RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Az utolsó nem sikerült - 2. rész

Folytatjuk sorozatunkat az amerikai Triple Crown harmadik ágán elbukókról.

majesticprincederbyhero_0.jpg

Kauai King (szül: 1963, Native Dancer- Sweep In) mai napig ez egyetlen Marylandben születet hivatalos Kentucky Derby nyerő. A Preakness megnyerése után rajta is kifogott a Belmont Stakes, hiszen csak negyedik lett az Amberoid által megnyert klasszikusban. 1966-ban Maryland államban ő a legjobb 3 éves csődör, és az Év Lova is. Karrierje befejezése után sajnos nem lett belőle remek apamén, pedig Angliában és Japánban is próbálkoztak vele. A Belmont nyerője: Amberoid.

Forward Pass (szül: 1965, On-and-On – Princess Turia) 1968-ban csak második lett minden idők legvitatottabb Kentucky Derbyjében, de mivel a nyerő szervezetében phenylbutazone nyomaira bukkantak, így Dancer’s Image kizárásával mai főszereplőnk ölébe hullott a siker. Mai napig ez ez egyetlen trónfosztás, ami hatalmas médiaszenzáció volt akkoriban. Még a Sports Illustrated is címlapon hozta a storyt. Különböző bizottságok vizsgálták az esetet, de ez csak a Preaknessig jelentett szenzációt, mert azt Forward Pass hat hosszal megnyerte. Ennek ellenére, hogy Citation után 20 évvel hármaskorona bajnokot avathattak volna, a lóversenyrajongók tízezrei, és több sportkommentátor azt mondta: jogtalanul lenne Triple Crown bajnok. Ennek a feltételes módnak sem volt azonban értelme, mert bő egy hosszal kikapott Stage Door Johnny-tól a Belmontban. Őket, kettejüket hirdették ki együtt az Államok legjobb 3 éves ménjének év végén. Arlington Park-ban verseny viseli a nevét. Mai napig vita és spekuláció övezi ezt a derbyt. A Belmont nyerője: Stage Door Johnny.

dancersimage518c.jpg

A nyitóképen épp a derbycíme felé száguldó Majestic Prince (szül: 1966, Raise a Native - Gay Hostess) - nek csak az az egy hiányzott! Majestic Prince-re igazán büszke lehet Frank M. McMahon tulajdonos, de a cikket végigolvasva a gazda nem lesz a legszimpatikusabb Önöknek. Pályafutása kis híján hibátlan lett. 10: 9–1–0. Őt is csak a “Belmont temette el”, de miért és hogyan?

A Kentucky Derby 47 év után ünnepelhetett veretlen bajnokot, sőt trénere, Johnny Longden máig az egyetlen ember a történelemben, aki a derbyt megnyerte zsokéként és trénerként is. A média nagyon felfújta a Preakness-t, mert a Majestic Prince alig nyakhosszal nyerte a derbyt Arts and Letters előtt, aki szintén jó eséllyel indult a Preakness-ben. Ott fejhosszal győzött “The Prince” – ahogyan a média nevezte, ráadásul a verseny másnapjának reggelén Longden ínsérülést jelzett a médiának.

A mén tulajdonosa azt nyilatkozta a telivér őszig biztosan pihenőt kap, de vélhetően a médianyomásnak engedve elindította a Belmontban, ahol az első veretlen lóként állt starthoz, azonban 5,5 hosszal kapott ki, a már kétszer legyőzött Arts and Letters-től. Nem szabadott volna futnia. Soha többé nem versenyzett. 33 Stakes nyerőt adott és fia, Coastal révén azért “meglett” a Belmont. 1988-ban választották a hírességek csarnokába.  A Belmont nyerője: Arts and Letters. 

Canonero II (szül: 1968, Pretendre - Dixieland II) A Venezuelában született kiváló telivérről úgy vélték tenyésztői, hogy “görbe” mellső lábai miatt alkalmatlan lesz a versenyzésre így eladták. Nagyot tévedtek. Canonero II mindenkit sokkolva, a 18. helyről előretörve 3 és 3/4 hosszal nyerte a derbyt. Több szakértő azt mondta: csak szerencséje volt és soha többé nem győz Stakes versenyben. Azonban a Preakness-t is behúzta. A New York-i latin közösség nagy számban látogatott ki a Belmont Parkba, hogy új hősét ünnepelje, így a verseny napja nézőszám rekordot hozott. Sajnos hármas korona győzelmet nem, mert főszereplőnk (lábfertőzéséből lábadozva) csak 4. helyen ért célba, de az év végi Eclipse Award-dal azért vigasztalódhatott (legjobb 3 éves mén.) A futamot egyébként a 34/1-hez adott Pass Catcher nyerte. 

