RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Jó ez nekünk?

Véleménycikk következik!

fj2.jpg

Ziccer! Ezt nem hagyhattam ki!

Angol, ír lovak sokasága van nevezve a szeptemberi lóversenyünnepre, leginkább a Kincsem és Imperiál díjakba.

Láttuk mi történt tavaly.

Agreement ugyan legyőzte az egyik angol lovat, de a fölényük mégis szembeötlő volt.

Karrierem során soha nem lovagoltam még ilyen kaliberű lovakat. Elképesztően reagálnak a zsoké jelzéseire.” - mondta nekünk a nap egyik főszereplője, Gönczi Rebeka.

Jó az nekünk, ha külföldi lovak viszik el nagyversenyeink első díjait?

…kérdezik tőlem többen is. Határozottan igen a válasz erre a kérdésre.

A sportban és főleg a galoppsportban nincsenek határok.

A németek Gr1-es versenyeinek száma 10-12-ről, pár év alatt hétre csökkent. Ezeket rendre angol, ír, francia lovak nyerik mégsem „zárják be”, mert fejlődés csak nemzetközi megmérettetésben képzelhető el.

A németeknek olyan világklasszisaik születtek csak az elmúlt pár évben, mint pl. Danedream vagy Torquator Tasso.

Képzeljük el, ha Papp László, Puskás Ferenc, Kincsem vagy Kisbér csak magyar ellenfelek ellen mérkőzött volna karrierje során. Kinek lett volna az jó?

Tehát azért kell beengednünk a külföldieket, hogy a mi élmezőnyünk, a velük való találkozások során megerősödjék és majd később mi is csenjünk el tőlük díjakat, mint manapság a németek teszik ezt.

Méretei miatt mindenképpen Franciaország Európa vezető lóversenynemzete (majd 4x annyi pályájuk van, mint az angoloknak), de nem is oly régen közölt egy cikket kedvenc szaklapunk, a Jour de Galop, hogy miként lehetne megállítani az angol tarolást, azaz, hogy a legfényesebb (értsd Gr1-es) trófeák ne kerüljenek a csatorna túloldalára.

De ez mindig változik. Alig tíz esztendővel ezelőtt, ugyanezen versenyekben a gallok otthon tartották ezek 90%-át.

A magyar galoppversenyzés kiemelt versenynapjai után remek kritikákat kap a külföldi szaklapokban. (Most is, a Donau Derby kapcsán!) Tavaly legalább 20 nívós lapban írtak Dettori budapesti fellépéséről, és aligha lenne kisebb számú a médiamegjelenés,

ha minden idők legsikeresebb trénere, a sportág élő legendája, Aidan O’Brien Budapestre utazna.

Márpedig ez nagyon kellene nekünk.

A lóverseny a leg-globálisabb sportok egyike. Ha valakinek rosszul esik, hogy külföldre kerülnek a mi kupáink, az hogyan vélekedik Kincsem, Imperiál, Overdose idegenben elnyert lenyűgöző címeiről?

Ami tény: a magyar lovakkal egyre kevesebbszer vállalnak külföldi megmérettetést. Már Pozsonyban is alig-alig akad indulónk, pedig nem is olyan régen még tucatnyi telivérünk futott pl. a Turf-gálán.

Márpedig ha mi nem utazunk, akkor kiváló lehetőség a magyar telivérek számára, hogy hazai pályán mérjék össze erejüket a külföldiekkel.

És ki ne látna szívesen világsztár lovakat és lovasokat Budapesten?

Hála istennek, hogy olyan szinten tart a Szotyori Nagy Ádám vezette Kincsem Park nemzetközi megítélése, hogy ilyen kaliberű trénerek is potenciális célpontként tekintenek rá.

Ne feledjük: a black-type minősítéshez három egymást követő évben komoly klasszisok, azaz elit mezőny kell, így hozzák csak bátran legjobbjaikat!

A pályán a jobbnak kell győznie. Ez a sport egyik alaptézise. Ha az egy cseh, osztrák, angol vagy francia ló, akkor tapsoljunk neki kellő tisztelettel.

Ahogyan Kincsemnek is tapsolt a világ anno, vagy ahogyan a friss olimpiai bajnok, Novak Djokovic is tapsolt az övéit legyőző magyar póló válogatottnak.

Mert erről szól a sport!

“A sport az, ami átkarol, felemel, célt és hitet ad nekünk, motivál és vigasztal, erőssé és kitartóvá tesz, ami emberré nevel. Egy szóval: a sport az, ami éltet.”

Nyitókép: Fodor Jenő

süti beállítások módosítása