RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Ég Önnel, Herceg!

Ki ne tudná, hogy tegnap 84 éves korában elhunyt minden idők talán legsikeresebb futtatója és tenyésztője, Khalid Abdullah. 

ermewrwxeaazy3e.jpg

A következő hasábokon a lóverseny világának nagyjai emlékeznek a Hercegre, akinek több, mint 500 Stakes-győztes, közülük 118 Gr1-es bajnok lova volt.

"Azt hiszem, hogy a versenyipar egésze értékeli, amit Khalid herceg elért a Juddmonte Farms-szal. Az élethez elengedhetetlen a szerencse, a megfelelő helyen lenni a megfelelő időben, és visszagondolva, én mennyire szerencsés voltam? Csodálatos tulajdonos volt és mindent neki köszönhetek. Óriási veszteség. Mindig nagy öröm volt vele beszélgetni egy verseny előtt és után, és természetesen rendkívül nagy szakértelemmel rendelkezett. Óriási szenvedélye volt, ami szerintem nagyon fontos. Csodálatos volt, hogy olyan lovai voltak, mint Arrogate, Kingman, Frankel és Enable a pályafutása végén. Ő lett a gyöngyszeme, csúcsa fantasztikus életművének. Általánosságban mondhatom, hogy ebben az országban minden idomár, zsoké, tenyésztő és tulajdonos óriási tiszteletet tanúsított Khalid herceg iránt. Nem hiszem, hogy túl sok ember talált volna hibát abban, amit tett. Nagylelkű volt, remek versenyeket szponzorált. Szerény volt. Hatalmas alakja volt a versenyzésnek. Nekem személy szerint nagyon fog hiányozni, és örökké hálás vagyok, hogy képezhettem a lovait." – mondta Roger Charlton, aki többek között Quest For Fame-et trenírozta a hercegnek.

John Gosden, Enable, Kingman és Oasis Dream trénere így vélekedett: „Felkeltette az érdeklődését az, amikor az 1950-es években Párizsban látta a versenyeket, majd 15 vagy 20 évvel később úgy döntött, hogy belefog a tenyésztésbe is. Már amit az első 20 évben alkotott, az is feledhetetlen, de 40 év után már egészen rendkívüli volt ez a tevékenysége. Az, hogy Európában és Amerikában is ennyire sikeres lovakat tenyésztett, abban az időszakban megmutatta, hogy nincsenek korlátai a tudásának és stratégiai megközelítésének. Kívülről tudta lovainak törzskönyvét, soha nem tudtuk hibázáson kapni. Ő volt a legbájosabb ember. Hihetetlenül humoros, acélos, szívós de a legcsodálatosabb ember, akinek csak idomítottam. Mindannyian rettenetesen jól szórakoztunk együtt, mert élvezte a lovakkal való együttlétet. Szenvedélye volt a sport, és mindig egyetlen nagy luxusaként emlegette. Khalid herceg nem volt különösebben jól, amikor Kingman versenyzett Deauville-ban, ahol megnyerte a Jacques le Marois-t. Nem ért oda a versenyre, de pár órával később az istállókhoz érkezett, mi pedig kivezettük elé a lovat, ő pedig csak állt ott, nézte, körbejárta és megsimogatta. Szavakkal leírhatatlan vonzódást érzett a lovakhoz. Enable-t látta 2018-ban az Arc-ban és ezt nagyon élvezte, de ettől fogva betegeskedett, és azután soha nem láttuk többé a pályákon, de minden versenyt nézett a televízióban.”

Dermot Weld, Famous Name trénere elmondta: „Szeretném kifejezni részvétemet, elsősorban a családjának. Óriási veszteség a versenyipar számára, mert az elmúlt 50 évben a tenyésztés egyik oszlopa volt az egész világon. Ő volt az az ember, aki versenyeztette Frankelt, Kingman-t, Enable-t, és az ő ragyogásukkal nekünk adta ezeket a csodálatos lovakat. Két szót szeretnék mondani: amikor Juddmonte-ról beszélsz, akkor a kiválóságról beszélsz, amikor pedig Khalid hercegről beszélsz, a hűségről beszélsz. Ebben a változó világban ez egy kiváló tulajdonság volt, ami csak úgy sugárzott ebből az utánozhatatlan emberből.”

Bob Baffert, Arrogate trénere: „Ő határozottan a versenyzés egyik titánja volt. Megtestesült úriember volt, egy igazán visszafogott fickó, aki bízott a trénereiben. Ez pedig a legnagyobb dicséret, amit egy idomár kaphat Amerikában.

