RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

30 éve történt – 1991 a magyar nagydíjak tükrében

Tarolt a Kentaurs Farm.

jeremy-800x445.jpg

Mielőtt belekezdnénk a  cikkbe fontos még egyszer, utoljára tisztába tenni a “nagyversenyek” definiálást. A 194 év alatt kb. 10-12 versenytől eltekintve, ezek (és szerepük) folyamatosan változtak. Így, mi kizárólag azon nagydíjakkal foglalkozunk, amelyek ma is azok, és az általunk, a cikkeinkben közölt számok ezt tükrözik.

Egy példa: A Kentaurs Farm 13 “nagyversenyt” nyert ebben az esztendőben, de a Buccaner Díj, a Blashkovich E. ev. a Szent István Díj és az Ürményi Díj ma nem kiemelt tenyészverseny, így az ő számuk (amiatt) kilenc 1991-ben.

Kezdjük!

Horváth József már a kétéves Jeremyről is áradozott, akinek háromévesen nem sok hiányzott a Hármas Koronához. Fantasztikus stílusban, 12 hosszal nyerte a Nemzeti Díjat, majd a Derbyt is tetszése szerint futotta és nyerte, de itt álljunk meg kicsit a méltatásával…

Még tavasszal ugyanis az év egyik nagy szenzációját szolgáltatta, hogy a Millenniumi Díjban Lease Back (Simon F./Aperianov Z.) legyőzte Ryan’s Giftet, és megőrizte a veretlenségét, de a kékszalag futamában Jeremy nemes bosszút állt az istálló legnagyobb szupersztárján esett sérelmen, így a derbyt megnyerve megfosztotta a veretlenségtől Pubi bácsi szeme fényét.

Pár gondolat még Lease Back-ről. Secretariat fiával nagyon komoly terveket szőtt tulajdonosa, Pató János. A Derbyig veretlen szupermént nem akárhol, hanem a Melbourne Cupban szerette volna indítani, így a Millenniumi Díj napján is éppen Ausztráliában tartózkodott ezügyben. Azonban a derby után szennyezett, dohos takarmányt kapott ami patairhagyulladáshoz, majd későbbi halálához vezetett. Az elkeseredett tulajdonos bírósághoz fordult, amely végül több tízmillió forint kártérítést meg is ítélt számára. Ennyi év távlatából a konkrét összegre már nem emlékszik, a minket informáló Aperianov Pannika. Köszönjük!

Jövő vasárnap meg is szakítjuk sorozatunkat és a tragikus sorsú Lease Backről fogjuk kérdezni egy miniinterjú erejéig Pannikát. Illetve kérdeztük, mert már felvettük az interjút és nem csak vele, hanem egy meglepetésvendéggel is.

Az év egyik főszereplője, Jeremy azon lovak ritka társaságába tartozott, akik harcba szálltak a Hármas Koronáért, de végül a negyedik helyen ért célba a St. Legerben. Külön említésre méltó, hogy a győzelem viszont Klimscha Teresánál maradt, hiszen a győztes Panama Patty-t szintén ő idomította. A tényszerűséghez tartozik, hogy a derbynyerő mind Rómába utazása közben, mind pedig a Fürstenberg Rennenben megsérült, így ősszel már nem tudta hozni topformáját, sem itt, sem a Kincsem Díjban.

Középtávon Ryan’s Gift volt a Király. A már említett Millenniumi Díjban ugyan kikapott, de az Imperiál és Budapesti Díjakban, sőt sok-sok külföldi nagydíjban (pl. Varsóban) nem talált legyőzőre, így teljes joggal landolt nála az Év Lova cím. Hírnevét jól példázza, hogy Baden-Badenben Lester Piggott lovagolta. Volt szerencsém látni ezeket a futamokat. Hogy fiatalabb olvasóinknak hozzak ide példát: Ryan’s Gift közel Overdose képességű telivér volt. Folyamatosan 90 felett volt a hendikepszáma. (Overdose 94,5 – 2009 Budapest)

lease_back-ryan_s_gift.jpg

Lease Back és Ryan’s Gift 

Az egytelen még nem említett, középtávú kiemeletet, azaz a Batthyány-Hunyady Díjat Devil Princess nyerte. Mivel ő is a Kentaurs Farm színeit viselte, így elmondható, hogy három trófea a négyből Tornyoslöbre került.

A Kincsem Díj trófeája viszont Ausztriába, mert Nobelstern lovasa letett kézzel is könnyedén nyerte a futamot Jeremy előtt. Ahogyan a korszak sprinterkirálya, Gomba is nagy fölénnyel nyerte a Kozma Ferenc emlékversenyt (akkor még Köztársasági Díjat).

Visszatérve még egy mondat erejéig a háromévesekre Gunner az Alagi Díj, míg  a derbyben harmadik versenyfélvér Cukornád a Kancadíj nyerője.

Már csak a két, kétéves versenyről nem esett szó. Gadara  magabiztosan nyerte a Szent László Díj elődjét, míg a Kétévesek Kritériumában a kiváló Maszkabál diadalmaskodott.

1991-ben történt még, hogy bevezették a TAB totalizatőri rendszert, idomár lett a mai versenytitkár, Csapkovits Tamás, súlyos balesetet szenvedett Simon Ferenc és Papp Sándor II., Varga Zoli megnyerte első Belmont Park-i versenyét, a vállalat az évet  Kozma Ferenc emlékévnek nyilvánította, és elhunyt az előző részben sokszor méltatott Kedvesi József.

A championok Klimscha Teresa és Kállai Pál lettek.

Köszönjük állandó segítőink fáradozásait!

Az általunk vizsgált nagydíjak:

NEMZETI Jeremy/Kállai P./Klimscha T.
MILL Lease Back/Simon F./Aperianov Z.
BATTH Devil P./Nagy T./Klimscha T.
ALAGI Gunner/Kovács S./Aperianov Z.
DERBY Jeremy/Kállai P./Klimscha T.
KANCA Cukornád (fv)/Tormási Gy./Karaszek S.
KINCSEM Nobeistern (AUT)/Dúl T./Bigus
IMPERIÁL Ryan’s Gift/Kállai P./Klimscha T.
KOZMA Gomba/Albert F./Szabó M.
KÁLLAI Ryan’s Gift/Kállai P./Klimscha T.
LEGER Panama Patty/Bakonyi J./Klimscha T.
SZT. L Gadara/Kígyós J./Házi L.
2 é KR Maszkabál/Pető S./Karaszek S.
ÉV LOVA Ryan’s Gift
süti beállítások módosítása