RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A Triple Crown azaz hármas korona. Mi is ez?

Erről értekezünk a következő pár percben.

Klasszikus esetben a háromévesek csúcsvetélkedése. Egyfajta Grand Slam. No persze nem minden országban a derbyévjárat (azaz a 3 évesek) legjobbjai futhatnak benne, de ők a ritka kivételek.

Magyarországon ehhez a következő három futamot kell megnyerni. Májusban a Nemzeti Díjat 1600 méteren, júliusban a derbyt 2400-ra, majd októberben a St. Legert 2800 méteren. Ez nem egyszerű feladat. Fél éven át a lovat csúcsformában kell tartani, és valamelyik táv biztosan nem fekszik neki, még ha esetleg meg is nyeri azt. A lovak legtöbbje ugyanis csakúgy távszakosodott, mint pl. az atlétikában Usain Bolt. A magyar lóverseny történelemben eddig 4 hármas korona nyerőnek tapsolhattunk mi és elődeink.  Try Well 1936, Bilbao 1977, April Sun 1999 és Saldenzar 2007. Amerikában még nehezebb a helyzet. Ott öt héten belül, 3 államban, 3 különböző távú versenyt kell megnyerni a halhatatlansághoz a pacinak. Igaz ott „csak” 500 méter a különbség a legrövidebb és a leghosszabb verseny között.  1978-óta várnak is a jenkik egy újabb Triple Crown bajnokra.

A képen a zsinórban 56 versenyt és Puerto Ricoban hármas koronát nyerő Camarero

A mi vetélkedésünk az angolokéhoz hasonlít leginkább.  Írországban az első két versenyben csak háromévesek, míg a St. Legerben idősebbek is indulhatnak. Talán ez az oka annak, hogy 1942-óta nem avattak új bajnokot.

A legkülönösebb a helyzet Hong Kongban ahol a derbyben négyévesek indulhatnak, de ott a derby nem része a Triple Crown sorozatnak. Három más futam van „kijelölve erre”. Január és május között, 1600 és 2400 méteres távokon. Eddig mindösszesen egyetlen győztest regisztráltak, de a hongkongi vetélkedések nem nyúlnak vissza több száz évre, mint pl. az angol vagy amerikai. Argentína az az ország, ahol viszonylag sok bajnokot találunk. Szám szerint 19-et. Pedig ott két versenyben homokon, egyikben pedig gyepen kell bizonyítani, 1600 és 2500 méter között. Mégis 34 év alatt három győztest avattak.

Sokak vélekedése szerint hármas koronát nyerni igazi megdicsőülés. A legnagyobb véghez vihető tett a lóversenyben. Szerintem nem. A számunkra klasszikusnak tűnő formában, ugyanis a háromévesek csak évjárattársaik ellen versenyeznek. Ebből következik, ha van egy gyengébb évjárat, egy szerényebb képességű ló is megnyerheti a vetélkedést. A lóversenyzésben azok az igazi kihívások, amikor a fiatalabbak összemérik erejüket az idősebb lovakkal. Legalábbis szerintem.

Bahram. Nem csak angol Triple Crown bajnok de veretlen is (volt)

süti beállítások módosítása