Lady Jane Cecil, Noble Mission trénere, aki Khalid herceg és néhai férje, Sir Henry Cecil hosszú távú kapcsolatáról reflektált. „Különleges barátságuk volt, ami nagyon sokat jelentett Henry számára. Nagyon különbözőek voltak, de ennek ellenére nagyon jól kijöttek egymással, és azt hiszem Henry szórakoztatta a herceget. Képzeljék el, engedte, hogy a férjem halála után én képezzem Noble Missiont. Ő Frankel teljes testvére, és ez világossá tette számomra, hogy Ő hű és támogató, amivel meghosszabbította Henry iránti hűségét. Ez örökké velem fog élni.

Frankie Dettori: „Nagyszerű volt a sportban. Az egyik korai Gr1-es győzelmem, Ryafan nevű lován volt, a Prix Marcel Boussac-ban, akit John [Gosden] képzett. Csodálatos volt és a sport igazi óriása. Belefoghatnék az összes nagyszerű ló megnevezésébe, de azt kell mondanom, hogy Enable, Frankel és Dancing Brave a három, amelyik kiemelkedik közülük. Igazi úriember volt, szerette a lovait. Nagyon szenvedélyes volt és mindent tudott róluk, az eredményei pedig önmagukért beszélnek. Fantasztikus amit az egész ipar számára tett. Bár Enable mindig kiemelkedik számomra, Frankel a legjobb ló akit láttam és akivel versenyeznem kellett. Láttam, hogy a Dancing Brave megnyerte a 2000 Guineast 1986-ban - akkor még nem lovagoltam, és ez igazán hihetetlen volt. Egy olyan korszakban nőttem fel, amikor figyeltem Dancing Brave győzelmét, és izgatott voltam, hogy egyszer majd viselhetem azokat a selymeket, amelyek olyan nagy sikerrel ragyogtak az egész világon."

Tom Queally, Frankel lovasa: „Nagyon szerencsés voltam, hogy pályafutásom alatt több tucat győztesét lovagoltam Khalid hercegnek. Igazi úriember volt. A Juddmonte hatalmas sikereket aratott és emiatt felbecsülhetetlen örökséget hagy maga után, amely sokáig fog élni. Nagy szerencsém volt lovagolni vitathatatlanul legjobb lovát. Csodálatra méltó volt hűsége Sir Henry Cecilhez minden hullámvölgy ellenére. Ez a hűséges pártfogás persze a lehető legjobban megtérült számára. Remekül értett a lovakhoz. Szomorú nap és a gondolataim a családjának, a barátainak és mindenkinek szólnak, akik neki vagy vele dolgoztak. Nagy büszkeséggel fogok visszatekinteni arra, hogy kapcsolatban álltam vele.”

Khalid Abdullah, Henry Cecil, Tom Queally, no meg persze Frankel

Andre Fabre: „Mindannyiunk számára hatalmas veszteség. Volt egy olyan varázsa személyének, amely arra késztetett, hogy jól és jót cselekedj, bár csendes ember volt. Volt szerencsém rengeteg nagyszerű lovát képezni. Mindenekelőtt olyan ember volt, akit mindenki tisztelt és szeretett. Rossz hír.”

Chad Brown a Twitteren: „Khalid herceg neve egyet jelentett a minőségggel és a sportszerűséggel. Életem egyik legnagyobb kitüntetése volt, amikor felkértek, hogy lovakat trenírozzak neki ... a telefonhívás, amelyről minden idomár álmodott. Elképzelhetetlen magasságokba tette maga számára lécet, de mindig a lovat helyezte az első helyre. NYUGODJ BÉKÉBEN."

Breeders’ Cup nyilatkozata: „Khalid bin Abdullah herceg a világ egyik legszenvedélyesebb és legbefolyásosabb vezetője volt a telivér versenyzésnek és tenyésztésnek, aki méltóságot és a minőséget példázta. Khalid herceg a Tenyésztők Kupa programjának korai szószólója és meggyőződéses híve volt, valamint később annak egyik leglelkesebb és legsikeresebb tulajdonosa lett. A  rajongókat izgalomba hozta a Juddmonte Farms zászlaja alatt a versenyző Arrogate és Enable csodálatos teljesítménye, a Herceg másik hét Tenyésztők Kupájának bajnoka, valamint Frankel és még sokan mások a nemzetközi színtéren aratott sikereikkel. Őszinte részvétünket fejezzük ki családjának és munkatársainak.”

abdullah_frankel_bobby.png

Alex Waldrop, a National Thoroughbred Racing Association elnökének nyilatkozata: „Khalid bin Abdullah herceg hozzájárulása a telivér tenyésztő - és versenyiparhoz az elmúlt 40 évben a következő generációk számára is érezhető és követendő példa lesz. Empire Makertől  Frankelen át Enable-ig művelete a sportág nagy eredményét hozta, akik híres zöld, rózsaszín és fehér selymeit győzelemre vitték a világ legrangosabb versenyein. Legmélyebb részvétünk családjának és a Juddmonte Farms teljes csapatának."

..és még folytathatnák sokáig a búcsúzók sorát…

Ég Önnel, Herceg! Mindent köszönünk!

süti beállítások módosítása