RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Alfkona

Vasárnap az utolsó nemzetközi klasszisunkra és tulajdonosára emlékezünk.

alfkonanyerteakozmaferencemlekversenyt.jpg

A 2008-ban született Alfkona (Areion-Ariana) ugyan nem nyert sorra Group versenyeket, mint korábban tréningtársa Overdose, pláne nem Gr1-es futamot mint Nancho, de öt magyar nagydíj mellett, ugyanígy öt nagydíjat nyert Szlovákiában és kétszer nyerte meg az Austria Preist Ebreichsdorfban. Márpedig ilyet egyetlen telivérünk sem tud felmutatni (pláne nem kanca!)  az elmúlt 31 év során (Musical Prospect nyert négyet, de Ryan's Gift, Overdose, Pretty Princ és Steady As a Rock háromnál állt meg.)


Nem csoda, hogy 2012 telén két címet is elnyert a szlovák versenyszervezőtől. Ő lett a legjobb sprinter és a legjobb idősebb kanca is. 

Idehaza viszont sosem tudott Év Lova címet nyerni, pedig Jozef Roszival idomítottja négyszer is Kozma Ferenc emlékversenyt nyert, sőt ő szállította csapatának az első Overdose Díj trófeáját is. Azonban pályafutása legeredményesebb éveiben minden évben hosszútávú lovakat koronáztak meg ezzel a címmel.

A magyar lóversenyzés történetében rajta kívül mindössze három csodálatos telivér tudta megnyerni ugyanazt a futamot legalább négy alkalommal. 

Hogy mindenki előtt világos legyen, miért Alfkona az utolsó nemzetközi klasszisunk Overdose óta:

  • 3 országban 20 győzelem, amivel csak Ryan's Gift (6 országban 27 győzelem) előtte az elmúlt 40 évben!
  • 2 Austria Preis (Előtte  2002-ben Pretty Princ nyerte immár szlovák színekben, míg az utolsó magyar győztes  Artist volt 1974-ben.)
  • A magyar lóversenyzésben az egyetlen lovunk, aki 10 győzelmet (nyolcat díjban!) aratott Szlovákiában, közte egy hároméves klasszikus (sosem nyerte még magyar ló, sőt szlovák klasszikust is csak Pretty Princ mellette!) és közte 2x Szlovákia legnagyobb sprintversenye!)
  • Itthon 4x Kozma Ferenc emlékverseny, BBAG Díj, Overdose Díj, Flandorffer Tamás ev.
  • Ez a vas kanca 2010-ben már kétévesen nagydíjnyerő Pozsonyban és 2015-ben még mindig nagydíjnyerő Budapesten. Ez szinte megismételhetetlen!

Alfkona ma Ján Madarász szlovákiai tenyésztelepén boldog anyakanca.

A képen is látszik, hogy kiváló egészségnek örvend. Eddig két csikója született. Angelina (kanca - Soldier Hollowtól) 2017. február 10-én, Ace King (mén - Sleeping Indiantól) 2022. május 2-án.

Vasárnap rá és tulajdonosára, Molnár Ernőre emlékezünk néma főhajtással a Kincsem Parkban.

Köszönjük Rebeca Madarászová segítségét!

Képek: dr. Kovács Gábor, Rebeca Madarászová

süti beállítások módosítása