RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Hármas Korona bajnokok - 1. rész

Bár mi nem vagyunk odáig és vissza a Hármas Korona címtől, de az elkövetkezendő napokban bemutatjuk a legismertebb hősöket.

secretariat_1.jpg 

Hogy mi is ez a vetélkedés erről itt olvashatnak bővebben.

Kezdjük az amerikai bajnokokkal.

Sir Barton (szül: 1916, Star Shoot – Lady Sterling) az első Triple Crown nyerő, bár csak 20 évvel később kezdték el ezt az elnevezést. Kétévesen csak botladozott a pályán. Nyeretlenül és vezetőlóként nevezték a Derby-re, amit hatalmas meglepetésre megnyert, sőt négy nappal később(!!!) a Preaknesst is. A Belmont Stakes-ben csak játszadozott két riválisával.

Gallant Fox (Sir Gallahad – Marguerite) 1927-ben született. Háromévesen a Derbyt és a Preakness-t is megnyerte, pedig akkor még utóbbit futották előbb. A Belmontban is minden ellenfelét könnyedén verte, így megnyerte a hármas koronát. Visszavonulása után kiváló fedezőmén lett, sőt egyik fia, Omaha szintén megnyerte a Triple Crown-t.

Omaha (szül: 1932, Gallant Fox - Flambino) az 1930-ben hármas koronát nyerő Gallant Fox fia. Ők az egyetlen apa-fia páros, akik elnyerték ezt a címet. A következő évben, négyévesként ő lett az első olyan Triple Crown bajnok, akivel átszelték az óceánt – Angliába utaztatták, hogy részt vegyen az Ascot Gold Cup-on, ahol végül orrhosszal kikapott egy Quashed nevű kancától.

War Admiral (szül: 1934, Man o’ War - Brushup) a XX. század legjobb amerikai lovának, a legendás Man o’ War-nak leszármazottja. A lóversenyzés hőse volt, aki mindhárom hármas korona versenyen rajt-cél győzelmet aratott. Négyévesként is végig kiválóan versenyzett, "leghíresebb" vereségét Seabiscuit-től szenvedte el a Pimlico Special-on. War Admiral csodálatos 26-21 mérleggel zárta karrierjét, de leginkább mégis csak Seabiscuit-tel való párharcára emlékeznek az emberek.

A következő képen látható Whirlaway-t (szül: 1938, Blenheim - Dustwhirl) kétévesen a felverődő törmelék szemen találta a Hopeful Stakes-en és emiatt elkezdett félni a barrier mellett. Ennek köszönhetően a Derby előtti utolsó két futamán, a Blue Grass Stakes-en és a Derby Trial-on is kikapott. Trénere mégis úgy döntött, hogy egyszemes ellenzővel küldi pályára a Derbyben, és ez be is jött: Eddie Arcaro-val a nyeregben nyolc hosszal győztek. A Preakness-t 5 és fél, a Belmont-ot pedig 2,5 hosszal nyerte meg a legendává vált páros. 1941-ben és 1942-ben ő az Év Lova. Hatéves koráig folytatta a versenyzést, aztán a Calumet Farm-on lett tenyészcsődör.

whirlaway.jpg

Count Fleet (szül: 1940, ReighCount – Quickly). Count Fleet mesés karrierje során sosem végzett harmadik helynél hátrébb. A Derbyt és a Preakness-t is lenyűgözően nyerte, míg legnagyobb riválisai mind megfutamodtak előle, így 25 hosszal nyerte a Belmontot és ezzel a Triple Crown-t. Háromévesen hat startja után is veretlen maradt, azonban egy jelentéktelennek tűnő bokasérülés miatt 1943 második felében már nem versenyzett. Nagy reményekkel várták négyéves szezonját, azonban sérülése nem jött rendbe, így visszavonult a versenyzéstől, és olyan nagyszerű lovak apja lett, mint pl. Counterpoint, Kiss Me Kate és Count Turf.

Mi magyarok is büszkék lehetünk rá, hiszen a bajnok tenyésztője, Mrs. Fannie Hertz, azaz a Hertz autókölcsönző óriás alapítójának, Hertz Sándornak felesége.

