RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Lovam gyorsabb volt, mint Secretariat

..mondta a tegnap elhunyt legendás tréner.brad_cox_2021_615x400.jpg

Mai írásunkban az amerikai bajnokok neveit szerettük volna közölni, de időközben egy sajnálatos hír kívánkozott a címlapokra.

Meghalt Billy Turner, a Triple Crown-győztes Seattle Slew edzője.

William H. Turner Jr. a New York állambeli Rochesterben született 1940. február 29-én. 1958 és 1963 között akadályversenyen lovagolt, mielőtt a magassága (187 cm) miatt abba kellett hagynia a lovaglást

Noha Turner öt évtizedes pályafutása során számos, minősített Stakes győztest képzett, leginkább Seattle Slew első mestereként ismert, aki egy piti összegért, 17 500 dollárért megvásárolt éves csikóból két és három évesen is bajnokot faragott, aki 1977-ben az év lova is lett.

A Hármas Korona győzelmet követően Turner pihentetni akarta a lovat, de a tulajdonosok azt kérték, fusson három héttel a Belmont után Hollywood Parkban (Swaps Stakes), ahol negyedik lett. Turnert, akinek bevallottan alkoholproblémái voltak elbocsátották, a lovat pedig Doug Petersonhoz helyezték át, aki meg is adta neki a szükséges 10 hónapos pihenőt.

A Los Angeles Timesnak adott 2002-es interjúban Turner azt állította, hogy lova gyorsabb volt, mint a Secretariat.

Secretariat felvett egy számára tökéletes ritmust és azt tartotta végig.” – mondta Turner. "De esélye sem lett volna Slew ellen, mert nem tudott úgy felgyorsulni, ahogyan ő."

Feleségével, Pattel visszavonult Ocala (Florida) közelébe. 2020 elején Turnernél prosztatarákot diagnosztizáltak, ami végül átterjedt testének más részeire is. December közepén került kórházba és az év utolsó napján, 81 évesen, floridai otthonában hunyt el.  

Innen következzék az eredeti témánk:

A championátusban négy új belépővel találkozhatunk, azaz olyanokkal, akik még soha nem ünnepelhettek bajnoki címet.

Eddig.

A Godolphin Európa, Ázsia és Ausztrália után az államok versenyterein is egyre komolyabb tényező. Ők lettek a tenyésztők és a futtatók bajnokai is, utóbbi címet ráadásul 10 millió dolláros előnnyel nyerték meg.

A trénereknél szintén első címét ünnepelheti a nyitóképen mosolygó Brad H. Cox, aki ugyan „csak” hatszázezer dollárral előzte meg a szintén kiváló évet záró Asmussent, de míg előbbinek 26, utóbbinak 19%-os a győzelmi mutatója, és azt sem szabad elfelejteni, hogy Cox három lova is pályázik az Év Lova címre.  

Szintén új belépő a zsokék bajnoka Joel Rosario. Érdekesség, hogy az USA-ban Európától eltérően a lovasoknál is a pénzdíj alapján rangsorolnak. Így fordulhat az elő, hogy Irad Ortiz Jr. 336 győzelemmel és 29,2 millió dolláros pénzdíjjal ezüstérmes, a „csak” 228-at nyerő, de majd 33 millió dollárt kereső dominikai mögött.

Kép: Kentucky HBPA

süti beállítások módosítása