RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A második legjobb

Múlt heti írásunkban már jeleztük, hogy kaptunk egy megkeresést, amiben egyik olvasónk az iránt érdeklődik, vajh kit nevezhetünk minden idők második legjobb, legeredményesebb kancájának.

lubica-800x445.png

Kiváló ez a felvetés, mert ezt nemektől függetlenül is érdemes lenne elkészíteni.

Abban nincs vita, hogy a „nagy négyes” Kincsem, Kisbér, Imperiál, Overdose kiemelkedik eredményei révén. Sajnos minden, nem szakmai portál kizárólag róluk ír, sőt még Hecker Walter tanár úr is róluk publikált egy kiváló könyvet pár esztendővel ezelőtt. Az ő szakirodalmuk meglehetősen nagy terjedelmű, de….

Mi az elmúlt hetekben igyekeztünk bemutatni néhány nagyságot, de kíváncsiak lennénk, hányan ismerik például Absolon nevét, aki 1959 és 62 között, nem kevesebb, mint 11 nagydíjat nyert, ráadásul távoktól független klasszis volt, mert egyaránt kétszer nyerte meg az 1400 méteres Káposztásmegyeri Díjat és az ezerrel hosszabb Kincsem Díjat is. Micsoda tehetség ugye és ennek ellenére, még szakmai oldalakon sem olvasható Pallag József idomítottjának neve, pedig ennyi nagydíjat még Imperiál sem nyert Magyarországon. Mi júniusban foglalkozunk majd történetével.

No, de térjünk is át a kancákra és nézzük, ki lehet Kincsem első udvarhölgye.

Reméljük, mindannyian átérzik, hogy ez szinte lehetetlen küldetés. Nincsenek 1974 előtti krónikák és nincsen minden aspiránsról elég információnk a külföldi futásokat illetően.

Először azt sem tudtuk, miként kezdjük hozzá a lista elkészítéséhez. Elsőként megnéztük a derbynyerő kancákat, de akkor rögtön eszünkbe jutott pár héttel ezelőtti hősnőnk, Midway, aki egy igazi nemzetközi középtávú sztár volt a derbyben elért második helye ellenére, amihez csak klasszisa segítette hozzá.

Így irányt váltottunk és megnéztük, hogy a ma is aktuális kiemelt tenyészversenyekben, kik voltak a legnagyobb hősök, azaz egyszerűen a matekra bíztuk a sorrendet, bár kétségtelen ez sem tökéletes megoldás, de azért volt már korábban is némi elképzelésünk, amit a számok alá is támasztottak.

Múlt heti hősnőink, Anda és Mákvirág nem tudott az élmezőnyébe kerülni, hiszen előbbi hat, utóbbi öt (mai) nagydíjat nyert, az pedig kevés lett a végelszámolásnál. (Zahmatova is hatot nyert.)

(Századjára is fontos hangsúlyozni: csak azon futamokat vettük górcső alá, amik ma, 2021-ben is nagydíjak. (Midwaynek például még egy sikere lenne így, a ma nem kiemelt, báró Wesselényi Miklós emlékversenyt nyerte 1988-ban!)

Háború utáni egyik első klasszisunk, sőt első nemzetközi nyerőnk Lubica 7 nagydíjával viszont ott van a legjobbak között. Már kétévesen megnyerte Budapesti Díjat, háromévesen pedig a Kancadíjat, a Derbyt, a Kincsem Díjat és a Legert egyaránt így helye a listán megkérdőjelezhetetlen. A Kincsem díjban két Derby és egy Millenniumi Díj nyerőjét verte.

lubica1.png

Dr. Bartha László így emlékezett Lubicára. „Nem is tudom szavakba önteni, hogyan galoppozott. Amikor elkezdett vágtázni, akkor mintha repült volna a föld felett. Nem lehetett látni, hogy a lába érintette volna a talajt.” (Forrás: Horváth József: Az első pesti lóversenytől napjainkig – 85.o.) Ő került nyitóképünkre!

Öt lengyel és hét csehszlovák kiválóságot legyőzve nyerte a 2800 méteres nagydíjat Prágában.

Pedig a csapat meglehetősen későn érkezett meg, így a kanca nem is tudott ismerkedni a versenyhelyszínnel, de 2:58.4-es bámulatos rekordidőben elért egyhosszas győzelmével tapsra ragadtatta a szépszámú publikumot. A nyeregben Szentgyörgyi István kuporgott.

