RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Tegyük tisztába az alapfogalmakat!

avagy mit érdemes tudni a galopp versenybesorolásokról!

epc-logo.jpg

Kiváló fotós kollégánk, Benedek Attila hívta fel figyelmünket arra, hogy főszerkesztőnk véleménycikkében leírtak talán nem mindenki számára egyértelműek így a közelgő szuperhétvége előtt érdemes lenne kicsit tisztába tenni a fogalmakat. Örömmel teszünk eleget ennek a kérésnek.

1.   Mik azok black-type (b-t) versenyek?

A lóversenyzés legminőségibb versengései, ahol kizárólag a legjobbak szerepelnek. Ezek a Listed, Group 3, Group 2 és Group 1-es futamokat foglalják magukba. 2023-ban 838 ilyen versenyt futottak Európában, idén 826-ot. (Amerikában és némely más országban a Group helyett a Grade jelölés megszokott.)

2.   Mik az odaítélés kritériumai?

A galoppversenyeket felügyelő European Pattern Committee árgus szemekkel őrködik a megfelelő minőség felett és a következő kritériumok szerint sorol be egy futamot.

Ezt két tényező határozza meg: az elmúlt három évben benne futók (leginkább az első négy helyezett) hivatalos formaátlaga, valamint a pénzdíj. Utóbbi önmagában még semmire nem garancia. Hiába írták ki ugyanis 20 millió dollárral a Szaudi kupát 2020-ban, ahhoz, hogy Gr1-es minősítést kaphasson minőségi lovakat kellett indulásra bírni, mint pl. az első két győztest, Maximum Securityt és Mishriff-et. Ez visszafelé is működik: a versenyszervezőknek figyelniük kell arra, hogy egy szerényebb képességű telivér lehetőleg ne induljon b-t versenyben.

Országok nevezhetik saját futamaikat Local Group versenyeknek, de ezek nem számítanak nemzetközileg. Pl. a Kincsem Díj mögött azért láthatjuk a HUN Gd-1 jelölést, mert ez csak magyar szinten számít Group futamnak.

3.   Mégis milyen erősségű lovak kellenek egy Group/Grade versenyhez?

A brit, francia és ír hatóságok 1970-ben találkoztak, hogy megvitassák a Pattern versenyrendszer kidolgozását, így 1971 óta létezik a versenyek hivatalos minősítése. Ezért Kincsem nem lehetett Gr1 nyerő, bár az lenne, mert a Goodwood Cup ma is az. Így hivatalosan Nancho hazánk első csúcskategóriás bajnoka.

És akkor a számok:

A Group 1-es minősítéshez a megfelelő pénzdíj mellett az első négy helyezett hivatalos száma idősebb lovaknál 115 vagy afelett, hároméveseknél 110+, kétéveseknél 105+ kell, hogy legyen!

Group 2: 110, 105, 100;

Group 3: 105, 100, 95

míg Listed kategóriában 100, 95, 90 a minimális értékek!

A pénzdíj mindenütt más. Amerikában egy Gr1-es futam minimum 300 ezret, Ausztráliában 350 ezret, Angliában 250 ezret kóstál helyi valutában.

A világ legerősebb versenyei 2023-ban:

top_races.JPG

„A European Pattern Committee továbbra is a legszigorúbb nemzetközi minőség-ellenőrzési intézkedéseket hajtja végre, hogy a verseny- és tenyésztőipar a lehető legnagyobb mértékben megbízhasson az európai black-type versenyek minőségében" – mondta Jason Morris elnök.

Évenként vizsgálják felül a futamokat, és kegyetlenül lecsapnak azok gyengülésére. 2024-ben a Prix Saint-Alary elvesztette Gr1-es státuszát, mert az elmúlt négy esztendőben a benne futók (az élen végzők) „csak” 108,43-as átlag-értékelést értek el, márpedig Gr1-es szinten ez gyengus. (Még Gr2-ben is!)

 4.   Konklúzió

Ahhoz tehát, hogy a Kincsem Díj megszerezze a Gr3-as minősítést legalább három éven át kell minőségi mezőnyt felvonultatnia!

Azaz, ha 2024-ben és 2025-ben sztárparádé lesz benne, de 2026-ben nem éri el az első négy helyezett a hivatalos (azaz NEM a magyar!) hendikepperek által megkívánt 105-ös számot, nem fogunk Group besorolást kapni. (Mondjuk ki őszintén: jó cseh és szlovák lovak indulása nem segít bennünket ezen céljaink elérésben!)

Nem kis munka, hiszen nyilvánvalóan a magasabb pénzdíj csábítja a legjobb lovakat indulásra, ezt pedig a magyar versenyrendszerben nem könnyű előteremteni.

Hajrá magyar lóversenyzés!

A végére egy nagyon fontos adalék:

“The control of the committee is exercised within the framework of Ground Rules agreed by the member countries.  The Ground Rules enact that every race in the European Pattern must conform to the following:

• It should have no indigenous conditions, i.e. not be restricted to horses bred or trained in the country concerned”


Azaz a Magyar Derby nem kaphat Group státuszt, mert pillanatnyilag csak magyar tréningben álló lovak futhatnak benne!

Kép: britishhorseracing.com

süti beállítások módosítása