RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Születésnapodra - Kovács Sándor

Ma ünnepli születésnapját a sikeres zsoké és tréner.

mister_je_kovacs_sandor.jpg

Az évek során senki nem nyilatkozott nekünk annyit és annyiszor mint ő. Már lapunk alapítása utáni évben,  2010-ben ő volt az év főszereplője, olvashattuk szavait a magyar lóverseny történetének legnagyobb tarolása kapcsán, de elmesélte pár szóban milyen volt a világsztár, Pat Eddery ellen lovagolni, írtunk a Ribárszki Sándorral való rivalizálásáról és arról is, hogy Keszthelyi István mellett ő a  legsikeresebb "kettős szereplőnk". 

Születésnapján azonban most felidézzük abban a futamban elért elképesztő sikersorozatát, amelynek nagy valószínűség szerint soha, senki nem fog a nyomába érni.

Ez a Lovaregyleti Díj, az év egyik leghosszabb távú, 2800 méteres kiemelt versenye.

Ezt a nagydíjat hagyományosan novemberben futják. A távja miatt csak az acélos, távbírást igazoló telivér lehet ebben sikeres, de ennél még egy fontosabb tényezőnek is fontos klappolnia: egészségesnek kell maradnia egészen a megerőltető versenyszezon végéig, ami valljuk meg nem könnyű feladat.

Kovács Sándor nem kevesebb, mint tizenegy alkalommal nyerte meg ezt a fontos találkozót.

Négyszer még a nyeregből integethetett, míg hét alkalommal már idomárként vezethette vissza a nyerőt. Ezt a szenzációs tizenegyest elevenítjük fel most a születésnapos szavaival.

A Lovaregyleti” királya

Elképesztő, hogy 10 telivérrel 11 győzelme van és a 194 év alatt csak egyetlen nagyobb sorozat van ennél, mégpedig Aperianov Zakariás 16 derbygyőzelme, mert a Kincsem Díjat a kiváló mester éppen 11x nyerte meg, mint interjúalanyunk a Lovaregyleti Díjat.

Sanyi! Nagyon köszönjük, hogy a Magyar Turf Club rendelkezésére állsz, ha benne vagy szaladjunk most végig a névsoron. Mondom az évszámokat Te pedig kapásból rávágod, mi jut eszedbe azon győzelem kapcsán.

1. 1994 – My Colt (trénere: Szabó Mihály) – visszavágott Widowskinak a Legerért
Kovács Sándor: Igen, sikerült visszavágni. Tisztán emlékszem a versenyre. Elmentem a lóval vezetni, mert az azóta sajnos elhunyt Szabó Mihálytól ezt az idomári utasítást kaptam, hiszen My Colt szerette a tempót, így legyőztük azt a Widowskit, aki pár héttel előbb a St. Legerben erősebb volt, bár akkor az öcsém lovagolta. Pisti elég sok információt adott még a lóról a mester mellett, így minden smakkolt és vissza tudtunk vágni.

2. 1997 – Bridzs (Ribárszki Sándor) – egy évvel korábban csak 12.
KS: A tűzközelben helyezkedtem és várásra lovagolta sikerült nyerni. Bridzs egy nagyon jó ló volt, kétévesen nyert már Ürményi Díjat, de háromévesen nem igazán villogott. Ezt a versenyt négyévesen nyerte, így tényleg rá abszolút igaz volt, hogy idősebb korára érett be igazán.

3. 2001 – Akito (Kanics Melinda) – visszavágás Rodrigonak
KS: Mármint újra, hiszen már a Legerben is legyőztük a derbynyerőt. 18 hosszal nyertünk, így kétség nem fért e győzelmünkhöz. Várásra lovagoltam, amikor az egyenesre fordultunk, az ellenfelek már fáradtak, élre álltunk így ez egy parádés győzelem lett. Csak kézzel lovagoltam, de olyan érzés volt, hogy az szavakkal elmondhatatlan. Szinte elrepültünk tőlük. Szerintem élete egyik legjobb formáját adta azon a napon, pedig elképesztő mezőny futott ott. Ott voltak a derbynyerők, Menedzser és Rodrigo valamint az a Saugerties, akiről legutóbb is beszéltünk, hogy Németországban komoly versenyekben futott és egyszer kis híján megverte Tiger Hillt.

4. 2005 – Frankly Dancing (Papp István II.) – az utolsó győzelem (eddig) lovasként, a nagy kedvenccel
KS: Road Runnerrel és Línekkel voltunk versenyben. Ez már újra a pesti pályán volt és szinte az egész hosszú egyenest végigküzdöttük. Csak a végén, az utolsó ötvenen kerültünk pici fölénybe, így sikerült nyerni.

Ezt a négy győzelmet jegyzi Kovács Sándor zsokéként.

 

 Egy megszokott kép róla - Sanyi a dobogón

 

5. 2008 – Saldenzar – az első győzelem idomárként. Egy évvel korábban második, majd egyet előrelépett
Kovács Sándor: Bel Amy kilenc kilóval vitt kevesebbet, mint a friss Hármas Korona-bajnok. Azonban Georgiev olyan nagy előnyt adott neki, hogy ha jól emlékszem az egyenes bejáratánál még kb. 12 hosszra volt Saldenzar a vezető, Bel Amy mögött és éppen a célban kapta csak el. Én a tribünön mérges is voltam, hogy ha Stani ezt most nem nyeri meg, akkor meg kell, hogy nyúzzuk (nevet), de erre nem került sor, hiszen győztek, bár itt azért volt egy kis izgalom.

