RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A hatodik - az első csodaló

Az első világháború utáni időknek talán egyetlen csodalova, melynek képességét az jellemzi legjobban, hogy olyan évjáratból magaslott ki, amelynek tagjai az ö csillagának letűnése után is, évekig dominálták a nagy versenyeket.

pazman.jpg

Naplopót Sigray Antal gróf nevelte Pázmán és Napkelet után. Nagyrámájú, de nem túl erős testű, hosszú  lábú, egyenes gerincű mén volt, mely futás közben agárkutyára emlékeztető módon nyúlt el. Tért ölelő akciójú, nyugodt telivér volt, amely, amíg egészséges volt, csak egyszer kapott ki, mert lovasa zsákutcába került vele és kellő időben nem tudott onnan kiszabadulni. Ö volt a Magyar Derby győztesei közül a verseny legnagyobb favoritja. Start oddsza 4:10 reá volt, de úgy is nyerte a versenyt 1926-ban.

Hivatalos eredmény: 6. Magyar Derby, 1926. június 20. Vasárnap. Eső utáni mély talaj. 218. futam, Start: 16 óra 48 perc

Díjazás: 49 000 Pengő (40 000, 6 000, 3 000 P)   

1. NAPLOPÓ                pm Pázmán - Napkelet gr. Pejacsevich A. Gutai János
2. GUZMAN                  pm Pázmán - Goodly ifj. Mravik Pál Rojik Gy.
3. LITTLE  PET            pk Pázmán - Lipótvár  Adams Róbert Szabó L. II.
4. Priel  pm Reevs H. Esch Gy.
5. Vadító  sm Kaposi József Schejbal J.
6. Torcelló pm ifj. Mravik Pál Takács I.
7. Borvirág pk Hesp József Gulyás B.

Tenyésztő és futtató: gróf Sigray Antal 

Bírói ítélet: Könnyen 3h., 4h. Idő: 2.43 1/5.

Totalisateur: 10:15. Helyre: 10:13, 21, 16.

Esetleges osztalék: 1000:5900 Borvirág, 7400 Guzman és Torcelló, 7500 Priel, 8200 Littepet, 12.300 Vadító.

Versenyleírás: Legjobban Borvirág és Naplopó startolt, majd Trocelló erős tempóban vezetett. A sorrend: Borvirág, Naplopó, Guzman, Priel, Vadító, Little. A kanyar előtt Naplopót visszavette lovasa. A célegyenesbe Borvirág vezette a mezőnyt. Mögötte ismét Naplopó zárkózott, majd élre állt. A távoszlop előtt tömörült a mezőny. Először Guzman, Priel, majd Little pet és Guzman támadott, de Naplopó könnyen kivédve nyert Guzman és Little pet előtt.   

A tenyésztő tulajdonos - Gr.Sigray Antal - véleménye: Kitűnő lovam, Naplopó, sok örömet okozott nekem. Képességét hűen adta, nyugodt természetével barátságot fakasztott. Kár, hogy a Baden - Badeni Nagydíjban nem volt O.K., és sántán tartott fel. Különben ott is nyerő lett volna. 

derby-naplopo-keszthelyi-szigray-grof.jpg

Naplopót Sigray gróf vezeti, igaz a képen Keszthelyi ül a nyeregben

Tulajdonosa ugyanis elhatározta, hogy megpróbálkozik vele Baden-Badenben. A külföldi expedíció előtt fényes vizsgát tett pillanatnyi kondíciójáról a Széchenyi díjban, utána már Baden-Badenben indult a nagydíj előtt a Fürstenberg Rennenben. Pázmán legjobb fia Németországban is folytatta győzelmi sorozatát, a németek legjobb hároméveseit verte ebben a versenyben, második mögötte a Pretzner által lovagolt Indigó lett. A fényes győzelem után biztosnak látszott a Grosser Preis von Baden, de az azt megelőző zárómunkájában azonban valami baj érhette. Az első pillanatokban nem lehetett tudni, hogy a baj komoly természetű-e, vagy sem? Másnapra állapota javult és így a nagydíjban starthoz is állt Naplopó nagyszerű versenyt futott, már nyerőnek látszott, de a döntő pillanatban összeroppant és a versenyből sántán tért vissza. Ragyogó pályafutása ezzel véget ért.

naplopo.jpg

Gondos ápolás után a következő év tavaszán ugyan ismét a pályán látjuk, de a nagyszerű telivér már nem volt a régi. A Batthyány-Hunyady díjban Montalto, a Millenniumi díjban pedig Vadító verte meg. Ezután nem is jött többé pályára. Remek versenykarrierje után sokat vártak ménes-karrierjétől. Sajnos ezzel adós maradt. Naplopó csak a zöld gyepen volt méltó fia Pázmánnak.

Nyitóképünkön Pázmán, aki megnyerte az 1919. évi Osztrák Derbyt és ezt követően öt magyar és három osztrák derbynyerő ivadékot adott, az 1926-os kiírásban pedig csak utódai fértek fel a dobogóra.

Az írásban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő dokumentumaira, adatira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása