RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

2,3 milliós csikó

Pár nappal ezelőtt óriási licitháborúba kezdett a két ősi rivális, azaz a Godolphin és a Coolmore, hogy megszerezzék a Justify apaságú kétévest.

minden_napra_loverseny_1.png

A szándékot jól mutatja, hogy MV Magnier és Charlie Appleby is az árverési csarnokban tartózkodott. A kalapács végül 2,3 millió eurónál csattant, ami új Arqana rekord ezen az árverésen. A képen láthatják, hogy a második legdrágább vétel is Justify csikó.

arq.PNG

 

És ha már május tizennegyedike. 1933-ban ezen a napon jegyezték fel az első (és eddigi utolsó) angol és francia 2000 Guineas duplát.

A török városról elnevezett (?) Rodosto volt a hős, aki  Princesse de Lucinge tulajdonában állt. Lovasa Roger Brethès, míg trénere Henry Count volt.

Az angol kiadásban (1933. április 26-án) 26 ellenfelét (!) verte, és a verseny közben Brethès állítólag azzal biztatta lovát, hogy azt kiáltotta: „Allez! Allez! Allez!", amire egy helyi megfigyelő azt mondta, hogy ilyesmi »nem szokás« az angol versenytereken. Május 14-én hazájába visszatérve  „szívósságot és elszántságot” mutatva, szűk győzelmet aratott Commander és Vertigineux előtt, és ezzel ő lett az első ló, aki teljesítette a Guineas duplát. Az Epsom Derby előtt a későbbi győztes Hyperion-nal számítottak favoritnak, de ő a nagy futam előestéjén görcsrohamot kapott így nem indult.

Ez egy rendkívül ritka bravúr, amelyet a modern időkben nem sikerült megismételni, és az azóta eltelt 90 év alatt mindössze 11 francia honfitársának sikerült az angol győzelem.

süti beállítások módosítása