RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Megszokott cseh fölény a szlovák derbynapon 🎩

Immár 32. alkalommal gyűltek össze Pozsonyligetfaluban a lóversenyzés barátai, hogy tanúi legyenek a háromévesek legfontosabb erőpróbájának.

dsc_5812-2.jpg

Mielőtt rátérnénk a futamokra: a baleset kapcsán egy tájékoztatást adtunk ki vasárnap este. Hétfőn reggel Mounir megerősítette, hogy ő már otthon lábadozik, de a másik két zsokéról nincs frissebb információnk, sőt neki sem!

Adam feleségének tájékoztatása hétfőn:

40aff24a-0be2-4d34-b341-02c0e40380bc_772x351.jpg

A nyolcfutamos meeting első hat összecsapásában vetélkedtek a legjobbak.

Hazai győzelemmel indult a találkozó, mert a 31. Cena Muscatita-ban Jozef Chodúr idomítottja Loch Swan (Gregorian) az élen.

Ezt, a már “tiszteletbeli spanyol”, Vaclav Janacek pillanatai követték. Előbb Capitanoval (Al Wukair) nyerte a 31. Cena Mysa-t, majd a tavalyi szezont egészségügyi okok miatt kihagyó ötéves Memento Morival a 41. Bratislavská míľa-t. Nem tudjuk, hogy Vaclav Luka idomítottja a depeche Mode legújabb nagylemezének címét viseli-e, de minket örömmel töltött el sikere.

A 31. Cena Pat´s Music-ot szeretnénk örökre kitörölni az emlékezetünkből, de a tényszerűség kedvéért ide kívánkozik: a cseh tenyésztésű Anika (Eagle Top) a bajnok Jan Havlíkkal. A Lokotrans ekkor már két győzelmet jegyzett futtatóként, hiszen Capitano a cseh, míg Anika a szlovák bázison készül. Szombaton egyébként a champion David Liska is megsérült Prágában.

A 32. Szlovák Derbyben nem játszott szerepet a cseh kiadásból érkező három telivér, mégis az ő himnuszuk szólt a Girl Powert hozó végeredmény után.  

A Peter Foret által lovagolt Francis Gold ugyanis kanca, és őt Vendula Korečková trénerasszony készíti.  A Kodiac ivadék mindösszesen negyedik próbatételét futotta 2024-ben. A legnagyobb kihívásokat elkerülték vele, ezt megelőzően szintén Pozsonyban, az 1800 méteres Cena Arvyban volt második.

dsc_5653-2.jpg

Hát azt bizonyíthatjuk, hogy a 600 méter áthidalásával a legapróbb gondja sem volt. 2 ¾ hosszal, 2:28,89 perces kiváló idővel, könnyedén nyert, a kellemes meglepetést okozó Hayek és Ninna Best előtt.

A pályáját két éve kezdő idomárhölgy első derbyjét nyerte, de Foret 2022-ban már megdicsőült a prágai kiadásban. A kancát Hana Jurankova vásárolta Baden-Badenben 32 ezer euróért a győztes OZ Roza s.r.o. istálló, azaz František Roza számára.

"Még mindig nem hiszem el teljesen. Peter azt mondta, hogy nagyon karakteres kanca és képes kellően megnyugodni a versenyben. Ennek köszönhetően nagyszerű finist tud mutatni.” - örvendezett Vendula Korečková tréner.

Hát az biztos.

dsc_5824-2.jpg

A lefutási idő a második leggyorsabb a szlovák kékszalag történetében és mindössze 37 századmásodperccel maradt el a versenyrekordtól.

Továbbá ő csupán a második cseh telivér, aki Szlovák Derbyt tudott nyerni. A sors fura fintora, hogy tavaly Adam nyerte a derbyt Jardin Michelet-vel. Ők ezen a képen. Forrás: Vivafoto.

94501e86-6b5b-46bc-8a2f-3c08d41deddc_1600x1067.jpg

Ezt követte a 31. Zlaty Pohár, ahol annak a Gasparininak (Eagle Top) a díszelőadását láthattuk, aki bizony Budapestre, a Kincsem Díjra készül. Megtiszteltetés lesz a régió egyik legnagyobb szupersztárját Budapesten látni.

Csak egy érdekesség: mind Czvik Tiborék Anika, mind pedig Jan Demeléék Gasparini győzelme után Kincsemről szóló festményeket is vehettek át.

fd1254b5-289a-4705-8618-ef64abc2a457_2355x2638.jpg

Az utolsó két hendikepfutamot a Stangel-Sanna páros nyerte, így alakítva ki a két ország között a 4-4-es végeredményt, ami a hat legfontosabb versenyben 4:2 az északi szomszédoknak (igaz a másodikban csak ők adtak indulót!). Janacek és Sanna tudott duplázni a lovasoknál, míg a mestereknél az imént említett Marian Stangel. A tenyésztést tekintve 4 ír, 2 cseh, 1 francia és 1 szlovák siker.

A teljes eredménysor itt látható!

A végére egy észrevétel: Szerintem téves döntés volt a megszokott harmadik vasárnapról a másodikra előrehozni a derbyt, hiszen egy héttel a magyar és lengyel kékszalag után ebből a két országból eleve nem lehetett reálisan indulókat remélni. Természetesen nem csak a főfutamban, hiszen a kiemelt napokon a keretprogramban is a legjobbak szerepelnek. Véleményem szerint ez volt az oka a szerényebb indulási létszámnak.

Gratulálunk a bajnokoknak és mielőbbi teljes felépülést kívánunk a zsokéknak!

Képek: Juhász Zsóka/Treattelling

tamogatoi_banner1.png

süti beállítások módosítása