Örömteli, hogy egy kortársunk is felfutott a listára. Zala Csabék saját lova, Seperate Opinion négyszer nyerte meg a gróf Széchenyi István emlékversenyt, kétszer a Kincsem Díjat egyszer pedig a Millenniumi Díjat, ez pedig ugyancsak hét az összevetésben.

Nyolc nagy sikere van a pár hete bemutatott Midwaynek.

Vas József minden beszélgetésünk során elmondja: Midway valóban Európa-klasszis volt, hiszen mély pályán 1:16-ban, hét hosszal nyerte az Ausztria-Díjat, márpedig ez komoly tehetségről árulkodik.

A több mint száz esztendővel (1837-41) előtte vitézkedő Furiosissima négyszer nyerte meg az akkor még nem csak a háromévesek számára nyitott Kancadíjat. Erre talán még hajlamosak lennénk legyinteni, de akkor óriásit hibáznánk, ugyanis ugyanígy négy alkalommal nyerte a mai Batthyány-Hunyady Díjat is, márpedig ott kiváló mének is meghajoltak előtte. Összeadva ez is éppen nyolc, viszont róla meglehetősen keveset tudunk majd kétszáz év távlatából.

patience_1.jpg

Már csak egyetlen aspiránsunk maradt, de nem véletlenül hagytuk utoljára.

Amikor 1903 őszén Alagra került, az idomártól “lefelé” a legkisebb istállófiúig csodálkoztak: miért tartja a ménes oly nagyra ezt a kancát? A csikópróba azonban bámulatra ragadta Alag népét: a szokottnál erősebb képességű idősebb próbalovat játszva rázta le, kortársai pedig messze elmaradtak. Versenyben azonban csak 1904 augusztus végén futott: kétheti időközökben megnyerte a Tenyésztők díját, az Esterházy Memoriált, a Szt. László díjat és nagyszerű mezőny ellen az Austria díjat. Még ezt is felülmúlta, mint hároméves: egy héten belül Kancadíjat és Millenniumi díjat nyert, majd gyors egymásutánban az Osztrák Kancadíjat, a Bécsi és Hamburgi Derbyt! Már arra is gondoltak, hogy Angliába is kiküldik – hiszen Hamburgban a remek Festinot lelépte, de ekkor elérte a nagy telivérek sorsa: lesántult és céltalanná vált további erőltetése.” – írta Horváth József, Festetics Tasziló, 1902-ben született a veretlen lováról, Patience-ről (Bona Vista-Podagra), aki szerény véleményünk szerint

Kincsem első udvarhölgye, azaz minden idők második legjobb kancája.

(Unokája a szintén veretlen Pázmán.)

patience-2.jpg

Telivértenyésztésünk és versenyzésünk aranykora vele zárult.” – írja átfogó kiadványában Hesp József.

Festetics herceg legjobb lováról egy ízben így nyilatkozott: „Legjobb lovamnak Patience-t tartom. Különösen a gyorsasága volt az ereje és azt hiszem, hogy 1400-1600 méterre Angliában is igen jól megállta volna a helyét, mert mindig inkább flyert, mint stayert kerestem benne. Hogy Angliában jól szerepelt volna, arra némi alapot ad Bon Marché, amely odakünn igen előnyös oldalról mutatkozott be, Patience-szel szemben azonban úgy a Király díjban, mint az Austria díjban a rövidebbet húzta.

Patience legmagasabb formáját talán nem is a nyilvánosság előtt, hanem otthon mutatta. 1904 októberében, az Austria díj előtt a hatéves Ormód-dal próbáltuk ki. Ormód pár nap előtt 60 kg. alatt játszva nyert meg egy hendikepet olyan lovak, mint Nugommorv, Példa, Salute, Biri, Pro gaiety, stb. ellen, amelyeknek 36 fontig adott súlyt. A próbában a kétéves Patience egyenlő súlyt vitt Ormód-dal, amelyet játszva előzött meg. Sajnos, Patience-t idő előtt baleset érte és nem mehetett ki Angliába. Patience jóságának okát a vele született képességen kívül abban látom, hogy kétéves korában sok időt adtunk neki, ami a magyar klimatikus és talajviszonyoknál fogva mindig ajánlatos…”  (Forrás: Horváth József: Az első pesti lóversenytől napjainkig – 83.o.)

Íme a véleményünk:

  1. Kincsem
  2. Patience
  3. Midway

vagy ha Kincsemet külön lapra helyezzük:

  1. Patience
  2. Midway
  3. Lubica 

Képek: Horváth József hagyatéka

süti beállítások módosítása