RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Ki lesz a Király utódja?

Galileo 2021 nyarán bekövetkezett halála sok vitát váltott ki arról, hogy mit jelent ez a Coolmore számára rövid- és középtávon.

galileo_2.jpg

"Ki lehet az igazi örököse a ménlista élén? Hogyan tudná Aidan O'Brien fenntartani rendkívüli eredményeit futószalagon érkező a briliáns sportolók nélkül? Biztos vagyok benne, hogy a Coolmore vezetői szerették volna, ha egyik fia veszi át a stafétabotot, ahogyan azt Galileo tette Sadler's Wells-től, de bizonyára rájöttek, hogy ez nem valószínű.” – írta a Racing Post Bloodstock hírlevelében Martin Stevens.

Mindenki előtt közismert, hogy a Coolmore birodalom, akiket korábban nyolc részben mutattunk be, minden évben ontja az ígéretes sztárméneket, de Galileo 2021 júliusában bekövetkezett halálával a trón még üres.

Pedig a riválisoknak mind-mind megvan a vezető apaménje.  A Juddmonte-nál Frankel (2024. évi fedeztetési díja 350 ezer euró), a Darley-nál Dubawi (szintén 350 K). Őfelsége Aga Khan ménesében ketten is vannak. Írországi Gilltown Stud-jában Sea The Stars, míg a francia telephelyen, a Haras de Bonnevalban Siyouni az uralkodó, mindketten 200 ezer euróért várják a kancákat.

A Coolmore-nál azonban még nincs egyértelmű utód.

2023-ban Sioux Nation és Saxon Warrior voltak a legaktívabbak. Előbbi 289, utóbbi 264 kancát fedezett. A fedeztetési árak szerint azonban Wootton Bassett a legkeresettebb. Az ő árfolyama 200 ezer, akit No Nay Never követ 150 ezerrel.  Mármint az írországi bázison. Az USA-ban Justify a zászlóshajójuk (200 ezer dollárért), aki 2024-ben hazája mellett Ausztráliában is felállításra kerül  (77 ezer AUD), ahol most Fastnet Rock a legdrágább a maga 110 ezrével.

2023-ban a legfoglalkoztatottabb Coolmore mén volt

"Galileo legsikeresebb fia a pályán és a ménesben is könnyen az övék lehetett volna, de Frankel tenyésztőjénél, a Juddmonte-nál maradt, mivel a Coolmore által tenyésztett csikók közül ők választhattak először az erőforrás-megosztási megállapodás (resource-sharing arrangement) keretében abban az idényben, míg az egyre befolyásosabbá váló (friss Caulfield és Melbourne kupa - győztes) Teofilo és New Approach a Darley tulajdonában találták magukat, Jim Bolger közbenjárásának köszönhetően. Kísértés lenne elgondolkodni azon, hogy vajon mennyire másképp nézne ki a Coolmore ma, ha Frankel páratlan évben született volna?" – folytatja Stevens.

De semmi értelme.

A Coolmore 2022 végén bejelentett írországi listáján négy Galileo-fiú szerepelt, de ami sokatmondó, nagyszerű apai unoka egy sem. Ez jól mutatja, hogy mennyire lemaradtak a versenytársaiktól a ménvonalak fejlesztésében.

Persze aggodalomra semmi ok, mert kancavonalon viszont pokolian erősek most.

Csak Galileotól 28 Group vagy Grade 1 győztes kancát tenyésztettek az elmúlt években.

Ebben a korszakban nem csak a kiemelkedő Minding, Rhododendron és Together Forever szerepelnek, hanem olyan kiváló championok is, mint Found, Love és Magical, valamint Maybe és Misty For Me, akik azóta már csúcskategóriás győzteseket adtak olyan Coolmore apáktól, mint Saxon Warrior és US Navy Flag.

"Épp emiatt, hiába nem egyértelmű ki ma az uralkodó házon belül, az elkövetkezendő élvekben „félelmetes számú, felbecsülhetetlen értékű és potenciálisan első osztályú csikó fog születni” – írja a szerző.

És emellett nem szabad feledni, hogy O'Brien négy Coolmore tulajdonú Galileo kancából született telivérrel ünnepelhetett Group 1-es győzelmet 2023-ban. A kvartett tagjai, akik jelentős ménjelöltként is vonzóak, mindannyian más-más apától származnak.

Auguste Rodin (Deep Impact) a Derby, az Irish Derby és az Irish Champion Stakes és a  BC Turf friss győztese, a Fillies' Mile, Prix de l'Opera és a Lockinge Stakes hősnőjének, Rhododendron-nak a fia;

Continuous (Heart's Cry), aki megnyerte a St Legert,  Maybe anyai féltestvérének, Fluff-nak a szülötte;

Henry Longfellow (Dubawi), aki három indulás után is veretlen maradt, és öthosszas győzelmet aratott a National Stakesben, a briliáns Mindingtől született;

City Of Troy (Justify) pedig, akinek Dewhurst győzelme nagyszerűségre utalt, a Fillies' Mile-győztes Together Forever-től származik.

Emiatt sem és a nagyfőnök miatt sincs ok aggodalomra. Senki sem ismeri úgy a ménbizniszt, mint John Magnier.

Hogy ki lesz az új király? 2026-ban megmondjuk!

Képek: Coolmore

süti beállítások módosítása