RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Az ötödik - az első pesti bajnok

A pesti új pályán lefutott első Magyar Derby győztese az öreglaki ménes tenyésztése, a világháború utáni idők legkiválóbb belföldi apaménjének, Pázmánnak fia a Kancadíj nyerő Borkrosból.

derbynyerok_1921_-.png

Bajtárs küllemre tipikusan apja-fia volt. Középmagas, jó izomzatú pej mén, mely azonban csak hároméves korában lendült évjárata élére. Mint kétéves nem ért fel tudásban a legjobbakhoz. Az évad derekán, augusztusban jött pályára, de úgy első, mint második kísérletére kikapott és csak harmadik startjára sikerült letennie nyeretlenségét. Két hó¬napos szünet után Bécsben megnyerte a Töff-Rennent, de a Henckel-Memoriálban startvesztesége miatt kikapott Bogey-től.

Hároméves korában Bajtárs sokat javult, de ezt a javulást sehogy sem akarták tudomásul venni. Nehéz is volt elképzelni, hogy a fiatal Pázmán első évjáratában már Derbylovat adjon. Első feladata a Kettős Ivadékverseny, amelyet biztosan nyert a későbbi Kancadljnyerő Pimpó ellen, de könnyű győzelme ellenére az Alagi díjban ismét elhanyagolták a fogadásokban, itt azonban már olyan stílusban lépte le ellenfeleit, hogy egyszerre favoritja lett a Magyar Derbynek. Favorit pozícióját megerősítette, hogy az Alagi dijban mögötte második Sirocco közben megnyerte a bécsi Derbyt.

Bajtárs ezekután már mint nagy favorit, könnyen, 3 hosszal nyerte a Magyar Derbyt Pronto és Montalto ellen.

Versenyleírás: Első kísérletre sikerült az indítás. A jól zárt mezőny Bajtárs vezetésével indult, de lovasa a start után visszaveszi és Korál, Csavargó II. és Montalto mögé helyezkedik. A mezőnyt Sirocco zárja be. A rövid oldalon Montalto és Bajtárs is fölzárkóznak és egyvonalban fordulnak be az egyenesbe Korállal és Csavargó II-vel. Az egyenes elején Bajtárs elhúz a mezőnytől és könnyen nyer. A távnál még Montalto a második, de itt az utolsó helyről Pronto tör előre és megelőzi. Csavargo II. hosszakkal Montalto mögött a negyedik.

sajdik_sandor.jpg

A nyerő lovas, Sajdik Sándor

Az idomár - Horthy Jenő - véleménye: A lenyűgöző új pesti pálya első Derby-nyerője, a kiemelkedő képességű Pázmán és a Kanca díj nyerő Bokros csikója, Bajtárs. A későn érő kétéves hároméves korára sokat javult és favortihoz méltóan nyerte a Derbyt. Idomíthatóságát gátolta, hogy nem volt elég acélos szervezetű. A tenyésztésben is favorizálták, de csak mérsékelt sikereket hozott.

Hivatalos eredmény: 5. Magyar Derby, Budapest 1925. június 21. Vasárnap. Ragadós talaj. 219. futam, 

Start: 16 óra 36 perc

Díjazás: 280 000 Korona       (200 000, 60 000, 20 000 K)  

1. BAJTÁRS pm Pázmán - Bokros Horthy Jenő Sajdik Sándor
2.  PRONTO   sm Kokoto - Hominh Pigeon  Kaposi J. Schejbal J.
3.  MONTALTO stpm Slieve Gallion - Mont St. Jean  gr. Pejacsevich A. Gutai J.
4.  Csavargó II               pm Adams Róbert Szabó L. II.
5.  Sirocco   pm Adams Róbert Janek G.
6. Korál  pm Adams Róbert Gulyás B.

Tenyésztő: gr.Jankovich-Bésán Endre, futtató: gr. Jankovich-Bésán Elemér

Bírói ítélet: Könnyen 2 1/2 h, 2 h. Idő: 2.39 1/5.

Totalisateur: 1000:2300. Helyre: 1000:16 000: 2500. Esetleges osztalék: 1000:1900 Sirocco, 3400 Csavargó II. és Korál, 6300 Montalto, 19 700 Pronto.

A nagy győzelmi sorozat azonban ezzel véget is ért.

Pázmán fia nem bizonyult kemény versenylónak és a Választmányi díjban kikapott Koraitól. A St. Legerben még holtversenyt futott a klasszisban alatta álló nagy stayer Prontóval, de a Lovaregyleti díjban már helyezetlenül végzett. Négyéves korában már csak árnyéka volt a réginek. A Batthyány-Hunyady díjban Montaltó és Guzman mögött harmadik, a Kisbéri díjban pedig helyezetlen. Végül megnyerte a Sándor díjat, istállótársa, Bikfic és az összefoltozott Alter Drahrer ellen.

A nagyszerű származású méntől nagyon sokat vártak a tenyészkörök. Bajtárs azonban ezen a téren mindennel adós maradt. Annak ellenére, hogy évekig jobbnál-jobb kancákat kapott, egyetlen átlagon felüli ivadékot sem hozott.

Az írásokban, dokumentumokban, adatokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő anyagaira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása