RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Prix de l’Arc de Triomphe 1984-2004 – 3. rész

…avagy hősök fókuszban.

lammtarra.jpg

1994 – Carnegie, a legkékvérűbb valamennyi között

A világsampion Sadler’s Wells fia az Arc győztes kancából, Detroitból, természetesen már születése után nagy tettre lett kiszemelve. Ennek megfelelően Sheikh Mohamed idejében megvásárolta a Robert Sangster wettenhami ménesében nevelt „kékvérűt” és ezzel a vásárlással biztosította első sikerét a Prix de l’Arc de Triomphe-ban. André Fabré harmadik győztesét nyergelte vele és Thierry Jarnet pedig két évvel Subotica után második győzelmét érte el a nagyversenyben. A célvonalba küzdelemben érkező lovak között Carnegie rövid nyakhosszal végzett Hernando és Apple Tree előtt. Az ittingeni Lando a nyolcadik helyen végzett, mindenesetre csak három hosszal elmaradva a győztesestől. Néhány héttel később az 1993. évi német Derbynyerő Milanóban egy Gruppe I. versenyben, a Gran Premio de Jockey Club e Coppa Doroban győzedelmeskedett. Carnegie, kétéves megszakítás után, ismét mint a derbyévjárat képviselője győzött, Japánba került apaménnek. A Forte cég, mint szponzor (4 millió frank), került reflektorfénybe

1995 – Lammtarra, több szerencséje volt, mint apjának

Az 1970-es versenyév nagy szenzációja volt Nijinsky veresége az Arc-ban. A veretlen angol Triple-Crown győztes Longchampban keserű vereséget szenvedett el Sassafras-tól. Fiának, Lammtarra-nak jobban sikerült. Lanfranco Dettorival nyergében a Nijinsky ivadék hamar kibontakozott és fél hosszal megvédte előnyét Wildenstein Freedom Cry-je és Swain-ja előtt. Botrányosan futott Ittlingen Lando-ja, amely Michael Roberts-el a negyedik helyen végzett. Néhány héttel később a Heinz Jentzsch által trenírozott Acatenango ivadék ismét Roberts-szel nyergében új dimenziókba lépett a Japan Cup megnyerésével. Lammtarra egy ritka hármas győzelmet ért el az Arc megnyerésével az Epsom Derby és a King George után. Sheikh Al Maktoum színeiben és Saeed bin Suror által idomított Nijinsky mén Dalham Hall Stud-ban kezdett 30.000 font fedeztetési díjjal, majd az 1996-os tenyészidőszak végén 30 millió dollárért eladták japán tenyésztőknek. 10 évvel később Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum visszavásárolta a japán Arrow Stud-ból, és visszatért a Dalham Hall Stud-ba, ahol 2014. július 6-án múlt ki. 

1996 – Helissio, spanyol színekben

Ebben az évben Enrique Sarasola két lovat adott tréningbe Elie Lellouche-hoz Chantillybe. Hazájában, Spanyolországban a madridi Zerzuela lóversenytér és egy ménese volt összesen mintegy 250 lóval. Helissio-t csikóárverésen vette 350.000 Frankért, Ő volt az egyik „francia” és imponáló start-cél győzelmével Európa legjobb háromévese lett. Ha nem lett volna szerencsétlen veresége a Francia Derbyben, úgy Helissio még az Arc után is veretlen lett volna.  Lelouche több Arc helyezés után végre egy Arc győztest is istállójában tudhatott. A fiatal, 23 éves Olivier Peslier-nek is ez volt első győztes lovaglása az Arc-ban. Az iffezheimi győztes Pilsudski lett a második, az ír Oscar Schindler előtt Helissio tulajdonosa a múlt évben halt meg.

 

1997 – Peintre Célebre, az egylovas bemutató

Ismét Olivier Peslier ült a nyeregben, amikor a Prix de l’Arc de Triomph-ot egy ló ritka fölénnyel nyerte meg. Igazi gála volt, ahogy a Nureyev ivadék, amely a nyáron Daniel Wildensteinnek az első francia Derbygyőzelmet, a 76. Prix de l’Arc de Triomphe-ot is megnyerte. A versenyben a távnál elbúcsúzott a mezőnytől és a célban jó öt hosszal győzött. Mint az előző évben is Pilsudski foglalta el a második helyet, mögötte az ammerlandi ménes Borgia-ja küzdötte ki a harmadik helyet. Que Belle Németország aktuális Diana díj nyerője nyolcadik lett. André Fabre-nak ez mára negyedik Arc győzelme volt. A „Chantilly-tréner egy másik csillagzatról”, ahogy a trénernagyság Henry Cecil nevezte, felzárkózott a legjobbakhoz: Charles Semblat, Alec Head és Francois Mathet-hoz, akik ugyancsak négy-négy Arc-ban trenírozták a győztest. Peintre Célebre télen is idomításban maradt, de a következő idényre való felkészülésben olyan súlyosan megsérült, hogy versenypályafutásának folytatásáról le kellett mondani. Dai Jin-ben már nemzett egy Derby-győztest. A Nureyev ivadék az ír Colmore ménesben fedez. Ez évben egy ugrása 30.000 Euro-ba kerül.

1998 – Sagamix, német győzelem karnyújtásnyira

A német lóversenyrajongók a Bois de Boulogne-ban és sok ezren a fogadóirodákban Münchentől Hamburgig rekedtre kiabálták magukat, amikor 200 méterrel a cél előtt úgy látszott, hogy egy Németországban idomított ló nyeri az Arc-ot. De erre nem futotta erejéből, mert Peter Schiergen kölni istállója lovának, Tiger Hill-nek, amit Andreas Suborics lovagolt, az utolsó métereken maga elé kellett engednie Sagamix-et és Leggera-t. Bár a második helyezett is német számlára futott és Hildegard Focke színeit hordozta, de Angliában John Dunlop idomította. Az Andreas Schütz által versenybe küldött Caitano a tekintélyes ötödik helyen végzett.

Olivier Peslier pontosan időzített lovaglásával szerezte meg a győzelmet, André Fabre ötödik idomári Arc győzelmével olimposzi magasságokba emelkedett. Sagamix Jean-Luc Legardere színeiben győzött. A nagyiparos volt a lő tenyésztője is. A múlt évben halt meg egy csípőműtét során fellépett fertőzésben és nagy űrt hagyott maga után a versenysportban.

Olivier Peslier is véghezvitte a majdnem lehetetlent, azaz három egymást követő évben megnyerte Európa kirakatfutamát

Holnap folytatjuk!

Kép: Daily Express twitter              

süti beállítások módosítása