RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Ryan’s Gift pályafutása

Következzék a 90-es évek talán legnagyobb szupersztárjának története.

pict0041-ryans-gift-bombakep-800x445_1.jpg

Az előzmények és a szomorú vég itt olvasható Horváth József tollából:

Nézzük most a karrierjét számokban:

A Nijinsky – On the Bench származású, 1986-ban született pej mén, megvásárlása előtt három angol pályán futott szerény eredményekkel, igaz akkoriban még a Ryan’s Gift I névre hallgatott.

Magyarországon négyévesen (1990) mutatkozott be. Már az maga egy csoda volt: nem tudom, van e még egy olyan ló a magyar lóversenyzés történelmében, amikor is egy aspiráns, rögtön a szakmailag legfontosabb hosszútávú versenyünkben debütált volna? Ő igen. Fél hosszal lett második lett a Kancadíj friss bajnoka, Sárgarózsa mögött a Kincsem Díjban, aki kilenc kilóval cipelt kevesebbet nála. Őszig aztán nem is látta többet a magyar közönség. Bécsi, milánói és Baden-badeni helyezések után, majd négy hosszal nyerte a Prágai Díjat a festői Karlovy Varyban. Hazatérvén pedig a Budapesti Díjat, így az első itteni szezonját 7:2-3-al és egy nagydíjgyőzelemmel zárta. 82-es értékelést kapott a hendikepper bizottságtól.

1991-ben három bécsi és pozsonyi verseny (2., 1., 2.) után a Millenniumi Díjban szintén második az Ausztráliába készülő Lease Back mögött, aki tizenkét és fél kilót „kapott tőle”.  A Turf-gálán indult az egyik történelmi sorozata. Először győzött a Cena Ministerstva pôdohospodárstva SR futamában, 1200 méterre.

Ezt követően újabb két pipa a Kőbányai és Imperiál Díjakban (utóbbit 10 hosszal nyerte!), majd egy bécsi mérföldes győzelem után csak hatodik lett az Oettingen Rennenben. (Gr3, Baden-Baden). Ekkorra már olyan nevet szerzett magának, hogy Lester Piggott maga kérte Klimscha Albertet, hogy hadd ülje Ő. Azonban Európa ünnepelt sztárzsokéjával is csak hatodik. Varsóban viszont már a lábai előtt hevert a nagyérdemű. A mérföldes nagydíjat pályarekordban nyerte az őt itt még csak második alkalommal lovagló Kállai Pállal.

Idehaza persze már nem volt ellenfele. Három győzelem – közte a Budapesti Díj – után káprázatos 13:9-3-as mérleggel tért téli pihenőre. A száma 90,5 volt ötévesen.

Ez a pihenő nem is volt olyan hosszú, mert az 1992-es esztendőt már Svácjban, Saint-Moritzban kezdte. A Nagydíj előtt kapott egy felkészítő futást. Azt 1100 méterre nyerte, míg két héttel később a Nagydíjat kétezerre, bizonyítva klasszisát. Azt aláírom, hogy a jeges pályán elért győzelmek szakmailag nem számíthatóak az eredménysorba, de a fizikumát, terhelhetőségét, acélosságát jól mutatja, hogy februártól október végéig versenyzett, még hatévesen is, ráadásul 1000 és 2000 méter között egyaránt.

Tavasszal, sétálva, 7 hosszal nyerte a Káposztásmegyeri Díjat, majd megvédte címét a pozsonyi sprintversenyben is. Ezt követően még három (egy Bécsben, kettő Budapesten) remekbeszabott (mérföldes) győzelmet aratott, majd ismét megpróbálták megnyerni az Oettingen Rennent. Most sem sikerült, sőt az 1991.évi 6. helyezés után, ekkor csak 9. A nagy előadását ismét Varsóban produkálta. Öt hosszal verte a nemzetközi mezőnyt. Hazatérvén ismét, immár harmadjára megnyerte a Budapesti Díjat.

12 hosszal!

1400 méteren. Itt lehet picit elgondolkodni képességeiről, hogy ilyen rövidnek számító távon ekkora fölénnyel győzött pedig nem éppen „hurkagyurkák” futottak ellene.

Az 1992-es esztendő mérlege: 12:10-0, míg a hendikep értékelése 92,5 volt.

