RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Curlin, Észak-Amerika leggazdagabb lova

Ez a 2004-ben született, fantasztikus sárga mén, Curlin (Smart Strike- Sherriff’s Deputy) napjaink egyik legjobb versenylova volt, amíg versenyzett (2007-2008). 

Mind a két évben elnyerte, az „Év Lova” címet az USA-ban. A Fares Farm tenyésztette Kentucky-ban. 

Versenykarrierje során 16-szor állt starthoz, ebből 11-szer sikerült megszereznie az elsőséget, kétszer volt második, kétszer harmadik, egyszer negyedik. Hároméves korában, megnyerte a Preakness Stakes-t, ami az Egyesült Államokban a „Hármas Korona” második eleme. A „Hármas Korona” további két futama a Kentucky Derby, és a Belmont Stakes. Ezeket nem sikerült megnyernie, azonban klasszisát igazolva a Kentucky Derbyben harmadik, míg Belmontban második helyen ért célba. Háromévesként olyan további sikereket tudhatott magáénak, mint a Breeders’ Cup Classic, a Jockey Club Gold Cup Stakes, az Arkansas Derby, és a Rebel Stakes megnyerése.

Az előbb felsorolt sikereit, ráadásul igen nagy stílusban nyerte. A Breeders’ Cup Classicban 4 ½ hosszal, az Arkansas Derby-ben pedig 10 ½ hosszal nyert, utóbbi, a verseny történetének legfölényesebb győzelme volt. Négyéves korában sem állt meg a menetelésben. Megnyerte ugyanis, a Stephen Foster Handicap-et, második alkalommal a Jockey Club Gold Cup Stakest, a Woodward Stakes-t, és második lett a Man o’War Stakes-ben. A négyéves kori teljesítményéből a Dubai World Cup megnyerése magasodik ki. Az összes futásával 10 501 800 dollárt keresett, ami a valaha volt legnagyobb pénznyeremény az észak-amerikai lóversenysport történetében.

A verseny karrierjének befejeztével ménesbe vonult, és apja mellett a Lane’s End Farmon lett felállítva, Kentucky-ban. A 2013-as fedeztetési díja 25 000 dollár.

Apja Smart Strike, az USA apamén bajnokságának legjobb 10 helyezettje között szerepelt a 2012-es évben, az ivadékai által nyert összeg alapján. Smart Strike nem véletlenül örökíti jól a képességet (ennek bizonyítékául szolgál fia, Curlin is), és ért el a tenyésztésben ilyen nagyszerű sikereket, hiszen apja Mr. Prospector számtalan kiemelkedő utóddal rendelkezik. A ménvonal a következő: Curlin- Smart Strike- Mr. Prospector- Raise a Native- Native Dancer. Mindegyik név mögött fantasztikus teljesítmények állnak. Ebből a vonalból olyan kiváló versenylovak származtak, mint Alydar (Raise a Native) és Affirmed (Exclusive Native), akik az 1978-as „Hármas Korona” mindhárom versenyében az első két helyen osztoztak (mindháromban Affirmed 1. hely, Alydar 2. hely). Vagy napjainkban Smarty Jones (Mr. Prospector), akit 2004-ben az év lovának választottak az USA-ban. Curlin anyai nagyapja Deputy Minister (Vice Regent), aki a XX. század, talán legnagyobb hatású ménjének Northern Dancernek az unokája. Northern Dancer anyai nagyapja Native Dancer.

Curlin tehát, egy nagyon jól átgondolt tenyésztői koncepció „eredménye”. Az apja Mr. Prospector, míg anyja Northern Dancer vonalából származik, ezáltal napjaink két kiemelkedő teljesítményű ménvonala találkozik benne, ezen túl, rokontenyésztett Native Dancer-re. A két vonal keresztezése már-már „golden cross”-nak számít (attól függetlenül, melyik az apa, és melyik az anya vonala), mivel számtalanszor bizonyította, hogy ebből a kombinációból kiváló lovak születnek. Ilyen például Kingmambo, Speightstown, Distorted Humor, Elusive Quality. Mindegyikük megállta a helyét a versenypályán és a tenyésztésben egyaránt.

Banai Péter

süti beállítások módosítása