RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A 102. Magyar Derby számokban

Nézzük mit mutatnak a számok a nagy futam előtt!

vivi1.jpg

Lovak:

7 mén, 3 kanca induló

4 ír, 3 francia, 2 magyar és 1 német tenyésztés

Mindkét magyar tenyésztés Bábolnáról került ki. Ide kapcsolódik, hogy pár hete feltettük kérdésként a facebookon, hogy Dióspuszta eddig hány derbynyerőt tenyésztett. Nos, helyes válasz nem érkezett, de a megoldás 17.

Ha valaki hisz a számmisztikában: Dióspuszta 2018-ban, majd három évre rá adott derbynyerőt. Most ismét három év telt el.

A 10 indulót 9 apamén állítja ki, csak a zseniális Mastercrafstman ad két utódot.

Idomárok:

Talán némi meglepetés, hogy sem a hatszoros derbynyerő és a héten súlyos sérülést szenvedő Ribárszki Sándor, sem pedig a háromszoros derbynyerő Maronka Gábor nevét nem láthatjuk a listán. A címvédő Csontos Pál viszont három lóval is indul a kékszalagért. Miroslav Jovanovicnak ez lesz a második részvétele, hiszen 2017-ben, az akkor 9., egyben utolsó előtti Destynot indította. Mondhatjuk, hogy hét évet várt az újabb szereplésre. Pap Gabriella, Molnár Gyöngyi is másodjára élheti át a derby varázsát.  

Soltész András viszont 11. idomítottját küldi csatába. Legközelebb majd 30 éve,  1995-ben állt a babérkoszorúhoz, amikor is Dollárpapa másodikként ért célba a bajnok, Mafhum mögött. András abban bízhat továbbá, hogy elképesztő a német lovak fölénye a derbynkben. Az új évezred 23 bajnokából 10 germán tenyésztés, az idei kiadásban pedig övé az egyetlen.

Paizs Gábor 2022-ben még idomárlovasként belülről látta az álomfutamot, de vasárnap már csak a korlát mellől szurkol majd Hala Halának. Kovács Sándor 7 éve nyert utoljára derbyt. Idei kancája nem tartozik az esélyesek táborába.

Zsokék:

A nyitóképen látható Mocsinka Vivien az egyetlen hölgylovas az idei mezőnyben és magyar zsoké is összesen csak három lesz a startgépben. ifj. Fejes Lajos hat év után tér vissza a legrangosabb hároméves futamba, míg ifj. Kozma Istvánnak ez lesz a 14. derby részvétele. (Egy van neki emellett idomárként is.) 

Amennyiben Lajos győzni tudna - az 55 évvel ezelőtt, 1969-ben győztes -  édesapjával ők lennének a második apa-fiú páros, akik lovasként derbyt nyernek. Ezt eddig csak  Esch Győző és Sándor tudta véghez vinni.

Ugye nem kell külön ecsetelni, hogy kiemelt figyelemre számíthat minden olyan ló, akit a magyar derby hercege, Jaroslav Línek ül?

Már ötször nyerte meg a derbynket, ráadásul megint szürkén ül!

Nem lepődnénk meg, ha Carreras kasszafavorit lenne vasárnap, hiszen a szlovák fiú személye önmagában garancia a sikerre. Még úgy is, hogy a 2016-ban már győztes Alberto Sanna (aki láthattuk tavasszal kiválóan működik együtt Molnár Gyöngyi lovaival) és Franciaországból Valentin Seguy is nyeregbe pattan. Hala Hala lovasa nem tartozik a közvetlen francia elithez. E sorok írásakor 214/19-es mutatóval 36. a ranglistán (igaz tavaly 15., 2022-ben 14. volt). Négy év alatt 7 black-type versenyt nyert. Értelemszerűen először lesz marokkói lovas (Madihi) a magyar derby történetében.

102_1mezony.png

Az idei derbyben a magyar szereplők (zsokék és trénerek) között nincs "elsőbálozó". Mindenki átesett már a tűzkeresztségben korábban. Csontos Pál tavaly elképesztő bravúrt bemutatva élete első derbyjében rögtön kettős győzelmet aratott. Idén is megvan erre az esély.

Futtatók:

Az biztos, hogy az elmúlt négy esztendőben három derbyt nyerő Intergaj nem tudja folytatni nagy sorozatát, mert nincs lovuk a mezőnyben. A FELTEFE-nak azonban kettő is. Hiába volt egy kiváló időszakuk Blazing Comet-val, ha derbyt tudnának nyerni, az azért más polcra helyezné őket.

De ki ne áhítana egy derby trófeát?

Soltész András évtizedek óta futtat, de ő ugyanúgy mint minden riválisa joggal bízik lovában és lovasában. A sport örök igazságával zárjuk sorainkat: győzzön a jobb!

A derbyvel kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés most sem más, mintsem, hogy tud e győzni az Alagi Díj bajnoka, azaz Géza? 

A tévesztés, elszámolás jogát most is fenntartjuk!

2024_galopp-derby-futam_page-0001-724x1024.jpg

Kép: ZL Photos

süti beállítások módosítása