1993-ban az akkor hároméves és ezáltal komoly súlyelőnnyel futó Finavon fosztotta meg őt a nagy triplától. Ha nem szenved vereséget tőle a Batthyány-Hunyady Díjban, mindhárom tavaszi nagyverseny első díja tulajdonosához került volna, mivel a Káposztásmegyeri és a Millenniumi Díjakban nem talált legyőzőre.

Ugye emlékeznek még, mikor korábban azt írtuk: nagy sorozata kezdődött Pozsonyban? Harmadjára is megnyerte a Mezőgazdasági Miniszter Díját, így az egész régióban Hankalo és Ryan mellett az egyetlen telivér, aki a Turf-gála kiemelt versenyeiből hármat tudott nyerni! (Több duplázó magyar idomítás is van a listán, de triplázó csak Ő.) Bécsben egy győzelem és egy második helyezés után jöhetett a nagy finálé. Címvédések a Buccaneer (8 hosszal) és Imperiál Díjakban (2 hosszal), majd a Közép-Európai kupában a végzetes baleset. Utóbbit nem számolva: 8:6-2-es mérleg és 92,5-es forma 1992 végén.

Magyarországi pályafutása során lovasai: Benedik Dezső, ifj. Klimscha Albert, Lester Piggott és Kállai Pál voltak. Trénere Klimscha Tereza, dr. Csicsai Friderika és Keszthelyi István.

„Kállaival
 többször beszélgettem azóta és amikor Ryan’s Gift-re terelődött a beszélgetés, mindig könnyes lett a szeme. Elmondta, hogy életében nagyon sok lovat lovagolt, rengeteg lovat megismert, különböző tulajdonságokkal. Ryan’s Gift ezek közül is a legkedvesebb marad számára, mert éppen csak beszélni nem tudott, olyan intelligens volt. Mindig tudta mi a dolga, csak odaszóltam neki, „induljunk” és ő rögtön nagyobb sebességre kapcsolt. Élvezet volt a hátán ülni. De nemcsak értelmes volt, kedves, jóindulatú és játékos.” – írja Horváth József.

A mérlege: 44 futás 27 győzelem, ebből 12 határainkon túl. Európa 8 országban versenyzett és hatban győzött is. Ugyanúgy 12 versenyt nyert külföldön, mint később Overdose, de ő több távon is remekül helytállt.

Ryan’s Gift ráadásul nem kevesebb, mint kilenc hazai (ma is élő) nagydíjat nyert (amivel második az örökranglistán Absolon mögött), kettőt (Imperiál és Budapesti Díjak) ezek közül 3-3 alkalommal. Ez viszont még senkinek sem sikerült, Furiosissima 2 db négyes (Kancadíj és Batthyány-Hunyady Díj) sorozata (1841) óta. Emellett három éven (1991-93) át volt az Év Lova, ez szintén páratlan a magyar lóversenyzés történetében.

trofeahalmozok_2.png

Haláláról 1994. május 26-án számolt be a Magyar Turf!

Vesztényi Gábor 2006-ban (már betegeskedve) olyan sportsmaneket kérdezett meg, mint Aperianov Zakariás, Babochay György, Csurka István, Farkas Ferenc, Farkas Tibor, Fehér Dezső, dr. Gál László, Hesp József, Horváth József, Kanics András, Keszthelyi István, Németh Ferenc, Papp Sándor, Roskoványi Tamás, Rostás Margó és mások, hogy kik (voltak) a XX. század legjobb lovai.

Nos a válaszadók között, a következő sorrend alakult ki:

1. Imi

2. Imperiál

3. Seebirk

és negyedik helyen zárt Ryan’s Gift olyan klasszisokat megelőzve, mint Pázmán (5.) Patience (6.) Jeremy (7.), Turbó (8.), March Groom (9.) vagy éppenséggel Lubica (10.)

Magam is úgy vélem Ryan’s Gift nevének ott a helye a 194 éves Magyar Lóversenyzés legnagyobb csillagai között.

Jövő vasárnap zárásként id. Klimscha Albert élete és pályafutása, Magyarországon még soha nem publikált terjedelemben, majd május 31-től, négy napon át a Millenniumi Díj hősei a Racing Portalon.

Képek: Horváth József, Aperianov Pannika

süti beállítások módosítása