RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Magyar nagydíjak – Alagi Díj

Tényleg elátkozott futam hazánkban a legfontosabb derby felmérő?

alfonz-derby-800x445.jpg

Az első Alagi Díjat 1893-ban futották. Időpontja és 2000 méteres távja jelentős lépcsőfok volt a derbyjelöltek előkészítéséhez. Sok jó ló győzött e versenyben – sokszor rávilágítva a kékszalag várható győztesére, de sok esetben korrigált formát az itt még megvert későbbi, staminásabb telivér.

Az Alagi Díj első kiadásának eredménye hatalmas vihart kavart. A Fenékpusztai ménes két lovat indított: a nagyesélyű Duncan sehol (a derby-favorit Gourmand még e mögött!) – és győzött a másik fenékpusztai, az elhanyagolt Culloden. A botrány után Pálmai Henrik, a “Kincsem”-ről elnevezett programlap szerkesztője ajánlotta a megoldást: az egy istállóban lévő lovak a totalizatőrnél közösen “egyszámlára” futnak; bármelyikük győz, a fogadó tikettje nyerőnek tekintendő. Pár éve az istállófogadás megszűnt.

troszt-alagi-dij.jpg

Troszt (Bárdosi Gy.) az 1984-es nyerő

Az idősebb szakemberek között olyan “tévhit” is keringett, hogy aki Alagit nyer, az a Derbyt nem tudja megnyerni. Nos, visszatekintve az eddigi nyerőkre a II. világháborút követően, azaz 1948-tól  tizennyolcan  a Derbyt is megnyerték, ami azt jelenti, hogy kb. minden harmadik telivér a Derbyben is sikeres volt. Utoljára Latin Lover 2012-ben.

alagi_atok.png

Ebben az időszakban mindössze 7 kanca diadalmaskodott a versenyben, akiknek a nevét érdemes megemlíteni: Lubica, Gulianar, Duzzogó, Didergő, Mákvirág, Tetszetős, Dancing Candle és hosszú kihagyás után 2007-ben Rubinia.

lubica-praga.jpg

Lubica Prágában

Korábban a Kancadíj közelsége is szerepet játszhat abban, hogy a kancák itt háttérbe szorultak.

A legutóbbi  futam érdekessége, hogy 12 év után a nyeregbe visszatérő Kovács Sándor 15 év elteltével ünnepelhetett újra. Ekkor már ő volt a Magyar Lóversenyzés legtöbb nagydíjat nyerő lovasa.

for-you-alagi-dij.jpg

Statisztikák: 

A lovasok közül Bodnár Lajos a csúcstartó 6 győzelmével (Mákvirág, Turbó, Ciráda, Notórius, Takanini, Menedzser), Kovács Sándor 5, Gelics Mihály 4, Szentgyörgyi  István, Vas József, Kállai Pál 3-3 győzelemmel szerepel a listán.

A trénereknél itt is Aperianov Zakariás a legeredményesebb 9 győzelmével. (Ribárszki-Kedvesi 5-5.)

A versenyrekordot Miss Turpan érte el 2015-ben, 2.02.9, míg a legtöbb nyerőt, szám szerint hatot Imperiál adta.

Horváth József, képek: Horváth József, Juhász Zsóka

Köszönjük Vas József és Hesp József fáradhatatlan segítségét!

süti beállítások módosítása