RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Hármas Korona bajnokok - 2. rész

Az amerikaiak után jöjjenek az angol hősök.

flying-fox.jpg

West Australian (szül: 1850, Melbourne - Mowerina) Őt igazán könnyű bemutatni, hiszen nem csak a 3 Triple Crown futamot nyerte meg, ami Angliában a 2000 Guineast - Derbyt - St Legert jelenti, hanem pályafutása 10 versenyéből kilencet. Kétszer ráadásul walk-overben, azaz minden ellenfelét visszaléptették. Utódai között találunk Kentucky Derby, Prix de Diane, Grand Prix de Paris és Grosser Preis von Baden nyerőt is. 

Gladiateur (szül: 1862, Monarque - Miss Gladiator) Az angolok nagy bánatára francia tenyésztésként és francia színekben húzta be mindhárom Triple Crown futamot, sőt az Ascot Gold Cup-ot is.  Egy boldog rajongója “The Avenger of Waterloo” -nak, azaz hevenyészett fordításban: “Bosszú Waterloo-ért” – nak nevezte el.19 versenyéből tizenhatot megnyert. Életnagyságú szobra van az éppen átépítés alatt álló longchampi lóversenypályán és ugyanott egy futam viseli nevét.

Lord Lyon (szül: 1863, Stockwell - Paradigm) Gladiateur után rögtön a következő évben hármas korona nyerőnek tapsolhattak az angolok, mert a versenyeket sorozatban nyerő Stockwell ivadék, a 2000 Guineas után a Derbyben 25 ellenfelét is legyőzte, de az igazi szenzációt mégis az jelentette, hogy mindhárom dobogós apja ugyanaz volt. 21 versenyéből 17 alkalommal győzött. Kiváló (Grand Prix de Paris, Oaks nyerő) utódai születtek.

A század legjobbja lett volna? Ormonde (szül: 1883, Ben Or - Lily Agnes) Első Duke of Westminster tenyésztette ezt a kiváló mént. Igazán könnyű összefoglalni pályafutását, hiszen 16 versenyen indult és mind megnyerte. A Derbyt rossz rajtja ellenére is behúzta, de a St. Legert is 4 hosszas győzelemmel abszolválta. Sokan a század, de akadtak olyanok akik minden idők legjobb versenylovát látták benne.

Common (szül: 1888, Isonomy - Thistle) Rövid pályafutása volt, hiszen mindösszesen öt versenyben indult, de ez is elég volt, hogy elnyerje az angol hármas koronát. Trénere az a John Porter volt, akit korábban már bemutattunk Önöknek. Izgalmas derbyben győzött, majd miután a St Legert behúzta új tulajdonosokhoz került, akik mindenképpen egy matchrace-t szerettek volna a  Doncaster Cup nyerő Queen’s Birthday-el, de ez nem valósult meg, így a bajnok nem futott többé. John Porter szomorúan azt nyilatkozta, hogy ha a ló tréningben maradt volna nála, a modern idők egyik legjobbja lehetett volna.

Isinglass (szül: 1890, Isonomy - Dead Lock)

Elképesztő! Isonomy apaménként 3 év alatt 2 Triple Crown nyerő adott.

Ez épp ésszel szinte felfoghatatlan. Isinglass tulajdonosa elhunyt a telivér hároméves korában, de az új gazdája bizalommal volt iránta és elindította a klasszikusokban. Miután megnyerte a 2000 Guineas-t, 1893. május 31-én, az Epsom Derby napján mind a 24 vezető szaklap őt tartotta favoritnak. Nem is okozott csalódást. Megnyerte. Mögötte ugyanaz a két ló, akik a 2000 Guineas-ben is. St Leger sikere után két héttel, az akkor még mindig veretlen telivér kikapott a Lancashire Plate-ben, igaz (a TC győzelem miatt) 10 fonttal több súlyt vitt a nyerőnél (Raeburn). Azonban 4 és 5 évesen is minden versenyét megnyerte így imponáló 12 futás – 11 győzelem eredménysorral búcsúzott a versenypályáktól.

Galtee More (szül: 1894, Kendal - Morganette)  Az ír tenyésztésű telivér nagyszerű karriert futott be. Kétévesen már extraklasszisként tekintettek rá, mert 6 hosszal verte meg Lord Rosebery reménységét, az addig veretlen Velasquez-t. Tulajdonosa a hároméves szezonja előtt visszautasított egy 20,000 fontos ajánlatot, mert véleménye szerint lova sokkal többet ért ennél. Megnyerte a 2000 Guineas-t, majd a Derbyt is így már csak négyen szálltak vele szemben a St Legerben. Azt is megnyerte. Ezt követően a Lingfield Park Racecourse 3,700 fontos első díjért egy match-race-t szeretett volna látni Galtee More és az Eclipse Stakest könnyen nyerő 4 éves,  Persimmon között, de a tulajdonos nem fogadta el a kihívást és egy newmarketi versenybe nevezte inkább lovát. Versenykarrierje után az orosz kormány vásárolta meg és több kiváló utóda született régiónkban.

A nyitóképen látható Flying Fox (szül: 1896, Orme - Vampire) A korábban bemutatott (szintén TC nyerő) Ormonde unokája. Őt is a szupertréner, John Porter készítette és Ő is Westminster hercegének tulajdonában állt. A herceg az egyetlen ember a lóverseny-történelemben, aki 2 hármas korona nyerőt tulajdonolt. A nagyon nehezen kezelhető telivér öt versenyt nyert meg hároméves korában, köztük a 3 legnagyobbat. Ez év végén meghalt tulajdonosa és elképesztő áron, 37,500 guinea-ért került a francia sportember, Edmond Blanc istállójába és tenyésztésébe. Már az első ivadéka, Ajax megnyerte a francia derbyt, azaz a Prix du Jockey Club-ot, de két amerikai Triple Crown bajnok, Gallant Fox és Citation ősei között megtalálható Flying Fox. 