Spectacular Bid (szül: 1976, Bold Bidder - Spectacular) A fantasztikus származású telivér káprázatos pályafutást tudhat magáénak. 30 versenyéből huszonhatot megnyert. Sajnos a Belmont pont benne van ebben a négyben, pedig 125 ezer néző elött majd 3 hosszal nyerte a Derbyt, majd a Preaknessben egyértelművé tette, hogy ő a legjobb 3 éves 1979-ben. A Belmont Stakes napján azonban egészen banális módon egy biztosítótűbe lépett. Mivel nem mutatott sántaságot így engedték futni és végül 3. lett. 253, köztük 47 Stakes nyerő ivadéka született, de Bill Shoemaker azt mondta róla: a legjobb ló akit valaha lovagolt. 2003-ban szívrohamban múlt ki. A Belmont nyerője: Coastal. 

Pleasant Colony (szül: 1978, His Majesty - Sun Colony) Nem gondoltuk volna, hogy hármas korona sansz lesz belőle, hiszen kétévesen már háromszor is kikapott. A Derbyt és a Preaknesst azonban behúzta, de a Belmont számára is megálljt parancsolt. Csak 3. lett. Versenypályafutása után apaménként több Breeders’ Cup nyerőt adott, de utódai között találunk Dubai World Cup és King George VI and Queen Elizabeth Stakes győztest is. 2002-ben múlt ki a Blue Ridge Farm-on, Virginiában. A Belmont nyerője: Summing.

Alysheba (szül: 1984, Alydar - Bel Sheba) Egy egészen kivételes telivér, aki jobban járt volna, ha a hármas korona a négyévesek számára lett volna kiírva. Négyévesen megnyerte ugyanis az ország legnagyobb versenyeit, köztük a Breeders’ Cup Classicot és még 5 Gr1-et. A derbyt és a Preakness-t is behúzta, de a Belmontban úgy lett negyedik, hogy 14 hosszal maradt el a nyerőtől. 2009-ben, Szaúd-Arábiábiai kitérő után a Kentucky Horse Park-ban kellett elaltatni egy karámbaleset után.  Szobor, utcák és verseny viseli a nevét. A Belmont nyerője: Bet Twice. 

Sunday Silence (szül: 1986, Halo – Wishing Well) Kétévesen nem mutogatta még az oroszlánkörmeit, így meglepetés volt a hároméves diadalmenete. A Santa Anita Derby és a San Felipe Stakes után megnyerte a derbyt is. Ekkor már komolyan számoltak vele és élénk érdeklődés kísérte a Preakness előtt. 7 nappal a verseny előtt azonban zúzódást talált lábán az állatorvos. Törés nem volt, speciális kezelés és Preakness győzelem igen. Ismételten megverte Easy Goer-t, akivel legendás rivalizálást folytattak (3:1 főszereplőnk javára), de a Belmontban már fordult a kocka, így nem jött össze a hármas korona siker. Easy Goer az esőáztatta pályán megalázó, 8 hosszal verte Halo fiát New Yorkban. Szerencsére a tulajdonos és a tréner bizalma kitartott, így elindították és megnyerte a Breeders’ Cup Classic-ot is. 1996-ban választották a Hírességek Csarnokába. 1995-től 2007-ig a vezető apamén volt japánban, aki világklasszis ivadékok sorát hagyta a sportágra.  Konzervatív becslések szerint ivadékai több mint 800 millió dollárt nyertek eddig, főként Japánban. Egy fertőzés vitte el 2002-ben. A Belmont nyerője: Easy Goer.

Silver Charm (szül: 1994, Silver Buck - Bonnie’sPoker) A kettővel ezelőtt bemutatott Alysheba-hoz hasonlatosan négy-,és ötévesen volt az igazi diadalmenete, amikor is olyan nagy hírű futamokat nyert meg, mint pl. a Clark Handicap, a Goodwood Stakes vagy éppen a dubaji világkupa. Persze háromévesen sem volt éppenséggel rossz, hiszen a Derby és a Preakness megnyerése után csak Touch Gold bizonyult nála jobbnak a Belmontban. A Hírességek csarnokába választott, és korábban Japánban is fedező szürke mén ma is boldogan él Kentuckyban. A Belmont nyerője: Touch Gold.

Real Quiet (szül: 1995, Quiet American - ReallyBlue) Nem tartozott a felkapott sztárlovak közé, hiszen 20 versenyéből mindössze hatot nyert meg, de így is egy orrhossz híján megnyerte a Triple Crown-t 1998-ban. A Derby-Preakness dupla után ugyanis éppen ennyivel kapott ki New Yorkban Victory Gallop-tól. 2010-ben egy paddockban bekövetkezett baleset következtében múlt ki Bob Baffert idomítottja. Hollywood Parkban verseny viseli a nevét. A Belmont nyerője: Victory Gallop..

Charismatic (szül: 1996, Summer Squall - Bali Babe) a tragikus sorsú hős. Megnyerte a Derbyt és a Preakness-t, de a Belmontban lábát törve is 3. lett. A National Thoroughbred Racing Association az Év pillanatának (Moment of the Year) nevezte balesetét. Az Év Lova címmel vigasztalódott. Sérüléséből felgyógyulva boldogan élt, ugyanott, ahol Silver Charm, azaz az Old Friends Equine farmján, Kentuckyban. Sajnos már az égi legelőkre költözött. A Belmont nyerője: Lemon Drop Kid.

Folytatjuk!

belső kép: New York Times, nyitókép: America's Best Racing

süti beállítások módosítása