RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Az ötvenhetedik

Folytatódik Aperianov nagy sorozata

gazsi.jpg

A legenda hetedik derbygyőztesét éves korában hozták be a világhírű Voszhodi ménesből. Pubi bácsi igazán megadta neki az időt a felkészülésre, mert csak júliusban küldte először a pályára. A Tiszai Díjat és ősszel a mai Szent László Díjat is megnyerte. Sőt. Varsóban bizonyítást nyert, hogy nem csak hazánk, hanem az egész szocialista blokk legjobb kétévese, mert a régió legjobb csikói mind meghajoltak előtte. Természetesen ilyen szezon után mindenki izgatottan várta a hároméves pályafutását. A Nemzeti és Alagi Díjak kipipálása után a bejáratott útvonalon következett az Osztrák Derby, ahol egy nyugatnémet ló (Zaharoff) mögött második. Elsőszámú derbyfavoritként azonban a mi derbynk nehezebb volt számára, mint azt előzetesen sejteni lehetett.

Versenyleírás: A jól sikerült start után 300 méterrel Bill állt az élre, és jó iramban vezetett Quarker, Zaporozsec és a negyedik helyen galoppozó Gázsi előtt. A sort Kristóf és Ápisz zárta. A víztoronyhoz közelítve Gázsi fokozatosan felzárkózott, és a befutóegyenesben élre állt. A távoszlopnál Burda megrohamozta a vezető Gázsit, de az erős ostorozástól kitört és csak a második helyet tudta megszerezni a nyerő Gázsi mögött. Matróz óriási lendülettel zárkózott fel, és megszerezte a harmadik helyet Kristóf és Zaporozsec előtt. 

Hivatalos eredmény: 57. Magyar Derby, 1979. június 17. vasárnap. Rendes talaj, változó felhőzet, 19 fok, 198. futam. Start: 16 óra 21 perc

Díjazás: 240 000 Ft (160 000, 40 000, 24 000, 16 000) 

1. GÁZSI sm Athens Wood - Gasetka Aperianov Z. Vas József
2. BURDA pk Indikátor - Buche Horák János Tóth István
3. MATRÓZ pm  Tacitus - Mákvirág Kedvesi József Herczeg Béla
4. Kristóf pm Házi László Bodnár Lajos
5. Zaporozsec sm Alt László Papp I. II.
6. Antilop pk Farkas Tibor Simon Ferenc
7. Tribus stpm Kiss József Bárdosi György
8. Quaker sm Ertel Géza Uri Mihály
9. Doxa stpm Kedvesi József Fejes Lajos
10. Ápisz pm Kováts László Kozma István
11. Quarterly pk Ertel Géza Holdas János
12. Mágocs pm Vinnai András Détári Sándor
13. Asso stpm Farkas Tibor Kozma József
14. Bill pm Aperianov Z. Bíró József

Tenyésztő: Voszhodi ménes (RUS), Futtató: Kisbéri ménes

Bírói ítélet: Nyakh. - 1,5 - 1 3/4 - 2 ,5 - 9 (Célfotó az I. helyre).

Idő: 2.32.5., Részidők: 25.6 - 26.7 - 24.6 - 25.7 - 24.8 - 25.1 

A Pesti Turf véleménye: A legjobban előkészített, a legjobban lovagolt, legjobb ló nyerte, teljesen megérdemelten a Derbyt.

A győztes lovas, Vas József szavai:

„Ilyen taktikai versenyre nem számítottam. Aperianov betette Bilbao anyai féltestvérét, Bill-t vezetőlónak, de ő nem tudta teljesíteni ezt az elvárást. A többi lovas ugyanis nem ment utána, mert pontosan tudták, hogy semmi sansza. Így, amikor kiugrottunk a gépből hatan mentünk fejt-fejt a distanszig. A végén egy nyakhosszal sikerült nyernünk. Egy ilyen nagyversenyben nagyon észnél kell lenni, hogy a sakktáblára én tegyem fel a királyt.”

Versenyteljesítménye: 2 - 3 éves korában 12 versenyben futott. 7 versenyt nyert, 3 versenyben volt helyezve. Főbb győzelmei: Magyar Derby, Nemzeti Díj, Alagi Díj, Kincsem Díj, Kétévesek nagydíja, Béke Díj (Varsóban), második lett az Oszrák Derbyben (Bécs), Zaharoff mögött. Osztályzata:77.

Tenyészeredménye: Magyarországon nem fedezett.  1976. decemberében behozva a Szovjetunióból. 1980. márciusában bérménként kiszállítva a Szovjetunióba. 1984. júliusában kimúlt a Szovjetunióban.

Az írásokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő pótolhatatlan leírásaira, adataira, dokumentumaira és fotóira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása