RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Németh Ferenc

A múlt héten bemutattuk Önöknek a XX. század legjobb magyar lovát, Imperiált és trénerét.

imperial1.jpg

Már csak a trió harmadik tagja, a zsoké, Németh Ferenc méltatása marad hátra. Ha egészen pontosak szeretnénk lenni, itt két névről illene szólnunk: mivel Feri bácsi nem volt párttag, hiába volt ő Imperiál lovasa, külföldön nem ülhette. Ott Gelics Mihály aratott sikereket az aranyszőrű táltossal. A képen bal oldalon Gelics, jobb oldalon Németh Ferenc.

Németh Ferenc 1927-ben éppen ezen a napon, azaz február 13-án született a Zala megyei Sármelléken.  1942 januárjában Gombolai Ferenc idomárhoz került, mint lovastanuló. Két évvel később már megkapta a licenszet, de akkoriban olyan világsztár gárda lovagolt a pesti gyepen, hogy csak a háború után, 1946-ban tudta megszerezni első győzelmét.

Már 1958-ban a csúcsra ért, hiszen Mormotával megnyerte a Magyar Derbyt, de már ekkor is állandó problémát jelentett számára a koplalás, így azért, hogy ne kelljen felhagynia a lovaglással, az ugró szakágra váltott. A híres-neves Pardubice-ben is több győzelmet aratott.

Kronológiailag ez persze nem így következett, mert 1961 őszén jött létre a nagy találkozás Imperiállal, akivel több nagyverseny mellett megnyerte a futamok futamát, a Magyar Derbyt is.

1968-től lett tréner, és abszolút meg tudta ismételni azokat az eredményeket, amiket lovasként elért, hiszen Bűvölővel is derbyt tudott nyerni.

feri_bacsi_01.jpg

A Magyar Lóversenyzés egyik legnagyobb alakja 2010 decemberében hunyt el. Lapunkon két nagyinterjúban is mesélt életéről, ezeket itt és itt olvashatják.

süti beállítások módosítása