RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A történelemíró – exkluzív interjú Maronka Gáborral

Televíziós stábok, rádiócsatornák, bulvár és sportlapok keresik folyamatosan…

72653543_2507999152579180_2440215368921251840_n.jpg

de Gábor időt szakított arra, hogy exkluzív interjút adjon a Racing Portalnak az új évezred legnagyobb magyar galoppsikere kapcsán.

Racing Portal: Gábor! Nagyon köszönjük, hogy a lapunk rendelkezésére állsz, hiszen tudjuk, van most megkeresésed bőven. Igazából nem könnyű belekezdenünk ebbe a beszélgetésbe, hiszen még fel sem fogtuk igazán az egészet. Te hogy vagy ezzel majd egy héttel a győzelem után? Felfogtad már, hogy TE vagy a Magyar Lóversenyzés első Gr1-es versenyt nyerő lovának trénere?
Maronka Gábor: Köszönöm szépen a felkérést. Igazából még én sem fogtam fel teljesen. Viszont nagyon boldog vagyok, hogy én vagyok az első, aki ilyen sikert ért el.

RP: Szakmai körökben mindenki előtt ismert, hogy a lovat Siklósi Tamás vásárolta Baden-Badenben, és Hajdi Lajos, majd Fézer Róbert után került a Te gondozásodba. Beszéltetek arról a tulajdonossal most utólag, hogy miért került anno hozzátok? Milyen fantáziát láttatok benne, avagy mi ragadott meg benneteket?
MG: Igazából azért lett megvásárolva, mert a tulajdonos két hosszú távú, már versenyben bizonyított, jó lovat keresett magának a 2019-es szezonra. Ekkor került hozzám Köln és Nancho. Az tetszett benne, hogy követve a versenyeit egy szimpatikus, jó képességű lónak tűnt, aki megbízható és formatartó volt. Ezek után úgy gondoltuk, hogy van benne fantázia és többre is képes lehet.

nancho_tudositas.jpg

A ma megjelent Turf-Times öt oldalon (!) számol be a győzelemről

RP: Nancho 2018 augusztusában még negyedosztályban (igaz 1200 méterre) hatodik helyen ért célba és 49-es formát számoltak neki a szakemberek. Ma minimum 40 kilóval áll e felett. A táv fokozatos növelése mellett mit tettél Te ezzel a lóval, mert ilyen „Seabiscuit-szerű” fejlődést magam még nem láttam a lóverseny-történelemben, pedig elképzelheted, láttam már pár ezer lovat életemben?
MG: Először is a legfantasztikusabb volt a lóban a 49-es forma (nevet). Tudtuk, hogy a herélést követően minimum egy év kell neki, hogy megmutassa, mi lakozik benne. Megpróbáltunk úgy dolgozni vele, ahogy Ő szereti. Minél inkább így tettünk, annál inkább mutatta a klasszisát és fejlődött.

RP: 2019 első nagy próbatételében, a Millenniumi Díjban még kikaptatok Mágnástól. Hogy értékelted akkor azt a futást? Láttad, hogy a ló jön előre és még sokkal több van benne?
MG: Úgy értékeltem, hogy lehet egy kicsit elsiettük a finisht vele, de a táv növelésével már nem számított nála semmi. Igen, láttam benne a fejlődést és azt, hogy sokkal több lehet még benne. Úgy gondolom, hogy akitől ott kikaptunk, szintén egy fantasztikus ló, aki véleményem szerint külföldön is komoly eredményeket érhetett volna el.

RP: Innentől nem volt megállás, és Nancho soha többet nem látott maga előtt lovat a célban, de szerinted felért a topjára, vagy jövőre még ennél is komolyabb feladatokat megoldhat?
MG: Hogyha két hét pihenő között top formát futott, akkor jövőre szerintem még nagyobb eredményeket is mutathat.

RP: Igazi nemzetközi csapaté ez a győzelem, hiszen Te vajdasági magyar fiú vagy, a tulajdonos bosnyák, míg a zsoké mongol. A Baden-Württemberg-Trophy előtt hogy került a képbe, ez az idehaza szinte teljesen ismeretlen mongol fiú?
MG: Ez a zsoké egy kisebb istállóban dolgozik, ahol nincsenek klasszis lovak és nem tudja megmutatni velük a tudását. Viszont nekem lovagolt egy pár alkalommal hendikepeket Németországban. Amikor visszanéztem a videókat és összevetettem a német klasszisokkal, nem láttam a különbséget köztük. Így esett rá a választás a verseny előtt.

RP: Baden-Badenben tökéletesen lovagolta, de most Münchenben nem „lőtte el” kissé hamar? A győzelmet sosem kell megmagyarázni, de ezt az utasítást adtad neki?
MG: Ezt az utasítást adtam neki, mivel egy nagy lóról van szó és a müncheni pálya célegyenesre fordító kanyarja nagyon éles. Sok Nancho-hoz hasonló nagy lovat megtör. Ezért azt akartam, hogy idő előtt indítsa el és kezdjen elszökni a többiektől, mert így van esélye nyerni. Így amíg a krekk zsokék egymást figyelték, addig szépen megléptünk tőlük. Visszanézve a futamot, szerintem látszik is, hogy ott nyertük meg a versenyt!

