RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Deep Impact

A héten esedékes cikkünkben a “japán Galileo” kerül bemutatásra.

Deep Impact (Sunday Silence – Wind In Her Hair) 2002-ben született Japánban, négy évvel a nagyszabású katasztrófafilm után (Deep Impact-1998) – tenyésztője nagy rajongója lehetett a filmnek. Káprázatos karriere után pedig a lovi emberének nem is a film, hanem a klasszis mén juthat először eszébe: mind a pályán, mind a ménesben maradandót alkotott. 2005-ben győztese a Japán Hármas Korona mindhárom futamának (összesen 7 ló nyerte meg, Ő a hatodik), hazájának valaha futott egyik legsikeresebb versenylovaként pedig óta annak egyik legkeresettebb fedezőménje.

14 futásából 12 győzelmet aratott: az Arima Kinen-ben (Gr1) lett csupán második 2005-ben, de 2006-ban ezt is megnyerte. Ugyanebben az évben indult a Prix de l’Arc de Triomphe-on és harmadik helyen ért célba, de a versenyt követően diszkvalifikálták pozitív doppingeredmény (légzéssegítő használata) miatt. Három- és négyévesen is az Év Lovának választották.

Népszerűségét jól mutatja, hogy 6,000 más források szerint 9,000 rajongója utazott el Párizsba, és a televízióban 21 millióan nézték élőben a futamát, úgy, hogy az hajnali kettőkor volt helyi idő szerint.

Társadalmi jelenség volt. Az utolsó versenyére több, mint 117 ezren látogattak ki, és a versenynap végi búcsúztatóján is, több mint százezren maradtak ott.

2007-ben kezdte meg tenyészkarrierjét a Hokkaido szigeten található Shadai Stallion Station-on. Amellett, hogy Deep Impact a japán tenyésztők által az egyik legkeresettebb mén, rendkívül sikeres is: 2012-2016 között ő volt az ország vezető apaménje és még sok évig maradhat a trónon.

Ivadékai gyakran csak egymásnak jelentenek ellenfelet, így nem ritkaság, ha a hazai klasszikusokban, vagy Japan Cup-ban teljes Deep Impact-befutót láthatunk – az idei Guineas-ban és Derby-ben például csak Deep Impact-utódok végeztek az első három helyen.

Legsikeresebb ivadékai:

Real Impact (szül. 2008): pályafutása során 2 Gr1 győzelmet aratott egyet Japánban, egyet Ausztráliában.

Verxina (szül. 2009): kétszeres Victoria Mile-bajnok (Gr1).

Gentildonna (szül. 2009): a pej kanca összesen hétszeres Gr1-bajnok (Hármas Tiara és 2 Japan Cup), és kétszer választották az Év Lovának Japánban.

A Shin Hikari (szül. 2011): a Hong Kong Cup (Gr1), Prix d’Ispahan (Gr1) nyertese, jelenleg az IFHA világranglistájának 4. helyén áll.

Shonan Pandora (szül. 2011): Shuka Sho (Gr1) és Japan Cup (Gr1) hősnő.

Marialite (szül. 2011): a pej kanca 2 Gr1 győzelmet aratott (Queen Elizabeth II Cup és Takarazuka Kinen).

Satono Diamond (szül. 2013): a Japán St. Leger (Gr1) és Arima Kinen (Gr1) 2016-os nyertese.

Szerző: Mérges Enikő

Kép: wikipédia

süti beállítások módosítása