart, csak hogy egy példát említsek, Asmussen nagyanyja, Helen, fiai minden versenyére kiment, majd mikor 2007-ben elhunyt, unokája kihagyta a Preakness starthely-sorsolását a temetése miatt – azét a Preaknessét, amelyet aztán megnyert Curlinnel.

rachel.jpg

Egyik legjobbjával, Rachel Alexandraval

1985-ben végzett a laredoi United High Schoolban, majd következő évben már első győzelmét ünnepelhette trénerként. Ezt 1987-ben már az első stakes-siker követte, az első graded-trófea azonban egészen 1996-ig váratott magára: akkor Valid győzött a Derby Trialben Churchill Downnsban, 1999-ben pedig Dreams Gallore ért haza a Mother Goose Stakesben – ez volt az első topsikere.

Legkomolyabb partnerei Stonestreet Stables (Curlin, Rachel Alexandra) és Winchell Thoroughbreds (Untapable, Gun Runner) voltak és vannak azóta is, de számos egyéb remek lovat is magáénak tudhatott már. Ennek köszönhetően 2002-ben Amerika vezető trénere lett 407 győzelemmel, azóta pedig nyolcszor megismételte a jeles címet. 2004-ben megdöntötte az egy szezonban egy tréner által elért sikerek 1976 óta fennálló rekordját 555 első hellyel – azóta pedig többször is túlszárnyalta ezt a számot, jelenleg a 2009-ben elért 650 a csúcs.

2007-ben idomítottját, Curlint az Év Lovának választották az Eclipse Awardson, amire 2008-ban rá is duplázott, ráadásul ebben az évben Asmussen is elnyerte a “Kiemelkedő Tréner” címet. Ezt követte Rachel Alexandra tündöklése 2009-ben, aminek köszönhetően ismét hasonlóan díjazták. 2013-ra már kilencedjére lett bajnok tréner győzelmek alapján, eközben kétszer pedig nyeremény alapján is. 2013. márciusában pályafutása 6418. sikerét könyvelhette el, így minden idők második legtöbb győzelmet számláló idomárja lett a 9445-öt számláló Dale Baird – azóta már 8000 fölött jár, a jubilálást 2018 májusában ünnepelhette.

 

 

A Hall of Fame-be beválasztása is felmerült, azonban miután a PETA 2014-ben doppingolással és alacsony teljesítményű elektromos sokkoló használatával gyanúsította, a National Museum of Racing visszalépett a tervezettől. A nyomozás során azonban nem találtak kézzelfogható bizonyítékot ellene, ráadásul kiderült, hogy a hatás kedvéért a PETA még meg is hamisított az üggyel kapcsolatos nyilvános felvételeket, így ejtették a vádakat.

A Kentucky Horse Racing Commission 2015. január 15-én tisztázta Asmussent és szintén megvádolt trénersegédjét, Scott Blasit, majd november 23-án a nyomozást a PETA panaszai miatt elindító New York State Gaming Commission 176 oldalas dokumentumot adott ki annak eredményeiről, mely szerint a PETA 14 állításnak mindössze töredéke bizonyult valósnak – Asmussent 10 ezer dollárral bírságolták meg egy illegálisnak számító hormon jellegű drog takarmánykiegészítőként való használatáért.

Amint elült a vihar, 2016-ban Asmussen végül mégis bekerült a Hall of Fame-be, legismertebb idomítottjával, Rachel Alexandraval egyetemben.

Isten éltesse, Mester!

Képek: twitter, BetAmerica

süti beállítások módosítása