RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Évtizedes rivalizálás

…avagy hogyan lett a két Sándor, azaz Ribárszki és Kovács, az új évezred legsikeresebb trénerpárosa a sportágban.

2019-alagi-dij-800x445.png

Azon futam statisztikák esetében, amelyeket már közöltünk a VIP tagság részére, nagyon sokszor leírtuk, hogy Horváth József statisztikáira támaszkodnak. Azonban, mentorom valamilyen számomra érthetetlen módon nem jegyezte a trénereket, így az idomári sikereket (egyelőre) csak 1996-tól tudjuk fellelni a Kincsem Park honlapja alapján.

Ez azonban most elegendőnek bizonyul, hiszen Ribárszki Sándor 1995-től, míg Kovács Sándor 2008-tól idomár.  Szerintünk a két Sanyi olyan mértékben határozta, határozza meg a galoppsport kétezres éveit idehaza, hogy teljesen elhomályosítják a kollégáikat. Legalábbis a nagydíjak tekintetében.

p9160200_194308.jpg

Kovács Sanyi a dobogón

Összehasonlítjuk, elmeséljük, hogyan szerepeltek (lovaik) kizárólag a nagydíjakban. DE. Ezek folyamatosan változnak. A Kisbér Díj pl. sok éven át nem igazán számított elismert versenynek, viszont ha megnézzük, hogy az elmúlt években olyan lovak nyerték, mint pl. Garabonciás, Ostinato, Akaba, Quelindo vagy éppenséggel Nancho, láthatjuk, hogy ennek a futamnak abszolút helye van itt.

Felsoroljuk tehát most azt  a huszonegyet, amelyek 2022-ben is nagydíjak, így aki nem szereti az ilyesféle sok számadatot tartalmazó cikkeket ne is olvasson tovább, mert csak unatkozni fog.

Aki még maradt, annak start:

Káposztásmegyeri Díj: Ribárszkinak két lova is duplázott (Gekko és Makaam) így ennél a futamnál 5:3 az állás az idősebb mesternek, a felsorolásban ő lesz majd elsőként, pályaválasztóként említve.

Batthyány-Hunyady Díj: 4:3 (R)

Nemzeti Díj: Kovács zsinórban hat éven át vezethetné vissza nyerőjét, ha 2011-ben Lenz és R. nem szólnának közbe. 3:6 (K)

a-nemzeti-dijatadasa-1024x682.jpg

2004-ben közös győzelem: Nemzeti Díj King’s Honorral

Hazafi Díj: az első döntetlen, 3:3

Millenniumi Díj: Friebert Attila és Hajdi Lajos ugyan a futam csúcstartói (4-4), de ez a második összecsapás, ahol Kovács győz 2:3 (K)

Alagi Díj: Szoros meccs, 5:4 (R)

A Derbyben a legnagyobb a különbség kettejük között 6:2 (R)

Kisbér Díj: 2:4 (K)

Kancadíj: 6:3 Ribárszkinak, úgy, hogy itt „totális dobogója lett” 2009-ben.

Kozma F. ev.: Ismét Kovács Sanyi a győztes 2:5 (K)

Kincsem díj:  3:2 (R)

Imperiál Díj: Kovács Sanyi pályafutásának egyik leggyengébb futama.  Lovasként egy, trénerként két siker. Eddig.  5:2 (R.)

Ovedose díj: 1:1 

Kovács M. ev: Kovács diadalmenete, Ribárszki (a Leger melletti) legnagyobb veresége. 0:4 (K)

szt_-istvan-.jpg

Ez is egy közös siker: Road Runner 2005-ben és 2006-ban is Szent István díj nyerő. Kováccsal Ribárszkinak. Igaz ez ma már nem kiemelt futam.

Gr. Széchenyi I. ev.: 3:1 (R)

Gr. Károlyi Gy. ev.: 2003-ban is és egy évvel később is totális Ribárszki dobogó, de ennek ellenére szoros meccs 4:3 (R)

St. Leger: Kovács Sanyi ismét tarol. Ez pedig Ribárszki leggyengébb, és egyben egyetlen klasszikus futama, ahol még nincs kupája. Tehát itt is az első győzelem várat még magára. 0:4 (K)

Szent László díj: Igazi csemege kettejük rivalizálása. Parázs 5:5

Kállai P. ev.: Friebert Attila az uralkodó 6 győzelmével, de itt 3:2 (R)

Kétévesek Kritériuma: 2:4 (K)

Lovaregyleti Díj: A futam, amely megmutatja az igazi erejüket, hiszen az utóbbi 26 kiírásból ők ketten nyertek meg 12-őt. 5:7 (K.)

1996 óta tehát Ribárszki: Kovács 69:71

A meccs pikantériája, hogy Ribárszki több győztesét Kovács lovagolta az évek folyamán. Erről a lista lentebb.

Ha eddig nem aludt el a kedves olvasó, vagy nem zavarodott bele a sok számba, most már tartson ki. Már csak egy adat van hátra, még pedig a Championátus kérdése.

Mivel ezek folyamatosan változtatva vannak, hogy beleszámít a külföldi, avagy sem, ha a jelen szabályozást nézzük, azaz beleszámít, akkor 8:7-re Ribárszki vezet.

Természetesen ez csak játék, egy virtuális párbaj. Nyilván egyikük sem azért szeretne újabb trófeákat, hogy a másikkal szemben növelje/csökkentse előnyét/hátrányát. A lóversenyzés nem erről szól – főként nem ebben a  formában, hogy egyikük 13 évvel később kezdett trenírozni –  de talán érdekes volt ez a kis kimutatás, ami megmutatta, mennyire nagy alakjai ők ketten korunk lóversenyzésének.

kallai_milestone_202110.jpg

Milestone – Kállai – Ribárszki

Közös sikereik (11):

1997 – Power Moves (Mill. Díj.), Revizió (Gr. Széchenyi), Bridzs (Lovaregyleti)

1998 – Power Moves (Batthyány-Hunyady), National Flirt (Kancadíj), Bridzs (Kincsem)

2004 – King’s Honor (Nemzeti), Shakira Mia (Kozma F. ev.), Estemona (Gr. Károlyi)

2005 – Shakira Mia (Káposztásmegyeri), 

2019 – For You (Alagi) – a nyitóképen

A tévedés, elszámolás jogát fenntartjuk!

Képek: Juhász Zsóka, Racing Portal archív

Az adatokat 2023. március 23-án aktualizáltuk!

süti beállítások módosítása