Ugyanezt a képet tweetelte kedvenc amerikai szaklapunk, a BloodHorse is 

RP: Belső informátorom jelentette, hogy már előre tudott volt, hogy jelentős számú vendéged érkezik vasárnap a Kincsem Parkba és nem tudsz a lóval utazni Münchenbe. Hogyan élted meg, hogy a magyar lóversenyzés történelmi győzelménél pont nem voltál jelen. Bántott ez téged utólag?
MG: Egyáltalán nem bántott. Élőben néztük a Kincsem Parkban. Így is nagyon örültem neki, nem vont le semmit a győzelem értékéből számomra, hogy nem voltam ott. Egyedül a tiszteletdíj súlyát nem éreztem. (nevet.)

RP: Ralph Beckett, Markus Klug és Andreas Wöhler, igazi trénerlegendák lovai a legyőzöttek között. Gratulált közülük neked bármelyikük is azóta?
MG: Ezek a trénerek nem gratuláltak. Viszont a lovasok közül sokan. Például: Eduardo Pedroza, Murzabayev és Caddedu is. Szóval egyik szemükkel odafigyelhetnek majd, amikor megindulok külföldre (nevet).

RP: És mások? Sokan kíváncsiak ma arra, hogy ki az a Maronka Gábor?
MG: Németországból és itthonról sokan gratuláltak. Olyanok is, akiket nem is ismerek.

RP: A Gestut Ohlerweiherhof-tól volt már bármiféle megkeresés, hiszen Nancho ezzel igencsak felfelé lökte a náluk álló Tai Chi ázsióját, akinek már most Ő a legjobb ivadéka.
MG: Nem volt még, de a német szaklapokban szívesen írnak Nanchoról és valóban ő most a legjobb Tai Chi ivadék Németországban.

RP: Szerintünk nem csak ott, de jövőre már ötéves lesz. Mindenki erre a válaszra vár, ami most következik Tőled: mik a további tervek vele kapcsolatosan?
MG: Szóba került az eladása is, viszont addig nem lesz eladva, ameddig ki nem fizetik azt az összeget, amennyit a tulajdonos kér érte. Őket nem könnyű meggyőzni. Nem ugrott bele az első ajánlatokba. Vár egy komolyabb vételi szándékot, ami legalább a közelében van annak, amennyit ő szeretne érte. A következő versenyével még nem foglalkozunk. Pihenjen egyelőre.

RP: Hogy van most maga a történet főszereplője?
MG: Nincs rossz kondícióban, nem matt a szőre és teljesen normális, hogy egy picit elfáradt, de gyorsan regenerálódik, egészségileg teljesen rendben van. Az étvágya is kitűnő.

RP: Jó pár sikeres, black-type nyerő lovat treníroztál már, sőt Hármas Korona győztest is adtál a magyar lóversenyzésnek, de szerinted Nancho hová illik a sorban a legjobb idomítottjaid között?
MG: Szerintem Nancho jelenleg egy klasszissal fölöttük jár, mint akiket eddig idomítottam, és lehet hogy még tud többet ennél is. Korábbi lovaimból szerintem kihoztam a maximumot, ahol ki lehetett.

RP: Gábor! Egészen biztosan idomár champion leszel, mert majd 50 millióval előzöd meg a szintén kiváló évet hozó Stanislav Georgievet. Érdekesség, hogy mindezt úgy éred el, hogy Nancho-n kívül „csak” két nagydíjat (Kétévesek Kritériuma, Kállai Pál emlékverseny) nyertél Magyarországon. Gondolom ez is egy fontos cím a pályafutásodban, hiába nyerted el ezt már kétszer korábban, de nincs hiányérzeted, hogy pár nagy trófea nem került most a Te vitrinedbe vagy Nancho önmagában bearanyozza ezt az évet?
MG: Igen, így történt. Van hiányérzetem, jövőre korrigálom. Sok volt a kétéves az istállómban és kevés az öreg ló, így nem tudtam elérni a céljaimat.

RP: Nagyon szépen köszönjük, hogy rendelkezésre álltál. További sok sikert kívánunk neked is és az Álmodó csapatnak is.
MG: Köszönöm szépen a lehetőséget. Köszönjük szépen a jókívánságot.

Ha valaki előtt nem lenne ismert cikkünk apropója, Gábor idomítottja, Nancho nyerte meg múlt vasárnap a Waldgeist-Grosser Preis von Bayern futamát, ezzel a magyar lóversenyzés történelmében az első királykategóriás (Gr1-es) győztes lett.

Köszönjük Deák Sára fáradhatatlan segítéségét és türelmét.

Életrajzi adatok:

Született 1981. október 25. Zenta (Szerbia)

1997-ben kezdett el galopplovakkal foglalkozni Zobnaticán, majd egy évvel később már versenyben lovagolt. Később aztán Becsén és Belgrádban is dolgozott.

Magyarországon Ribárszki Sándornál tevékenykedett 2002-2006 között.

2011-ben Horvátországban kezdte a trénerkedést, majd Ausztriában folytatta és 2015-től Magyarországon is. Ebben a hónapban harmadik bajnoki címét fogja begyűjteni, mindezt öt idény alatt.

Legsikeresebb lovai: Nancho, Quelindo (Hármas Korona nyerő), Thunder Teddington, Merion, Rhett Butler, Claudia Octavia valamint Red Hot Calypso is, akik jól szerepleltek külföldön is!

Kép: Juhász Zsóka, nyitókép: Gábor facebook

süti beállítások módosítása