RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Phar Lap

Számtalan történet, mesébe illő győzelmek, lezárásként egy végtelen teóriát ébresztő halálesettel, és mindennek a közepében egyetlen hihetetlen versenyló.

1926-ban született Új-Zélandon, Alick Roberts farmján. Apja Night Raid volt, aki többek között a Melbourne Cup-győztes Nightmarch-ot adta. Épp ezért figyelt fel rá a  Sydney-i tréner, Harry Telford, aki meggyőzte David Davis amerikai üzletembert, hogy vegyék meg az árverésen.

A sárga mén nevét egy orvostanhallgató adta. Aubrey Ping apja kínai bevándorló volt, tőle hallotta a “farlap” hangzású zhuang szót, mely villámot jelent. Telfordnak tetszett az ötlet, de az “F”-et “PH”-ra változtatta, kicsit babonás okokból, a Melbourne Cup-ra reflektálva.

Mivel csikó nyurga testalkatú volt, szemölcsök voltak az arcán és nagyon furcsán járt, Davis okkal lett dühös Telfordra, és nem volt hajlandó fizetni. A tréner kiengesztelésül ingyen vállalta a ló tréningezését, cserébe kétharmados részesedéssel a győzelme pénzdíjából, valamint három évre kibérelte Phar Lap-ot.

A sok fellépő viselkedési probléma miatt kiherélték, majd ezután kezdte meg a versenyzést. Első négy alkalommal eredménytelen volt, utolsó kétéves futamát azonban megnyerte, és ezzel beindult fantasztikus karrierje. Három következő Ausztráliában töltött szezonja alatt

45 versenyből 35-ször ért be elsőként a célba, köztük a Melbourne Cup-ban, az Ausztrál Derby-ben, kétszer a Cox Plate-ben és még sorolhatnánk…

Miután csalódást keltő nyolcadikként végzett az 1931. évi Melbourne Cup-ban, és lejárt a bérleti szerződése, Davis Mexikóba költözött és Phar Lap-ot is vitte magával. Trénerének Tommy Woodcock-ot bízta meg. A legnagyobb összdíjazású észak-amerikai versenyre, az Agua Caliente Handicap-re vitték, amit pályarekorddal nyert. 
Ezután Kaliforniába szállították, ahol azonban borzasztó dolog történt. 1932. április 5-én Woodcock nagy fájdalmakkal és magas lázzal találta a lovat, akin sajnos már nem tudtak segíteni, így néhány órán belül elpusztult. Megfelelő orvostudomány hiányában sokáig nem derült ki semmi az ügyről, a 2000-ben azonban megkezdődtek a vizsgálatok a rejtély feltárásáért. Évtizedes munka után jelenlegi állás szerint arzénnal mérgezték meg, de hogy ki és miért, azt talán sosem tudhatjuk meg.

Történetéből 1983-ban film is készült Phar Lap: Heart of a Nation (Phar Lap: Egy nemzet szíve) címmel.

Phar Lap, Black Caviar megjelenéséig minden idők legjobb ausztrál lova volt, de az egyetemes lóverseny-történelemben is kitörölhetetlen nyomokat hagyott maga után.
süti beállítások módosítása