RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A festői győztes

1935 - a tizenötödik bajnok, Duce története

duce_web.jpg

A legideálisabb küllem az összes Derbynyerők között Pázmán festőién szép fia, a sok kiváló lovat hozó Dawa-ból. Már csikó korában kimagaslott évjárattársai közül, alig kezdődtek meg a yearling-munkák Alagon, már köztudott volt, hogy vitéz Pintér istállójában csodaló van. Arányos, hibátlan versenyló, egyike azon keveseknek, amelynek külseje arányban állott a tudásával. Kétéves korában ugyanúgy kimagaslott munkapartnerei közül, mint éves korában. Első startjára mégis kikapott Lincoln és Satum, két klasszisban mélyen alatta álló mén verte meg.

Ezután már otthoni formáját futotta és könnyen nyert. Ugyanolyan séta volt számára a Kozma Ferenc emlékverseny (mai Kétévesek Kritériuma), mint a Szent László díj. Nagyszerű kétéves pályafutása után, - annak ellenére, hogy állóképessége vitás volt favoritja lett a Derbynek. Hároméves korában a Nemzeti Hazafi Díjban jött pályára, melyet könnyen megnyert. Ezután istállója a nehezebb feladatot választotta és nem az Alagi díjban, hanem a Millenniumi díjban állította starthoz, ahol a formája tetőpontján levő - előző évi derbynyerő -  Cagliostro megverte.

A Magyar Derbyben azután kiviláglott, hogy Duce-t csak nagy klasszisa segíti át a hosszabb távokon. Mitropa és Bohó erősen szorongatták a finisben és Duce éppen, hogy csak hazaért.

Hivatalos eredmény: 15. Magyar Derby,  1935. június 23. Vasárnap, rendes talaj, 215. futam, start: 16 óra  55 perc.   

Díjazás: 52 000 Pengő (40 000,  8 000, 4 000)           

1. DUCE pm Pázmán - Dawa  Vitéz Pintér Péter Csaplár Lajos
2. MITROPA sm Pázmán - Mindenem    gr. Pejacsevich A. Klimscha Albert
3. BOHÓ pm Light Hand - Bride     Németh Géza Vrábel János
4. Situtunga pm Vitéz Pintér Péter Teltschik Henrik
5. Derűs pm Keresztúri András Schejbal József
6. Lincoln pm gr. Pejacsevich A. Gutai János
7. Saturn pm Hitch György Balogh János
8. Rang pk Hitsh Róbert B. Carslake 
9. Raisonneur sm Csernovits Arzén Szabó L. II.
10. Amadeo pm Szigeti Nándor Takács J.
11. Ragazzo sm Szigeti Nándor Szilágyi F.

Tenyésztő és futtató: Horthy Jenő

Bírói ítélet: 5/4  - 3/4            Idő: 2.32.6          

Totalisateur: 10:12. helyre: 10:13 ,31, 26. Befutó: Duce és Mitropa: 5:74.                      

Esetleges osztalékok: 10:64 Lincoln és Mitropa, 101 Rang, 178 Raisonneur, 202 Bohó, 295 Derűs, 348 Amadeo és Ragazzo, 392 Saturn       

A hippológus szakíró - dr. Halász György - véleménye: A legszebb telivér ménünk - Duce - kitűnő apai vonalból és igen eredményes kancacsaládból származik. Páratlan klasszisa néha átsegítette a távbírás gondjain. Első évjáratai csont és állóképesség gondok miatt csalódást keltettek. De vérének átmentése minden bizonnyal meghozza a remélt sikert.

Hosszabb távokon ezután már nem is nyert több versenyt. Helyezetlenül futott az Esterházy díjban, az Erzsébet Királyné díjban és a Magyar St. Legerben.

Négyéves korában első startjára megnyerte a mérföldes Batthyány-Hunyady díjat, de a Millenniumi díjban mély pályán helyezetlen. Istállója ekkor rövid távokra vette vissza és első kísérletre több mint egy stone-nal futott magasabb formát előző formáinál. Nagy teherrel könnyen nyerte a Sződi díjat és a Mátyásföldi díjat, ezután két helyezés következett, de a nyerőnek mindkétszer több mint 10 kilót adott. Végül megnyerte az Austria díjat, ötéves korában három tavaszi győzelem után a Gödöllői díjban kikapott Bársonytól, utolsó startjára 66 kilóval helyezetlen lett a Budapesti díjban.

Bajtárs és Naplopó ménes pályafutásának balsikerei után, Duce az egyetlen hivatott tovább vivője a Pardon-Pázmán vérvonalnak. A nagyszerű teljesítményeket elért és szinte páratlan küllemű mén értékét szerencsére felismerték az illetékesek és az ország egyik legnagyobb múltú ménesében, Kisbéren szolgálja a tenyésztést. 48 fedezett kancából 22 élő csikót nemzett.

Jelentősebb ivadéka Derengő.

1944-ben eltűnt.

Az írásokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő leírásaira, adataira, dokumentumaira és fotóira támaszkodtunk.

 

süti beállítások módosítása