RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Negyven év legjobbjai - második rész

Nagy sikert aratott Varga László táblázata alapján készült cikkünk.

Értelemszerűen elkészítettük a folytatást, amelynek konklúzióit most igyekszünk összefoglalni.

Az 1986-2022 közötti időszak (ami, ugye csak 37 év, nem 40) legszembetűnőbb változása, hogy az előző részben négy telivér is volt, aki kettő és háromévesen, majd idősebb korában – három egymást követő évben - is vezette a rangsort, de most egy ilyen sincs.

Sőt!

Mindössze hat kétéves és három olyan hároméves (Try Star, Ostinato, Quelindo) szerepel a listán, akik idősebb korukban is oda tudtak kerülni. Ők lila színnel jelölve, kékkel pedig a derbynyerők.)

Van ugyan két triplázónk (neveik rózsaszínnel jelölve), de mindketten „csak” idősebb korukra értek be igazán. Ryan’s Gift 1989 őszén került hazánkba, de 1990-ben, négyévesen „csak” 82 volt a száma, így Jolly Groom megfosztotta őt, hogy az elmúlt 77 év egyetlen négyszeres elsője legyen. Így marad neki az egyetlen háromszoros Év Lova kitüntető cím. Az sem akármi.

Városbírót jövőre (áprilisi születésnapján vagy a róla elnevezett augusztusi díj kapcsán) nagy cikkben fogjuk méltatni, hiszen Hesp Józseffel nyomozva, még mindig nem találtunk olyan lovat, aki idehaza 31 versenyt nyert volna, Kincsemen kívül természetesen, aki 38 versenyt nyert a monarchia pályáin. Ő a második triplázó.

Ebben a felsorolásban már több külföldi idomításban álló telivér nevét láthatjuk, de a 2014-es esztendő mégis különleges, hiszen Mr Bas szerb, míg a derbynyerő Kilword szlovák színekben lett nálunk évjáratelső, azaz a háromból két cím külföldre került.

Most Dancing Candle a legmagasabbra osztályozott kanca. 

40el_ii.JPG

A legszerényebb számmal zárók pirossal jelölve. Beszédes, hogy mindhárom kategóriában az elmúlt 14 évben születtek ezek az értékek.

A vizsgált 37 év legjobbjai:

Kétévesek:

Overdose 87 – nemzetközi karrierje miatt értelemszerűen nem szerepel később

Wukk 83

Jeremy 81,5

Háromévesek:

Jeremy – Dancing Candle 91-91

Tour To Paris 87,5

Négyévesek és idősebbek:

Az első három helyen a csodálatos Ryan’s Gift 90,5 és 93 közötti formákkal, így a fantasztikus Nancho (ő a nyitóképen) nem fért dobogóra.

Mint mindig, most is fenntartjuk az elírás és tévedés jogát!

süti beállítások módosítása