RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A birodalom visszavág – 3. rész

Minden siker alapja: a család.

u0000146624760818.jpg

Sorozatunk első és második részében elmeséltük a kezdeteket, hogy John Magnier hogyan kezdett neki a Coolmore birodalom megalapításának és hogyan folytatta világszintű terjeszkedését. Ha esetleg valaki előtt nem lenne ismert:

ez a világ legnagyobb lovas vállalkozása. Már 2008-ban hozzávetőleg 4 milliárd eurót ért, és mivel folyamatosan nyereséget könyvel el, ezzel Magnier a világ legbefolyásosabb futtatója.

Szó szerint vegyék ezt. A dubaji sejkek, Aga Khan vagy éppen Khalid Abdullah is csak álmodnak az ő sikereiről és befolyásáról.

Magnier a lóversenyzés és lótenyésztés iránt egész családját megfertőzte. Feleségét ugyan nem kellett, hiszen Susan minden idők egyik legnagyobb brit trénerének, Vincent O’Brien-nek a lánya, azaz a géneket magában hordozza. Pár nappal ezelőtt mondtuk el, hogy 16. (!!!) alkalommal lett a champion futtató hazájában, Írországban.

Sue öt gyermeket szült „a befektetések királyának”. Tom, John Paul (JP), Michael Vincent (MV), Sam és Katie mind-mind kötődik valamilyen módon a lóversenyzéshez (mindannyian lovagoltak/lovagolnak is – van közöttük aki versenyekben is), bár meglehetősen keveset lehet tudni róluk, hiszen rejtőzködő életet élnek, ami érthető, hiszen apjuk vagyonát 2,3 milliárd euróra becsülik.

Minden családban az anya a főnök. Sue Magnier Henrythenavigator-rel

Ebből természetesen bőven futja kiváló lovakra, így fizethetett alig két hónappal ezelőtt a lóversenyzésben legaktívabb gyermek 3,400,000 guineas-t, azaz több mint 1,3 milliárd forintot a Galileo – Shastye származású csődörcsikóért a newmarketi yearling árverés első napján. Emellett sok-sok drága lovat vásárol, de MV-t a futtatásnál jobban érdekli a tenyésztés.

Tom-ot, (aki anyja bátorítására kezdett lovagolni) is gyakran látni a nagy aukciókon és abszolút kiveszi a részét a családi bizniszből. Mégpedig az ausztrál bázison. Apja többször kérlelte, hogy térjen haza Írországba, de ő ott látja a nagy lehetőségeket.magnier-gyerekek.pngNégyen együtt, hol másutt, mint a Royal Ascoton

Sam-ről és John Paul-ról szinte semmit nem lehet tudni, hiszen igyekeznek kerülni a nyilvánosságot, ahogyan Katie is ezt szeretné, de 2002-ben apja Írország legfényesebb esküvőjét szervezte számára. A vendégek helikopterekkel érkeztek a Coolmore bázisra. A menyasszony egy 250 ezer fontos (mai árakon 80 millió forintos) ruhában mondta ki a boldogító igent, az akkor 28 éves szintén lóverseny trénernek David Wachmannak. 

A teljes büdzsé meghaladta a 3 millió eurót, hiszen csak az italfogyasztás 500 ezer euróra rúgott, azaz a 3 kategóriába sorolt (!) 1000 meghívott vendég (köztük:  John Travolta, Elton John, Sean Connery, Pierce Brosnan, a Magnier által 2005-ig résztulajdonolt Manchester United főnöke, Sir Alex Ferguson (kivel közös tulajdonukban áll Rock of Gibraltar), Lord Lloyd Webber és Michael Flatley) igencsak fogyasztott. Nem csak a Coolmore-t hanem az egész falut feldíszítették a nagy napra.

A 3 millió meg sem kottyant az örömapának, hiszen sok-sok (nem csak) lovas befektetése mellett 2018-ban többek között azzal hívta fel magára figyelmet, hogy 157 millió dollárt fizetett a képen látható Modigliani festményért, amely több Picasso, Monet és sok-sok más remekmű mellett valamelyik ingatlan falára kerül majd. Ugyanis a családfőt nem elégíti ki genfi, londoni luxuslakása, Marbellán található palotája, idén a Karib-szigeteken és Barbadoson is fektetett be ingatlanba.

Holnap (és holnapután) a Coolmore “agytrösztjét” Robert Sangster-t méltatjuk.

Képek: zimbio.com, fethard.com, Sotheby’s via AP, www.turf-times.de, irishracing.com Nyitóképen  a három fiú. Balról jobbra: Tom, MV és JP

süti beállítások módosítása