RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Születésnapodra – Todd Pletcher

Az amerikai sztártréner június 26-án, azaz holnap ünnepli  az 52. születésnapját.

todd-pletcher-14-e1561282642893-800x445.jpg

Tekintsünk hát kicsit vissza az életére. Mikor a mestert túlnövi a tanítványa – avagy az alma messzebb esett, mint hitték. Sok közhelyet lehetne még Todd Pletcher munkásságára felaggatni, melyekben szerepelne a „bámulatos, zseniális, nagyszerű, irigylésre méltó, stb.” kifejezések, de mind igaz is lenne.

A lovas családba született Todd Pletcher-nek korán kiderült, hova húz a szíve: a versenyistállóba. Hét évesen már apjának, Jake Pletcher-nek jártatta le a lovakat Új-Mexikói istállójában, de gimnazista évei alatt már több államban is megfordult, mígnem egyetemista évei alatt a már akkor is legendás D. Wayne Lukas szárnyai alá került, mint lóápoló. Szakmai kapcsolatuk itt természetesen nem állt meg: amint lediplomázott, Lukas első számú emberévé vált, 1991-ben már asszisztens trénerként ismerte a szakma, és egészen 1995-ig ő volt a keleti parti képviselője a Hírességek Csarnokába iktatott mesterének. Ekkor repült ki a fészekből…

1995 decemberében váltotta ki idomár engedélyét, és ’96 februárjában Majestic Number volt az első ízig, vérig saját tréningezésű lova a győztesek körében. Az azóta eltelt 23 évnyi pályafutás pedig olyan gyümölcsöket termett, amikről apja álmodni se merhetett; legfőbb mestere pedig maga is megemelhette kalapját. Csak az Eclipse Awards-on hétszer választották champion trénernek az év végén (legutóbb 2014-ben); míg összkereset alapján tízszer volt a csúcson (2004-2007; 2010-2015). Csak a Gulfstream Park-ban van 17 címe, de mellette tömegével szerepelnek saratogai, aqueducti, keenelandi és Belmont Park-i kitüntetések. Stakes győzelmeinek száma a cikk írásakor 1264! Egészen elképesztő számok, főleg, ha azt nézzük, hogy „csak” 10 Eclipse-bajnoki címet viselő lova van – köztük Ashado-val, English Channel-lel, vagy épp Rags To Riches-zel.

copy1.jpg

Kép a múltból. Balról jobbra: zsoké Jose Santos; Jeff Lukas (D. Wayne Lukas egyetlen fia, egyben asszisztens trénere, ki nem sokkal később meghalt); Todd Pletcher és D. Wayne Lukas

Pletcher nem világjáró világklasszis lovairól ismert – mert nem is voltak különösebben – mint az Államok másik nagyágyújának, Bob Baffert-nek; hanem a sok kicsi sokra megy elv mentén halad tovább és tovább. Olyan lovakból tudja kicsikarni a Grade 1 győzelmet, amelyekből ilyen sikerességgel biztosan csak kevesen.

„Nehéz bármikor is esélytelennek titulálni egy Pletcher idomítást egy Grade 1-es ütközetben” – írta a NYRA Press Office idén.

2007-ben pont D. Wayne Lukas 19 éve fennálló rekordját írta felül, mikor 93 Stakes-győzelmet aratott egy évben, abban 17 sikert a legfelsőbb szinten. 2005-ben pedig az összkereset plafonját is megemelte, mikor több mint 20 millió dollárt “futottak össze” lovai a szezonban. Egy évre rá már csak saját rekordját írhatta újra, mikor bő 27 millió dollárt kerestek idomítottjai; míg 2007-ben már 28 millióra rúgott fel. Természetesen a 23 éve alatt „összekapart” 376 764 409 dollár eddig sohasem látott pénzösszeg az USA – de talán az összes ország – lóversenyzésében. Nem is csoda, hiszen csak a saratogai meetingre 100 lóval utazik évente…

rags_to_riches11_jpg_760x480_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg

Todd Pletcher és John Velazquez emelik magasba a Belmont Stakes trófeáját Rags To Riches győzelme után. A páros pont 10 évre rá együtt diadalmaskodik a Kentucky Derby-ben.

De az óriás futamok trófeái mindig sokat várattak magára: 2010-ben (Super Saver) jött csak az első Kentucky Derby trófea megannyi próbálkozás és helyezés után; majd 2017-ben (Always Dreaming) rákontrázott.

Olyan telivérek köszönhetik neki versenykarrierjüket, mint More Than Ready, Quality Road, Speightstown vagy Uncle Mo.

Az elborult díjazású versenyek elterjedése óta jól felfordult a pénz alapú teljesítményértékelés, így Pletcher jelenleg harmadik a trénerek listáján.

Ő maga pedig három gyerek apja – feleségével, Tracy-vel Long Island-en élnek New York-ban. Ki tudja, talán valamelyik utódja nála is elkezdi lejártatni a lovakat…

Képek: Paulick Report; Sports Illustrated, Thoroughbred Racing Commenatry

süti beállítások módosítása