RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A turfban lapozgatva - derbykiadás

Következik a sportág ünnepe. Futam a halhatatlanságért!

101_magyar_derby_2_1.png

A címmel ellentétben viszont pont a háromévesek legfontosabb erőfelmérőjével fogunk legkevésbé foglalkozni. Minden tudnivalót elmeséltünk szerdán. (Nagy örömünkre az Index szerkesztői főoldalukra "emelték" az írást, ami így több, mint tízezer olvasóhoz jutott el.) Esélyeket latolgatni pedig szinte lehetetlenség. A mezőny mindössze hat tagja járt már 2000 méter felett, így az, hogy ki hogyan futott 1600-2000 méteren az maximum némi támpont lehet, de komoly elemzés alapja semmiképpen. Sok sikert kívánunk minden résztvevőnek, de külön az "elsőbálozóknak"!

2023_derbyindulok.png

Nézzük inkább a keretprogramot, mert van ott is bőven csemege. Nyitányként (13:30-kor) rögtön minden idők egyik (ha nem) legeredményesebb ugrólovára, Diplomatára emlékezünk, bár a létszám itt hagy némi kívánnivalót maga után. Majd jönnek a csikók az 1944. évi derby győztes futtatójáról elnevezett Patay Sándor emlékversenyben, ami a szakma részéről mindig egy izgalommal várt futam. Bármilyen hihetetlenül hangzik a nap egyik legnagyobb durranása lehet a kiváló versenytitkárról elnevezett Flandorffer Tamás emlékverseny (1200 méter), hiszen nagydíjnyerők állnak starthoz benne.

Épp ahogy vártuk.

Legkésőbb 14:30-ra mindenképpen érdemes lesz tehát megérkezni! Több mint kétszer ilyen hosszú távra, 2800 méterre futják a Honvédelmi Miniszter Díját (15:35), majd a női amatőr Fegentri futamban (16:10) nem titkoltan leszünk elfogultak.

Drukkolunk a képen látható Jeles Annának, hogy ő nyerje meg a nővérének emléket állító nemzetközi megmérettetést.

jeles_anna.jpg

Bárcsak…

A derby után itt láthatjuk a legnagyobb mezőnyt, 14 indulót.

A patinás ménes, Mezőhegyes sikereire 16:40-kor emlékezünk egy 2000 méteres összecsapással, majd jön a mérföldes Buccaneer Díj (17:20-kor), amelynek a múltbéli győztesei (Midway, Ryan’s Gift, National Flirt, Steady As A Rock, Quissisana) alapján ott lenne a helye a 21 kiemelt között, de ez nincs így. Az idei kiírás ismét bizonyítja, hogy a mérföldes táv a legjobb sprintereket és hosszútávú lovakat is csatába szólítja, hiszen pl. Blazing Comet mostanság e táv alatt, míg Spartan Devil inkább a distansz felett érzi jól magát. Valljuk meg: itt is parádés mezőny várja a startot. 

18:45-kor futják a 101. Magyar Derbyt, majd a napot a Magányos Díj zárja 19:20-kor. Ez az a hagyományos derbynapi kancafutam, ahol azok a háromévesek állhatnak starthoz, akiket a menedzsmentjük ilyen vagy olyan okból kifolyólag nem nevezett a derbyre. Ezért fut itt pl. a kancadíjra készülő, cseh színekben induló Klára is, akit Martin Laube fog lovagolni.  A magyar trenírozások közül Csontos Pál idomítottja Respectation lehet a legfőbb ellenfele.

101_derby_indulok.png

A ranglistavezető idomár erre a futamra vagy szomorúan vagy nagyon boldogan fog érkezni.

Következik a sportág ünnepe. Minden galopprajongó számára kötelező, kihagyhatatlan program! 

A kilátogatók számára két fontos információ.

Mivel a szomszédos vásárközpontban is nagy rendezvény lesz, egész hétvégén járni fog az Örs vezér teréről a 10-es autóbusz, ami gyakorlatilag a főbejáratnál tesz le bennünket. Ebből következik, hogy autóval meglehetősen nehéz lesz megközelíteni a parkot.

A másik, hogy a célhoz legközelebb eső A-szektor egy részén kizárólag szakmai szereplők foglalhatnak majd helyet. Erről a Kincsem Park tájékoztatása itt olvasható.

Anna képe: ZLPhotos 

süti beállítások módosítása