6. 2010 – UnicoSanyi idomári pályafutásának egyik legnagyobb napja – négy idomítottja az első négy helyen
KS: Azt tudtuk, hogy Garabonciás egy igazi távgyalogló, míg Boheme Wango nem egy extraklasszis, de ha jobb napot fogott ki, akkor majdnem elérte a klasszisok képességét. Unico és a Szamóca viszont háromévesen olyan jól álltak súlyban, hogy indítanunk kellett őket és be kell valljam, mi a két háromévest is favorizáltuk és Garabonciást vártuk a harmadik helyre, így majdnem telibe is találtuk a pályán bekövetkezett sorrendet. (Unico-Szamóca-Boheme Wango-Garabonciás - a szerk.)

 

7. – 8. 2011 és 2012 Garabonciás – dupla
KS: Azokban az időkben valljuk meg őszintén Garabonciás uralta a hosszútávú versenyeket. Ha vele minden klappolt jó formában és kondícióban volt, akkor Magyarországon, hosszabb távon nem igazán tudták legyőzni. Egy igazi „kenyai távgyalogló” volt, azért is volt ennyi nagy győzelme hosszabb távokon. Unicoval Gabriele Congiu, míg a másik három (kettő) telivérrel Georgiev győzött.

9. 2013 – Kardív – zsinórban három éve Black Sam Bellamy ivadék, és zsinórban négy éve Sanyi a győztes (idomár)
Kovács Sándor: A mindenki által Papaként ismert bosnyák futtatóé (BIH-MA Kft.) volt a ló, aki Ribárszki Sándornál kezdte pályafutását. (Kétévesen egy versenyt Nagy Zoltán irányításával futott – a szerk.) Nem igazán volt jó formában, ezt látván a gazdája elvitte Szerbiába és utána hívott fel engem, hogy hozzám hozná vissza tréningbe. Nekem rögtön megtetszett, hiszen kiváló származása mellett egy szép küllemű, jó mozgású telivér volt. Nicol Polli letett kézzel, könnyen nyert vele.

MTC: …de nem fájt neked, hogy Garabonciást – aki második lett – megfosztotta a triplázástól?
KS: Nem. Megmondom őszintén, hogy fájdalmat nem okozott. Én mindig úgy voltam vele, hogy ha több lovunk volt egy futamban, hogy a jobb nyerjen. Erről kell szólnia a lóversenynek.

10. 2016 – Amigo Star – az elégtétel
KS: Az egyik legkedvesebb győzelmem ebben a futamban, mert a tulajdonos (Mladen Smontara) is, és a körülöttem lévő szakemberek is kételkedtek abban, hogy egy Kincsem Díj hetedik helyezés után miért futtatom itt a lovat. A Kincsem díjban Havlik nem azt lovagolta, amit kértem pedig reális esélye volt az első ötbe érnie. Én azt mondtam a tulajdonosnak: a Lovaregyleti Díj a legfőbb célkitűzés, de ha elindítjuk a Kincsem Díjban ott is pénzért fog futni. A lovaglás miatt nagyon mérges voltam, így azt mondtam a futam után: azt a lovast fogom feltenni, akit én akarok, így azonnal ifj. Kozma Istvánra gondoltam. Megmondtam neki: nem első sansz, de ha úgy lovagolod, ahogy kérem, küzdhetsz a győzelemért. Orrhosszal meg is nyerték a futamot, de a tulajdonos már előtte eladta a lovat (egy másikkal együtt) 5,000 euróért, pedig egy Galileo (Rhett Butler) és egy Cape Cross (Three Robins) ivadék végzett mögötte. A győzelem igazolt engem, hogy a pönalitást figyelembe véve jó helyre írattam a lovat. Elégtétel volt tehát számomra.

11. 2017- Rosenfire – a tizenegyedik
KS: Megnyerte a Szerb Derbyt, bár – ha jól emlékszem – valami fájdalomcsillapítót találtak benne. Idegenkezűségre gyanakodtak ugyan, de ettől függetlenül egy kiváló ló volt. Utána került hozzám. Küzdelemben verte Bigfootot, majd a következő évben sétálva nyerte a Millenniumi Díjat.

Kovács Sándor a magyar galoppversenyzés egyik legsikeresebb alakja. Kétszer nyert derbyt lovasként és trénerként egyaránt. Nagydíj (kiemelt tenyészversenyek!) sikereinek száma 127 (63+64), amivel már csak a sportág legendája, Aperianov Zakariás áll előtte.

(Ez a szám azonban még ennél is több (mindkettejüknél), hiszen ebben csak azok szerepelnek, amelyek ma, azaz 2022-ben is nagydíjnak számítanak. - a szerk.)

Gratulálunk neki a páratlan sorozatához és boldog születésnapot kívánunk!

A nyitóképen Mister Je nyergében Seipert Judit fotóján

süti beállítások módosítása