RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Edmond Blanc

Talán már megszokták, hogy a vasárnapi Hall of Fame rovatunk legtöbbször egy futamhoz vagy egy születésnaphoz kapcsolódik.

800px-edmond_blanc-_-flying_fox.jpg

Most azt az embert helyezzük fókuszba, aki a ma lefutásra kerülő Grand Prix de Paris (megosztott) csúcstartó futtatója, és akire a nemzeti ünnepüket ünneplő franciák oly büszkék lehetnek.

Edmond Blanc 1856. február 22-én született Párizsban, és nem is akármilyen családba. Édesapja sok más tevékenysége mellett ugyanis a világ talán leghíresebb kaszinójának, a Monte Carlo-inak építtetője és működtetője volt. Édesanyja, Marie Charlotte Blanc üzletasszony a társasági élet ismert szereplője.

A család anyagi lehetőségei lehetővé tették, hogy a fiatal Edmond azzal foglalkozzon, amit legjobban szeretett: versenyló futtatással majd később tenyésztéssel. A lovak mellett leginkább a politika érdekelte, hiszen tagja volt a képviselőháznak és La Celle-Saint-Cloud polgármestere is volt (1890-1912), de  főrészvényesként ő adta ki például a L’Echo de Paris című napilapot is. (Ez a Párizs melletti városka nem összekeverendő Saint-Cloud városrésszel, ahol az általa 1901-ben épített és tulajdonolt Hippodrome de Saint-Cloud áll ma is.)

Üzletember lévén több ingatlan is a tulajdonolt, de számunkra legfontosabb Haras de Jardy névre hallgató ménese Marnes-la-Coquette- ben. 1877 ben regisztrálta színeit és két évvel később

 Nubienne máris megadta számára az első Grand Prix de Paris trófeát.

1887-ben megkapta a Francia Becsületrendet.

1890-ben feleségül vette Héloïse Marot-ot akitől csak 1909-ben vált el. Ez azért pikáns, hiszen csak két évvel később, azaz 1911-ben nősült újra, de 1904-ben és 1908-ban megszületett két fia (Edouard és Francois) második feleségétől Marthe Galinieret-től.

Ezek a házasságokban (és válással) eltöltött évei lettek pályafutásának csúcsai, hiszen Nubienne mellett még hat lova, nevezetesen Clamart (1891), Rueil (1892), Andree (1895), Arreau (1896), Quo Vadis (1903), Ajax (1904) is megnyerte a Párizsi Nagydíjat, amivel Blanc 7 győzelemmel csúcstartó IV. Aga Khan-nal megosztozva ezen címen.

Közel sem állíthatjuk azonban, hogy a kizárólag e futam specialistája lett volna, hiszen  Poule d’Essai des Poulains-t, azaz a francia 2000 Guineas-t is nyolc alkalommal nyerték meg lovai, de többször Angliából is megdicsőülve térhetett haza. 

1899 végén elhunyt Westminster hercege és a következő évben, a nyitóképen látható Flying Fox-ot Edmond Blanc rekord áron, 37.500 guineasért vásárolta meg az örökösöktől. Bombaüzletnek bizonyult, hiszen az akkor már Triple Crown bajnok mén a ménesben is folytatta káprázatos menetelését és háromszor is a vezető apaménként zárt francia földön. Talán elég csak annyit említeni, hogy 2 Hármas Korona győztest is adott, Gallant Fox és Citation személyében, de erről részletesen írtunk John Porter életrajzában.

1200px-maison_edmond_blanc_saint_cloud-800x445.jpg

Minden idők egyik legsikeresebb francia futtatóját 64 éves korában, 1920. december 12-én érte a halál, Neuilly-sur-Seine, Franciaországban. A sors fura fintora, hogy egyik kedvence

Ksar 1921-ben megcsinálta a Derby-Arc duplát,

sőt egy évvel később meg is védte címét Európa legnagyobb versenyében, immár felesége színeiben.

Képek: Wikipédia, loucrup65.fr. Az utolsó képen Saint-Cloud-i háza látható.

süti beállítások módosítása