RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

John Porter

Ebben a rovatban hétről hétre a lóversenyzés legnagyobb alakjait mutatjuk be, de mai főszereplőnk közöttük is a legszűkebb elitbe tartozik.

1280px-tomb_of_john_porter_1838_1922_and_his_wives_in_churchyard_of_st_marys_kingsclere_hampshire_uk-800x445.jpg

A Royal Ascot kapcsán nézzük, a Prince of Wales’s Stakes nyolcszoros győztesét,

azt a trénert, aki a világon egyedül három Triple Crown győztest képzett.

Igen, igen John Porter véghezvitte ezt az ép ésszel alig felfogható, elképesztő dolgot és olyan sikeres pályafutása volt, amilyenről a mesterek 99,9%-a csak álmodozhat.

1838. március 2-án született az angliai Rugeley-ban (Staffordshire). Annak ellenére jutott a csúcsra, hogy szülei abszolút nem voltak lovasemberek. Édesapja szabó, édesanyja varrónő volt, de egy nyáron véletlenül vetődött a zsokéként és trénerként is klasszikus-nyerő John Day istállójába. 15 évesen munkát kapott, azonban a mester költözése miatt John szakmai gyakorlatát hamarosan megszüntették. Mivel súlya 4st 10lb, azaz alig valamivel több mint 30 kiló volt, pár évig a zsoké életbe is belekóstolt, de a ranglétra lépcsőfokait végigjárva hamar tréner lehetett volna, mert társai közül kiemelkedve úgy vélték, hogy 17 éves korára rendelkezett már azzal a tehetséggel, műveltséggel, képzettséggel és persze tudással hogy lovakat lehessen rábízni, mégis csak 1863-tól datálódik a karrierje.

Talán akkor még senki sem sejtette, hogy micsoda páratlan sikerszéria veszi kezdetét. Elsőként Sir Joseph Hawley szavazott neki bizalmat, aki megvásárolta a képen látható Kingsclere birtokot Newbury közelében, ahová Portert fogadta fel lovai trénerének. (Későbbi halála után került mai főszereplőnk tulajdonába.)  Természetesen a pokolian erős riválisok között meg kellett küzdenie minden győzelemért. Az első Gr1-es sikerét két évvel később már abszolválta is, amikor is Green Sleeve megnyerte a Middle Park Plate-et, avagy mai nevén Middle Park Stakes-t Newmarketben.

1868-ban azonban a teljes angol szakma a lábai elé borult, mert lovai nyerték a Derby-t és az Ascot Gold Cup-ot is.

Ezt követően Porter olyan futtatókat tudhatott magáénak, mint V. György Király, Westminster és Portland hercege, Crewe és Portsmouth grófja. Karrierje az egekig emelkedett, de akkor még senki sem sejthette, hogy két évtized múlva minden idők egyik legsikeresebb trénerévé válik.

24 év alatt, 1886 és 1899 között három idomítottjával is megnyerte a Hármas Koronát, ami a mai napig nem sikerült senkinek a lóversenyzés három évszázadot felölelő történelmében.

Ormonde, Common és Flying Fox örökre hallhatatlanná tették John Porter nevét.

No, meg Westminster hercegét, mert Common kivételével ő volt a tulajdonosa a másik két TC bajnoknak, így ő is dicsekedhetett egy címmel: a világon a mai napig az egyetlen futtató, akinek két lova is megdicsőült a háromévesek klasszikusaiban. A herceg öröksége is utánozhatatlan, utolérhetetlen, hiszen Ormonde és Flying Fox mellett még, utóbbi leszármazottai közül Gallant Fox, fia Omaha, valamint Citation is bajnok lett, azaz

a családban öt Triple Crown győztes van!

Felfoghatatlan!

1903-ban Porter felkereste a Jockey Club-ot, egy új lóversenypálya ötletével. Úgy gondolta, hogy Newbury központi fekvése, könnyű megközelíthetősége kiváló helyszíne lehet egy új létesítménynek. A Jockey Club ennek ellenére többször elutasította ezeket a javaslatokat és csak VII. Edward király közbenjárására sikerült nekifogni az építkezésnek, amelyre összesen kilenc hónapot kaptak. A Newbury Racecourse 1905. szeptember 26-án nyitotta meg kapuit, majd pár hétre rá Porter befejezte káprázatos, talán überelhetetlen pályafutását.

23 brit klasszikust nyert, közte hét Derbyt, hat St Legert, öt 2000 Guineas-t, mellette  négy Ascot Gold Cup-ot és 1885-ben a Párizsi Nagydíjat is Angliába vitte.

Ma cikkünk apropója azonban a Royal Ascot, így nézzük Prince of Wales’s Stakes-ben hazavezetett nyolc nyerőjét:

Ossory (1888),

Watercress (1892),

Matchmaker (1895),

Shaddock (1896),

Manners (1899),

Simon Dale (1900),

Rydal Head (1904),

Plum Centre (1905).

Az 1922-ben elhunyt mesterről így írt a  National Horseracing Museum:”kétségtelenül a viktoriánus kor legeredményesebb edzője.” Hát ezzel nem szállhatunk vitába, de ha azt írjuk, minden idők 10 legeredményesebb trénere között van, aligha lövünk bakot. Ma verseny viseli nevét az általa oly kedvesnek tartott Newbury-ben.

képek: horseracinghistory.co.uk, Wikipédia. A nyitóképen közös síremléke feleségével, Kingsclere-ben ahol majd az egész életét töltötte.

süti beállítások módosítása