RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Arany minden

Meghatódva…

nancho-800x445.png

Sosem feledjük a tegnapi napot. Ha szeretnénk folytatni a közhelyeket, azt mondanánk: nem gondoltuk volna, hogy megélünk valaha egy magyar ló Gr1-es győzelmét. Márpedig megéltük.

Szinte villámcsapásként ért bennünket.

Overdose ugyanis egyre komolyabb feladatok elé lett állítva, és a szemünk láttára vált világsztárrá. Mert az volt. Senkiben ne legyen szemernyi kétség sem efelől.  Nancho azonban 2018 augusztusában, azaz alig 15 hónappal ezelőtt még IV. osztályú hendikepben futott. És még azt sem tudta megnyerni! Egy volt a sok magyar reménység között.

Ma pedig róla beszél az összes európai lóversenyrajongó. „Egy magyar ló meghódította Németországot.” – harsogja a German Racing weboldala.

Micsoda, szédítő villámkarrier! És micsoda párhuzamok az új évezred másik hősével, Overdose-zal. Mindkettőnek Magyarországon kívül élő tulajdonosa van, sőt még Maronka Gábor sem hazánkban született, de mivel Nancho Felsőpakonyban készült az egész lóversenyvilág számára nyilvánvaló, MAGYAR ló nyerte a Waldgeist – Grosser Preis von Bayern futamát 2019-ben. És ezt szerencsére hangsúlyozzák is mindenütt.

 

Nézzük, a müncheni célon túl hová vágtázott Nancho ezzel a történelmi hazafutással.

A Group 1-es minősítés 1971-óta létezik, így nyilvánvaló, hogy Kisbér, Kincsem és Imperiál nem győzhetett ilyen besorolású versenyben.

Kisbér Epsom Derby győzelme vitán felül áll, míg Kincsem jó pár nagydíjat húzott be, amelyek ma (is vagy még) Gr1-es besorolásúak. Imperiállal már más a helyzet. Azok a külföldi nagydíjak, amiben ő futott, azok közül ma több megszűnt és 2019-ben csak egyetlen királykategóriás besorolású, mégpedig a Kincsem által háromszor (négyszer) megnyert Großer Preis von Baden, de ebben Imperiál „csak” második lett. A legerősebb megmérettetése nyilvánvalóan a Washington D.C. Invitational, de itt Imperiál 7.

Nehéz és totál értelmetlen egy 1963-64-ben pályafutása csúcsán lévő lovat összehasonlítani egy 2019-ben futóval, de ha valaki mégis ragaszkodna ehhez: ezzel az egyetlen futással Nancho (talán) Imperiál eredményei elé (is) került, hiszen Gr1 és Gr3 nyerő.

Leginkább, legkönnyebben Overdose-hoz tudjuk hasonlítani. Overdose pályafutása során 4 db Group besorolású versenyben győzött. Kétszer Rómában Gr3-ban, egyszer Hamburgban Gr3-ban egyszer pedig Baden-Badenben Gr2-ben. (Kisbér kivételével tehát a másik négy lovunk egyaránt versenyzett a fürdők és a kaszinók városában.) Egyszer ugyan futott Group 1-ben, ahol negyedik helyezést ért el. Párizst most hagyjuk. 

No, akkor nézzük ezt számszakilag. Overdose 2008-ban a világ ötödik leggyorsabb lova volt. 123-as Racing Post értékelést kapott, de a párizsi balszerencse és a később fellépő betegsége miatt Group 1-es versenyben NEM tudott győzni. Nancho igen. Group 3-as győzelme után felült a trónra királykategóriában is.

Egyedüli magyarként.

A lóversenyben azonban sohasem fekete vagy fehér a történet. Nancho valóban Overdose elé került a képzeletbeli rangsorban, mert a Gr1-es versenyek már önmagában is súlyozva vannak. Azaz hiába mondhatná bárki, hogy kérem Overdose jobb, mert a Royal Ascoton futott, nem pedig Münchenben, ez a kijelentés több okból sem állja meg a helyét. Egyrészről Overdose nem győzött, hanem negyedik lett, másrészről a sprintversenyekben találjuk sokszor a legnagyobb létszámú, de leghomogénebb mezőnyt. Overdose valóban 116-os Racing Post Rate-et kapott ascoti negyedik helyére, míg Nancho 110-et vasárnapi győzelmére, de ezeket sem vehetjük készpénznek, hiszen köztudott, hogy az angol bírák az angol versenyeket rendre „felhúzzák”.

Ráadásul továbbra is úgy vélem, a lovak közötti összehasonlítás soha nem vezet jóra és mindenki számára megnyugtató eredményre.

Inkább örüljünk annak, hogy a mi generációnk láthatta Overdose-t is és Nancho-t is. Jelen pillanatban arany minden, reméljük folytatódni fog még ez a  történet.

Gratulálunk a sporttörténelmi győzelemhez! Hajrá, Nancho!

Kép: Juhász Zsóka/Treattelling

süti beállítások módosítása