RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Charlie Appleby arany éve

Zsinórban harmadszorra…

ca-wb-hhsm-trophy-masar-1st-g1derby-epsom-020618-racingfotos-03-a-e1543947381193-800x445.jpg

A Godolphin-nal eggyé vált Charlie Appleby sorozatban harmadszorra lett kikiáltva az Év Nemzetközi Trénerének az International Racing Bureau által, mivel ő volt a legglobálisabb hatással a 2018-as szezonban a lóversenykrónikák alakulására. A nívós díjat Karl Burke, John Gosden, és munkáltatójának másik trénere, Saeed bin Suroor elől csípte megint meg. De hogy is jutott idáig?

Mint a trénerek többsége, ő is kinőtte a zsokémezt és hamar új pálya után nézett, melyet egyből a Godolphin-nál talált meg, mint utazó lovász, abrakmester és később asszisztens tréner Mohammed Sejk lovai körül. 15 év munka után 2013 júliusában lett trénerré kinevezve, és novemberben már megszerezte első G1-es győzelmét is Outstrip révén a Santa Anita-i Breeders’ Cup Juvenile Turf-ben. Nagy Britannia hazai földjén a felsőkategóriás siker 2014-ig váratott magára, mikor Charming Thought nyerte a Middle Park Stakes-t; míg első Royal Ascot-i útja a győztesek körébe 2015-ben vezetett.

2017-ben már négy Gr1-győztes telivér került ki istállójából, mint a Breeders’ Cup hősnő Wuheida. Az idei télen már bajnokká avatták a Dubai Világkupa Karnevál végén, és még a Világkupa Éjszakán is kettő győztest vezethetett vissza. Az éve pedig talán nem is gondolta volna, de még többet tartogatott: Masar nevű lova sokak elsőjét megadta, hiszen nem csak Appleby-nek volt első klasszikus győzelme, de egyben a Godolphin első Derby-sikere.

 

 

Bő két hétre már az első csúcskategóriás diadal is összejött a királyi meetingen: ekkor Blue Point révén lengették a lobogókat. A cseresznye a tortán idén nem csak a Breeders’ Cup siker volt, hanem a futam, mely megállít egy nemzetet: Charlie Appleby első Melbourne Cup-győztesét adta a Godolphin-nak a Cross Counter bámulatos felkészítésével.

Charlie bázisa a newmarketi Moulton Paddocks, de a teleket rendszeresen Dubaiban tölti. Az Egyesült Királyságban egészen erős, 23%-os győzelmi rátával rendelkezik az elmúlt 5 esztendőt tekintve, és idén került ki a legmagasabbra értékelt versenylova is a kezei alól: a négyéves sprinter, Blue Point eddig a bírák szerint a legjobb lova.

„Szerencsés vagyok, hogy ilyen remek csapatom van Moulton Paddocks-ban, asszisztens trénereimmel, Maire Murphy és Alex Merriam-mel az élen. Tudásuk és elkötelezettségük, valamint az egész csapat kemény munkája voltak az idei Godolphin-sikersztori alapjai.”  – nyilatkozta Appleby szerényen.

A 2019-es szezon pedig sokkal kecsegtet neki, hiszen Blue Point mellett a Derby-győztes Masar is visszatér, kit az idei év során már sérülés miatt nem láthattunk többet. Közben pedig feleségétől, Aisling-től született három lánya és egy kisfia is szorgosan lovagolni tanul, hogy majd egyszer átvegyék a papától a stafétát…

Fotó: Godolphin

süti beállítások módosítása