RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Megint Línek és a csehek

Treattelling fotóival illusztrált képes beszámolónk a sportág legnagyobb ünnepéről, a 44. Turf-gáláról

dsc_7878_ignacius_reilly_nyito.JPG

Három cseh győzelem és egy magyar pénzes helyezés a nagydíjakban!

A megszokottól eltérően hűvös időjárás és picit szerényebb látogatói létszám jellemezte a 44. Turf-gálát, a szlovák versenyszezon első felének csúcspontját. A picit szerényebb létszám alatt termesztésesen több ezres tömeg értendő, de tény: 12 órai érkezésünkkor mindössze 15 fokot mutattak a hőmérők Pozsonyligetfaluban, ami biztosan elriasztott sokakat az egyébként kiválónak ígérkező szabadtéri programtól.

A telivérek számára ez azonban optimális hőmérséklet, így valóban káprázatos futamokat láthatott a nagyérdemű.

Ahogyan évek óta mindig: a csehek uralták a napot. Az öt nagyversenyből háromnak csempészték trófeáját hazájukba.

Az egyik cseh szaklap azt írja: Línek istállója egyedül próbál lépést tartani a szomszédokkal.

Ez igaz is. Az első két futamot egyaránt Jaro barátunk lovai nyerték (sőt egyiket ő is lovagolta), míg a mi Alagi Díjunknak megfelelő 38. Starohájske kritérium-ot szintén. Goldis-t azonban Milan Zatloukal vezette győzelemre. Kemény küzdelem volt. Orrhossz döntött a Golden Horn ivadék javára, a Hanacek idomítás Mythical Thor ellenében, azaz úgy is írhatnánk: egy orrhossz választotta el a cseheket a mesternégyestől. Juhász Zsóka kiválóan kapta el ezt a pillanatot.

dsc_7925_goldis.JPG

Hanacek mester tehát nem, de Janacek szép győzelmet aratott az immár hétéves Ignacius Reilly (Worthadd) nyergében a 39. Cena Scottish Rifla-ban. Mögötte 2022 királynője, a kétszeres klasszikus-nyerő Shabana és az idén még veretlen Zariyannka ért célba. Itt pedig nyakhossz döntött, azaz ez a befutó is joggal pályázhatott a nap  leglátványosabb futama címre. A két csodálatos szürke a nyitó képünkön.

Ahogyan élő közvetítésünkben hallhatták Help visszaléptetése miatt Vain Hope végül be tudott kerülni a sprintfutam mezőnyébe. Ezt meg is szolgálta a szürke kanca, mert ő érte el a nap legjobb magyar eredményét, ugyanis negyedikként ért célba a klasszisoktól hemzsegő mezőnyben, ami a tavalyi második Worth Choice (Worthadd) sikerét hozta. Surprise of Easter 10.

dsc_8270_worth_choice.JPG

Ez nem volt annyira szoros. Worth Choice (Štěpánka/Verner) 3/4 hosszas előnnyel a sprint bajnoka. A díjat maga a Földművelésügyi miniszter adta át csapatának.

Még a versenynap elején váltottunk pár szót Jan Demelével, a háromszoros klasszikus-nyerő Gasparini trénerével, aki elmondta, hogy jó tempó kell majd ahhoz, hogy idomítottja vissza tudjon vágni Orrynak Szlovákia Nagydíjában. Ez sikerült is, csak éppen a két említett telivér a 3.-4. helyen ért célba, a győztes Aigle Vaillant és tavaly még Demelénél készülő Rex of Thunder mögött. Ők láthatóak a következő képen. Igazán kiváló volt a lefutási idő: 2:28.87. Itt a Maronka idomítás, Adonis hatodik.

dsc_8530_aigle_vaillant.JPG

Egyetlen magyar telivérről nem esett még szó: Respectation végül nyolcadik a hároméves kancák versenyében a (Línek által megnyert) 31. Cena Arvy-ban.

Az öt kiemelt verseny eredménye: Csehország - Szlovákia, azaz Jaroslav Línek istállója 3:2.

Azok után, hogy a tavaszi klasszikusok napját is Línek fölénye jellemezte, megállapítható, hogy továbbra is káprázatos formában futnak idomítottjai.

Egyáltalán nem bántuk, hogy nem a megszokott kánikula fogadott minket vasárnap, Pozsonyban. A lovaknak és a nézőknek is kellemesebb volt most a Turf-gála, mint az elmúlt évtizedekben. Ugyan magyar győzelemnek nem tapsolhatunk 2019 óta, de a kiváló versenyek némileg kárpótolnak bennünket ezért. Illusztris vendékekből most sem volt hiány, hiszen jelen volt többek között Jozef Bíreš, földművelésügyi miniszter is.

A teljes eredménysort itt találják.

dsc_0773_aigle_vaillant.JPG

Szlovákia Nagydíját a versenynap főszponzorának üdvöskéje, Aigle Vaillant (Urbánek/Laube) nyerte

Következő tudósításunk Pozsonyból már a derbynap lesz, amit július 16-án rendeznek. Érdemes lesz akkor is kilátogatni.

A végére kiváló kolléganőnk, Susán Kitti videója:

@meglioshop Remek helyszín, remek lovak� #turfgala #turf #horserace #gallop #horse #lovak #verseny #vlog #napivlog #story #storytime #pozsony #fy #foryou #neked #nekedbe #loverseny #love #megliohorse ♬ eredeti hang - Meglio: lótápok és kiegészítők

 

süti beállítások módosítása