RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Tom Marquand

A szimpatikus angol fiú ma délután Economics partnere lesz a Prix Guillaume d'Ornano (Gr. 2) versenyen.

tm.jpg

Ebből az alkalomból szólította meg a Paris Turf. Az interjúból szemezgetünk.

Paris Turf: Mit gondolsz erről a versenyről?

Tom Marquand: Nagyon izgatott vagyok, hogy újra láthatom őt versenyezni a York-i remek szereplése, ahol nagyon izgalmas lónak bizonyult. Határozottan helyes döntés volt, hogy nem indították a Derbyben. William Haggas minden nap látja őt sétában, vágtában és galoppban, és úgy gondolta, és azt javasolta a tulajdonosának, hogy még egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy igazán készen álljon. Isa sejk (a tulajdonos) nagy rajongója a versenyzésnek, de egyben nagyszerű sportember is, és nem hiszem, hogy bonyolult döntés volt, hisz mindenki egyetértett. Nem volt nehéz ló, de nagyon nagy, és fizikailag még nem volt teljesen kész. Ez nem akadályozta meg abban, hogy Yorkban nyerjen, de egy rövid időre mégis megmutatta a tapasztalatlanságát, amikor az élen állt. Az, hogy mégis hat hosszal nyert, nagyon lenyűgöző volt. Valójában, amikor Newburyben lovagoltam az előző próbálkozásakor, azt gondoltam, hogy nagyon jó ló, de Yorkban szinte elszállt, ami egészen kivételes egy fiatal lótól. Ez még csak a negyedik versenye, és a Juddmonte International Stakes-re igazán versenyképesen érkezhet. A Prix Guillaume d'Ornano tehát logikus választás. Alig várom, hogy újra láthassam őt, mivel a verseny keménynek ígérkezik a Hampton Court Stakes győztesével (a szerk. megjegyzése, Jayarebe) és Almaqammal, akit Ascotban lovagoltam (a szerk. megjegyzése, 6. a St James's Palace Stakes-ben).

Ha el kellene hagynod Angliát, hova költöznél?

Nagyon élvezem az összes helyet, ahová elmehetek. Hollie-val (a szerkesztő megjegyzése, Doyle, a felesége), sok időt töltünk Ausztráliában, és szeretünk Japánba is járni, ahol idén télen ismét ideiglenes lovaglási engedélyt fogunk kérni. Hongkong is kedves nekünk. Aztán megyünk természetesen Franciaországba és Írországba, és ez a versenyzés egyik olyan aspektusa, amit nagyon szeretünk. 

Van példaképed a zsokék között?

Mindig is nagyon figyeltem Ryan Moore-t, aki a versenyzésben és azon kívül is nagyon szigorú ember. Ő már sok-sok éve a csúcson van. Ő egyfajta szikla, és szerintem bármelyik zsoké példát vehet tőle minden téren.

Amikor Hollie-val egymás ellen versenyeztek, mit éreztek ezzel kapcsolatban?

Mindketten Cheltenhamben nőttünk fel, ahol a lóversenyzés szerves része a helyi életnek, és hosszú évekig részt vettünk pónilovagláson. Amikor versenyzünk, mindketten a lehető legjobbat szeretnénk adni a lovainknak, és mindent megteszünk a körülöttünk lévők biztonságáért. Az, hogy ugyanabban a versenyben lovagolunk-e vagy sem, nem számít.

2024 az első év, amikor nem lovagol Frankie Dettori Angliában, ez megváltoztatta az öltöző hangulatát?

A hiánya nyilvánvalóan érezhető... Ő volt az öltöző egyik „régi bútordarabja” és az egyik legnagyobb zsoké. Sajnos a versenyek folytatódnak, a lovaknak futniuk kell, és amikor olyan fontos távozók vannak, mint Frankie vagy bárki más, fiatalabb lovasok veszik át a helyét. Gondolom, ugyanez lehetett a helyzet Franciaországban Olivier Peslierrel is.

Van valamilyen hobbid a versenyzésen kívül?

Rengeteg hobbim van... A legfontosabb a síelés télen és a kerékpározás nyáron, ami nem tetszik a biztosítómnak (nevet). Síelek, ahol csak tudok. Japánban, Olaszországban, Franciaországban (Morzine-Avoriaz) és nyáron ugyanez a helyzet a kerékpározással, amikor csak lehetőségem van rá.

A teljes interjú a Paris Turf weboldalán olvasható.

A versenynap 14 órakor, míg az említett Gr2-es futam 16:25-kor startol.

Kép: @HKJC_Racing X

süti beállítások módosítása