RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Magyar kancadíj

Vasárnap futják a szezon egyik legfontosabb versenyét.

kancadij1949.JPG

A Széchenyi István inspirálta verseny a Magyar Kancadíj, az éves program gerincét képező klasszikus erőpróbák egyik főszáma. A 2400 méteres távon küzdenek meg egymással a derbyévjárat kancái. A "kancák derbyje" természetesen angol eredetű, amelyet a szigetlakók ma is "Oaks"-nak neveznek, mivel az Epsom melletti tölgyes mellett futották.

A nálunk 1829-ben alapított verseny első neve "Húsz hazafiak díja" volt, felsorolván az alapítókat; Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst és a többieket és a név mellett: 100 arany! S a győztesek? Neveik fellelhetők a kontinens, némi túlzással talán az egész telivért tenyésztő világ méneskönyveiben. Mindjárt az élen ott van a verhetetlen KINCSEM, amelyet a csodakanca három éven át "hazavitt", mert akkor még nem volt korhatárhoz kötve a részvétel. De meg kell emlékeznünk a remek Furioso testvéréről Furiosissima-ról is, amely 3, 5, 6, és 7 éves korában is győzni tudott ebben a klasszikusban.

A régi városligeti pályán futott Kancadíjak hősnői között megtaláljuk régi méneskönyvünk kincset érő kancáinak - közöttük Patience, Napfény, Lappalie és Miczi neveit.

Az első világháború miatt 1916-ban Alagon futották, itt győzött a csodakancák sorába tartozó Tovább is. A két világháború közötti korszak nyerőlistáján nagy tenyészértékkel bíró nevek, olyan nevek, amiket, illetve ivadékaikat fájó sóvárgással siratunk. Ilyen KINCSEM vérének hazai viszonylatban - utolsó nagy fellobbanása: a veretlenül maradt Melwyn - és a kiváló parola. A Magyar Kancadíj 1947-es kezdetű korszakát már az első győztes: Minci méltóan "fémjelzi". Mind ő, mind Lubica, Gulianar, később Babatündér és Precíz derbynyerők, de tenyészjelentőségük mélyen MINCI alatt van. Az utánuk következőket felsorolásban adjuk, a névsorban pontosan tükröződik versenyzésünk fejlődése.

kanca_derbynyerok.png

Az új évezredben dilemmák jellemezték a verseny megrendezését. Egyrészről máig is viták övezik mikor is fussák le. A világ két leghíresebb derbyjét mindösszesen egy nappal előzi meg az Oaks, de nem is igen találunk kanca indulókat a mének között.

Idehaza más a helyzet. Elég talán az elmúlt évekből Alcobaca vagy Köln sikereit említeni, akik kiváló derbyhelyezés után megnyerték a hároméves kancák legfontosabb erőpróbáját. A távot 2006 és 2009 között érthetetlen módon 400 méterrel lerövidítették figyelmen kívül hagyva azt az évszázadok óta bevált vélekedést, hogy a Kancák Derbyjét a „nagyderbyvel” megegyező távon kell lefutni. Talán egyfajta tesztnek gondolták? Ha a kanca nem fut jól nemtársai között, mit akar a mének ellenében? Utoljára 2010-ban futották a  derby előtt. Azóta mindig utána.

Mára talán kijelenthető: mind a distansza, mind a megrendezés időpontja megfelelő.

A sok szöveg után következzenek az új évezred dicső hősei:

mkancadij.JPGStatisztikák:

Horváth József adatbázisa csak 1947-től hoz teljeskörű adatokat (addig nem jegyezte a trénereket valamint a futtatókat), így a következő statisztika kizárólag az utolsó 75 évet veszi figyelembe.

Ezen időszak alatt a versenyrekordot (kizárólag a 2400 méteres versenyekben) Blush Bird futotta 2020-ban.

A zsokéknál a 12x-es Derbynyerő Vas József a listavezető 4 sikerrel. Kállai P. 3, Kovács S. 3. A hölgyek között Suták Csenge volt a történelmi első győztes 2017-ben.

A trénereknél bármilyen hihetetlen nem Aperianov Zakariás a csúcstartó, hiszen a kancák derbyjét "csak" négyszer nyerte meg, hanem a hatszoros bajnok Ribárszki Sándor. 2009-ben ráadásul a Classic Spirit - La Louisiana - Mezzanine befutási sorrend totális Ribárszki dobogót jelentett, sőt még a Viva Venus (Szuna Szabolcs) mögött ötödik helyen célba érő Upperhand-et is ő trenírozta. Ez a 2000 méteres változatban történt.

Az első nyerő hölgy idomár dr. Csicsai Friderika volt 1993-ban (Musical Prospect).

preciz.JPG

Utoljára - a képen látható -  Precíz nyerte meg a kancadíjat derbynyerőként 1964-ben. (Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen 1964-ben még előbb futották a Kancadíjat. Precíz sokoldalúságát bizonyítja, hogy a Derbyt követően az 1600 méteres Szabadság Díjban (a mai Imperiál Díj) a középtávú idősebbek élgárdáját verte.)

Holnap a futam érdekességeivel jelentkezünk.

Szöveg és képek: Horváth József

süti beállítások módosítása