Assault (szül:1943, Bold Venture - Igual). „Bunkólábú Üstökösként” is nevezték, mert jobb első lába deformálódott, miután kiscsikó korában belelépett valamibe. Ezek után nagyon nehezen volt patkolható, és meglehetősen csúnyán járt, galoppozott – innen kapta nem túl szép becenevét. Versenylóként azonban gyönyörűvé vált… A Kentucky Derbyt rekordnak számító 8 hosszal nyerte, a Preaknesst nyakhosszal, míg a Belmontot hárommal. Az egyetlen texasi tenyésztésű ló, aki el tudta nyerni a Hármas Koronát, azonban mikor visszavonult a versenyzéstől, kiderült, hogy steril, és így sajnálatos módon nem lehettek utódai.

Citation (szül:1945, Bull Lea – Hydroplane). A lóversenyzés egyik legnagyobb alakja. Mindhárom Triple Crown futamot nagy előnnyel nyerte. Egy csontkinövés a bal első csüdjén, és egy ínsérülés is nehezítette pályafutását. Tulajdonosa, Warren Wright 1950-ben azt kérte halála előtt, hogy tartsák addig edzésben a lovat, míg át nem lépi a rekorddöntő 1 millió dolláros bevételi határt. Az évet 938.630 dollárral kezdte és pár vereség után nagy győzelmi szériával könnyedén teljesítette gazdája kívánságát. Ő látható itt a képen.

ciyf_citationhorse_002-768x606.jpg

Secretariat (szül: 1970, Bold Ruler - Somethingroyal) A XX. század 2. legjobb amerikai lovának választott telivér és filmsztár. 2010 óta – a Disney stúdió filmje révén – az is jól ismerheti őt, aki előtte még a lóversenyről sem hallott. Nem csak, hogy megnyerte mindhárom Triple Crown versenyt, de a Belmontban aratott 31 hosszas győzelme örök időkre az egyetemes lóversenysport legnagyobb pillanata marad. Ő a nyitóképen!

Seattle Slew (szül: 1974, Bold Reasoning – MyCharmer) volt az egyetlen olyan ló, aki veretlenként tudta megszerezni a hármas koronát. A Derby-n zsokéja, Jean Cruguet kis híján leesett a nyeregből mikor Seattle Slew beverte a fejét a startgépbe, de ennek ellenére magabiztosan nyerte a futamot. Két héttel később, a Preakness-en a verseny történetének leggyorsabb első mérföldjét futva győzte le Constitution-t, Run Dusty Run-t és J.O. Tobin-t. Jött a „Bajnokok tesztje, a gyors lovak temetője”, a Belmont Stakes. Seattle Slew ismét lenyűgözően verte a mezőnyt, és ő lett az első olyan hármas korona bajnok az Államokban, aki veretlenül szerezte meg ezt a címet. Ez a rekordja a mai napig áll. Ragyogó karrierje során 17 futamból 14-et megnyert, majd ő lett a 11 Triple Crown győztes közül a legsikeresebb tenyészmén: olyan utódai születtek, mint A. P. Indy, Slew o’ Gold, Capote és Landaluce.

Affirmed (szül: 1975, Exclusive Native - Won’t Tell You). 1978-ig soha nem fordult elő, hogy két kiváló telivér végezzen mindhárom Triple Crown futam első két helyén. Ebben a sporttörténelmi évben ez megtörtént. Háromszor is Affirmed-Alydar volt a befutási sorrend és ez egészen elképesztő storyja a lóverseny-történelemnek. Így tehát a sors igazságtalansága, hogy míg Affirmed a halhatatlanok táborába került, míg a mindig nyakában lihegő, és szoros versenyekben (igaz mindig) kikapó Alydar neve alig ismert ma már. Affirmed karrierje során több, mint 2 millió dollárt keresett és több komoly címet is begyűjtött. A TC bajnok belül, takarva. Külön érdekesség, hogy a XX. század legjobbjait számba vevő listán Affirmed csak 12, míg riválisa nincs az első 100-ban.

American Pharoah (szül:2012, Pioneerofthe Nile - Littleprincessemma) az új évezred ikonja. 37 év után szállította a hármas korona címet amerika és a világ lóversenyzésének. Sőt novemberben a Breeders’ CupClassicot is megnyerte így a lóversenysport első Grand Slam nyerője lett.

Justify (szül:2015, Scat Daddy - Stage Magic) a jelen sztárja. Hat futás - hat győzelem, a három TC futamot összeadva majd öt hossz előnnyel nyerte.

Ők az amerikai lóverseny-történelem hősei. Legközelebb a sportág őshazájába, Angliába látogatunk.

Képek: golfhotelwhiskey.com, drf.com

süti beállítások módosítása