Talán soha nem ismételhető bravúr a tenyésztés terén: 5 TC bajnok a családban!

A következő képen látható Diamond Jubilee (szül: 1897, St. Simon - Perdita)-t a walesi herceg tenyésztette és futtatta, de mi magyarok is büszkék lehetünk rá, hiszen apja, St. Simon, Gróf Batthyány Gusztávnál született. 1900 volt az ő nagy diadalútja, amikor megnyerte a hármas korona mindhárom ágát. Kétévesen hat futásából mindösszesen egyszer győzött, de éppen hároméves korára, azaz a legjobbkor került csúcsformába. Négy hosszal nyerte a 2000 Guineas-t, féllel a Derbyt majd könnyedén másféllel a Legert. Angliai fedeztetések után Argentínába került, ahol 4 alkalommal is ő lett a champion apamén.

800px-diamond_jubilee.jpg

Rock Sand (szül: 1900, Sainfoin - Roquebrune) Nála St. Simon az anyai ágon van jelen a pedigrében. Sir James Miller tenyésztette a kis termetű csődört. Olyannyira piciny volt, hogy többek eleve kizárták, hogy derbygyőztes legyen belőle. Kétévesen versenyei többségét megnyerte, de nem maradt veretlen. A 2000 Guineas-re az amerikai zsokécsillagot, Skeets Martin-t kérték fel, aki győzött is vele. Ezek után természetesen elindították a XX. század legkisebb létszámú derbyjében, ahol mindössze heten álltak starthoz, de Rock Sand ezt is megnyerte, sőt a StLegert is, ahol már csak négyen álltak ki ellene. 20 versenyéből tizenhatszor győzött, de apaménként még ezt is túlszárnyalta. Kiváló ivadékainak se szeri, se száma, így nincs is lehetőségünk felsorolni őket, de egyet mégis ide vetünk: Mahubah nevű lányától született a XX. század legjobb amerikai lova, Man O ‘War!

Pommern (szül: 1912, Polymelus - Merry Agnes) Az első világháború hőse. A nehéz időkben nyerte meg a hármas koronát, de már kétévesen pl. 9 hosszal győzött a Richmond Stakes-ben. A világháború miatt mindhárom TC futamnak Newmarket adott otthont, de a doncesteri pálya nem járult hozzá, hogy a harmadik ág viselhesse a St Leger nevet, így September Stakest-ként futották (a derbyt pedig New Derby Stakes-ként). A harmadik győzelem után azt írták róla: a látott stílus alapján egy igazán különleges ló. Az örökítésben viszont nem járt az élen, hiszen csak pár igazán kiemelkedő utódja született.

Gay Crusader (szül: 1914, Bayardo - Gay Laura) Tenyésztője és a tulajdonosa egyaránt Alfred W Cox volt az 1917-es galopp esztendő hősének. Gay Crusader érett, szép, nyugodt vérmérsékletű csikó volt.  Úgy látszódott, hogy a derbyt meg sem tudják rendezni, de végül július 31-én, a megszokottnál majd 2 hónappal később  lefutották, ami nem okozott gondot főszereplőnknek, mert 4 hosszal, kentrézve győzött. Miután a 2000 Guineas első díja már zsákban volt, csak hárman álltak ki ellene a “Legerből lett September Stakes-re”, de hősünk hat hosszal megnyerte a versenyt és megdicsőült. Kiváló utódokat hagyott hátra, ráadásul ivadékai Ausztráliában és Amerikában is sikerrel versenyeztek és örökítettek.

Gainsborough (szül: 1915, Bayardo - Rosedrop) Négy év alatt ő lett az angol lóversenysport harmadik hármas korona nyerője, ráadásul őt is a legendás tréner, Alec Taylor, Jr. idomította mint Gay Crusader-t. Gainsborough-nak nem volt éppen imponáló a mérlege, hiszen 9 versenyéből ötöt nyert meg. Azonban abból az ötből négy : a 3 TC futam és az Ascot Gold Cup. Ez aztán a nem mindennapi bravúr. A 2000 Guineas-nek az első olyan klasszikus győztese lett, amelyet egy hölgy tenyésztett, nevezetesen Lady James Douglas. A Derby és a September Stakes győzelem után ő lett Anglia 13. hármas korona nyerője, ráadásul 2 éven át (1932-33) vezető apamén is.

Bahram (szül: 1932, Blandford - Friar’s Daughter) Őfelsége III. Aga Khan ménesében született kiváló és nem mellesleg gyönyörű telivért igazán könnyű bemutatni. Kilencszer állt starthoz és mindig győzött. A St Leger öt hosszas győzelme után azt mondta róla zsokéja,  Charlie Smirke, hogy a ló 12 stone súllyal (kb. 76 kg) és 2 zsokéval a  hátán is nyert volna. Bahram kiválóan örökített, de a német megszállás idején Aga Khan Svájcba menekült, és 1940 szeptemberében eladta őt 40,000 fontért egy amerikai szindikátusnak. Ott is és Argentinában is kiváló utódai születtek. Versenykarrierje után sokan az Évszázad lovaként emlegették.

Ezzel az angol hármas korona bajnokok bemutatása befejeződött, hiszen az utolsó (15.) nyerőt Nijinsky-t (szül: 1967, Northern Dancer - Flaming Page) már bemutattuk korábban Hall of Fame rovatunkban.

Szerző: Szabó Enikő, kép: kép: www.antique-prints.co.uk 

süti beállítások módosítása