RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Bocskai Pál (1924-1994)

Száz éve született a kiváló lovas!

hirmondo-bocskai_p_1.jpg

Ahogyan megszokhatták minden hónapban méltatunk egy "kerek évfordulós" legendát itt, a Racing Portalon.

A Bocskai család is hasonló, mint az Esch dinasztia. Apja id. Bocskai Pál az 1900-as évek elején Angliában tanult, minden idők legkiválóbb magyar lovasával, Janek Gézával együtt. Hazatérése után sikeres lovas gáton és akadályon. Fia rokonszenves, kedvelt személyiség volt itthon is és külföldön is. Bocskai tanítómestere Horthy Jenő, 1944-ig 98 versenyt nyert, 1956-os távozásáig még 330-at.

Sajnos német eredményei itthon nem teljesen ismertek. Annyit tudunk, hogy távozása után 114 tenyészversenyt nyert Németországban és Ausztriában.

Azt is meg kell jegyezni, hogy Bocskai Pál mindkét fia - György és Pál jeles versenylovas Németországban.

Bocskai Pál 1956-ban Bécsben egy osztrák-magyar galopp viadalon Imivel fejhosszal kikapott a nagyon jó Roppanttól, s lehet, hogy emiatt is Bécsben maradt. Bocskait vádolták mindenfélével, semmi sem bizonyosodott be a vádak közül.

Mi történt Bécsben anno? A Bécs-Budapest nemzetközi találkozó 2400 méteres futamában Imi az utolsó 200 méteren már hosszakkal vezetett és Bocskai a biztos győzelem reményében „kényelmesen” akart „hazalovagolni”. De a kitűnő formában lévő Roppanttal a második pozícióban Gelics ezt észrevette és megtámadta. Mire Bocskai a veszélyt észlelte, ostorhoz nyúlt és jobb kézzel nagyot ütött Imire, hogy bíztassa. Ez a ló még soha nem kapott ostort, így a váratlan ütésre balra kitört és majdnem a közönség korlátjánál ért a célba. A két ló között a - széliében - nagy távolság miatt alig lehetett a célfotóval is megítélni, hogy Roppant győzött rövid fejhosszal.

Bocskai Pálra változatlan tisztelettel emlékeznek mindazok, akik még ismerték. Először Ausztriában, majd az NSZK-ban lovagolt (bár egy évet éltek Spanyolországban is).

Bocskairól Csincserák a kővetkezőt nyilatkozta: „Bocskai Pál kezdőként is magasan állott minden pályakezdő felett. Versenyben, ha kellett, minden elképzelhetőt megpróbált csak, hogy a maga javára döntse el a versenyt. Néhány trükkje: kiütötte az ostort a másik lovas kezéből, rálovagolt a veszélyes ellenfélre, belekarolta másik lovasba, ezzel akadályozta a lovaglásban.”

Hogyan emlékszik rá állandó segítőnk, Vas József?

„Nem igazán emlékszem rá, hiszen Ő Bécsből Németországba került. Azt tudom, amit olvastam róla, hogy ő lovagolta Imit, majd később kinn maradtak Kállaival, de személyesen nem ismertem. Én akkor kerültem a pályára, 1956-ban, amikor ezt történt. Pályafutása azonban önmagáért beszél.”

Íme a németül tudóknak egy interjú vele:

 

Legnagyobb győzelmei:

Magyar Derby: Gulianar, Imi

Magyar Kancadíj: Gulianar, Kincskeringő

Nemzeti Díj: Imi

Osztrák Derby: Spalato

Osztrák Kancadíj: Freyja

Osztrák St. Leger: Cerberus

Német 1000 G: Tigerin (1965)

Írta és kép: Horváth József (Hírmondóval és Vasas Vendellel a Preis von Riem megnyerése után 1960-ban.)

süti beállítások módosítása