RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Líneké a klasszikusok napja Szlovákiában

...no meg a francia tenyésztéseké.

3_futam-2_linek_gasparini.JPG

A 2015-ös magyar galoppszezon champion lovasa tripla-duplát jegyzett a vasárnapi, ünnepi versenynapon Pozsonyban.

Mielőtt rátérnénk a szimpatikus lovas méltatására, el kell mondanunk, hogy a tenyészhelyeket illetően négy ír és egy német siker született, de a főszerepbe a francia születésűek kerültek, hiszen mindkét klasszikust egy-egy gall tenyésztés nyerte.

13 gyönyörűen előkészített kancát vezettek az ünnepi díszbe öltöztetett jártatóba az 1700 méteres 31. Jarná cena kobýl előtt, így szemrevételezés alapján egyáltalán nem lehetett megmondani, melyik ló érkezett Németországból.  A fogadók nem is „estek hasra” a Michael Figge idomítástól, A Stollen Kiss-től, mert a kasszáknál, a nyitónapon magabiztos győzelmet arató Romina volt a favorit. Utóbb persze megbánták, akik a Chodúr idomításra fogadtak, mert az végül csak kilencedikként ért célba.

5_futam_verner_feschanda1.JPG

A győzelem viszont mondhatni játszi könnyedséggel került a pozsonyi nyitónapon triplázó Pavel Tuma mesterhez, mert Feschanda (Dariyan) tekintélyt parancsolón, öt hosszal utasította maga mögé a második Blue Rivert. Ki gondolta volna akkor, hogy a csehek ezzel el is lőtték a puskaporukat, mert ezt az egyetlen győzelmet jegyezték aznap?

Dicsérni kell a képen éppen puszit küldő Jan Verner lovaglását, aki a legszélső startboxból indulva mielőbb igyekezett jó pozícióba kerülni. Igaz, hogy nem volt szoros a végjáték és nem volt szükség a spórolásra, de mindent megtett a kanca minél jobb eredményért.  A harmadik (egyébként szintén francia tenyésztésű) Magdalenn mögött csak negyedik helyen a német tréningből érkező A Stolen Kiss. A champion tréner, Marian Stangel meglehetősen bosszúsan fogadta, hogy talán legjobb potentátja, Abella – hosszas próbálkozás után sem - állt be a gépbe.

6_futam_havlik_manatan_1.JPG

A mének ugyanilyen távú versenyére (31. Veľká jarná cena) 12-en vállalkoztak. A győzelmet Manatan (Manatee) szerezte meg a Kubovicova/Havlík páros támogatásával, a cseh színekben induló, de szintén francia tenyésztésű Charpentier előtt. Kisebb eufóriát hozott a végeredmény, ugyanis az elmúlt nyolc kiadást mind a csehek nyerték. Az utolsó győztes helyi színekben a 2014-ben Kilword volt, aki ezt követően a Magyar Derby bajnoka is lett.

Érdekesség, hogy az Arqana árverésén előbbi 7, míg utóbbi 25 ezerbe került éves korában, most győzött tehát az olcsóbb. A tulajdonos egy gyönyörű Kincsem festményt kapott tárgynyereményként.

A szlovák 1000 Guineast egyébként Centa 2020-ban, míg a 2000 Guineast Pretty Princ 1999-ben nyerte utoljára magyar színekben.

A nap legnagyobb meglepetése talán a háromszoros klasszikus nyerő, Gasparini veresége volt a 36. Velká májová cena-ban, azaz a klasszikus derbytávra kiírt Májusi Nagydíjban. A nyitóképen látható jelenettel kezdődött meg Línek nagy sorozata, mert ebben a futamban Orry révén szerezte meg a győzelmet.  Az Adlerflug ivadékot ő is trenírozza, csakúgy mint másik két győztesét, Quessigny-t (Recorder) és Power Hat-et (Slade Power), így szerzett Jaro három lóval hat győzelmet. Nem nehéz kitalálni a nevét olvasva, hogy Quessigny is a gall tenyésztés hírnevét öregbíti. 

Peter Hodáň zsoké lovas pályafutása 100. győzelmét aratta az utolsó futamban Fauda-val (Decorated Knight), ami Zuzana Kubovicova duplázását is jelentette egyúttal.

Óriási érdeklődés, kiválóan előkészített futófelület, magas szintű szervezettség jellemezte a versenynapot. Sajnos magyar indulókért most nem szoríthattunk, de hátha legközelebb! Pozsonyban május 20-án, szombaton futnak újra a telivérek, majd június 4-én vasárnap jön a régiós csúcstalálkozó, a 44. Turf-gála.

Képek: Juhász Zsóka/Treattelling

süti beállítások módosítása