RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Sea The Stars

Az Epsom Derby eredménye kapcsán adja magát a nap témája: ezennel bemutatjuk Önöknek a nyerő, Harzand apját.

Sea The Stars. Kép: ascotgallery.com/Denise Finney

Magunkat kell idéznünk, amikor is a Cape Crosst búcsúztató cikkünkben ezt írtuk: “A kiváló Urban Sea 2005-ben randevúzott Cape Crossal, nászuk gyümölcse a 2009-ben Gr1 szinten mesterhatost produkáló Sea The Stars lett, aki ma már szintén keresett és sikeres apamén.” Nos, ez az állítás innentől kezdve hatványozottan érvényes lesz, sőt a “keresett” és a “sikeres” jelzők helyére illik valami sokkal jelentőségteljesebbet találnunk… Top. Elit. Csúcs. Szupersztár. Ezekkel a kifejezésekkel immáron nem kell fukarkodnunk, ha a mindössze tízéves apamén kerül szóba, aki nem mellesleg a nagy Galileo anyai féltestvére. Na, de nézzük meg közelebbről és bontsuk ki az elejéről a sztorit

Sea The Stars mindössze két szezont versenyzett végig. Két- és hároméves korában összesen 9-szer startolt, de ez elég is volt neki a világraszóló karrierhez. A kétéves kori mérlege még nem volt olyan kiugró, élete első versenyében negyedik lett, majd kétszer győzött mielőtt pihenőre ment, legutóbb már Gr2 szinten volt eredményes. Háromévesen aztán megmutatta, mit jelent az, hogy extraklasszis: 6 Gr1 szintű start, 6 győzelem, mindez 6 hónap alatt! 2000 Guineas, Epsom Derby, Eclipse Stakes, International Stakes, Irish Champion Stakes, Prix de l’Arc de Triomphe. Azaz a két legrangosabb európai futam trófeája is a zsákban. Méltán tartják sokan a modern kori galoppversenyzés legnagyobb ászának. A versenypályán történelmet írt.

 Ménesben. Fotó: agakhanstuds.com

A tenyésztésben pedig még csak most kezdte el írni a történelmet, és hol van még a vége? 2010-ben teljesítette első ménesbeli szezonját, 140 kancát fedezett akkor. A nagy Zarkava az első 5 partnere között volt. Mindjárt az első évjáratából 3 Gr1-nyerő ivadék került ki: Taghrooda (Epsom Oaks, King George VI and Queen Elizabeth Stakes, Pretty Polly Stakes); Vazira (Prix Saint-Alary) és Sea The Moon (Deutsches Derby). Második évjáratából való többek között Storm The Stars (1. Great Voltigeur Stakes-Gr2, 2. Irish Derby, 3. Epsom Derby). Harmadik évjáratának tagjai éppen most háromévesek, és eddig ketten vésték be nevüket a Group-szinten győztes telivérek közé: Cloth of Stars (2x Gr3; 1x Gr2) és az aktuális szenzációt, a 237. Epsom Derby-diadalt szállító Harzand. Joggal vagyunk hát roppant kíváncsiak a kétéveseire! Mára már 7 fedeztetési idénnyel a háta mögött azt mondhatjuk, nem hiába párosítanak hozzá évről évre egyre több és egyre jobb kancát, hiszen Sea The Stars rászolgál az egyre nagyobb bizalomra és a minőségre!

Kedves Olvasóink! Mi mindennel bizonyíthatnánk még Önöknek, hogy STS napjaink egyik legjobb lova, aki minden bizonnyal egyre erősebb befolyással lesz a világ telivértenyésztésére? Ha eddig nem győződtek volna meg minderről, talán ez a tény segíthet: 1970 óta ő csupán az ötödik olyan ló, aki maga is megnyerte a derbyk derbyjét, majd ez később apaménként is sikerült neki. Az elődök névsora hangzatos: Nijinsky II, Mill Reef, Shirley Heights, Galileo. Jó ajánlólevél. Várjuk a folytatást, csodamén!

Kiss Barbara
süti beállítások módosítása