RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A Turfban lapozgatva - Derbykiadás

A derbynap ezernyi csodája.

a_turfban_lapozgatva1.png

Pár nappal ezelőtt Gönczi Rebeka azt nyilatkozta a Sport Televízióban, hogy egy zsoké egész évben a derbynapot várja.

Nem csak a zsoké, természetesen. Éppen ezért megpróbáljuk elmesélni, mitől is annyira különleges ez a nap. Szerdán a 102. Magyar Derbyt a számok alapján közelítettük meg, de az írás végén rátérünk majd még egy szó erejéig.

Azért különleges a derbynap, mert az ország legjobb lovait, a régió legjobb lovasait láthatjuk több órán át.

Például rögtön nyitányként a Patay Sándor Emlékversenyben, ami hagyományosan a legígéretesebb csikók debütálásának helyszíne. Éppen ezért javasoljuk mindenkinek, hogy már 13 órakor legyen kinn a Kincsem Parkban, hiszen mindig izgatottan várjuk bemutatkozásukat.

lac_4552.jpg

A Flandorffer Tamás Emlékversenyben derbynaphoz méltó sprintmezőny a nagy visszatérő Marlonnal, de ilyen hosszú, bő másfél év kihagyással értelemszerűen nem ő a favorit, hanem Dark Blue Sky (Kovács S./ifj. Kozma I.)

Azért különleges a derbynap, mert (nem csak) a zsokékat doppingolja a lelátón helyet foglaló rengeteg néző, akik már-már a labdás sportágak mérkőzésein megtapasztalható hangulatot teremtenek. A galoppon ez csak évente egy alkalommal tetten érhető.

A Mezőhegyesi Díjban kezdődik vélhetően „a háború”, a két topzsoké, Línek és Georgiev között. Lovaik a favoritok. A Buccanner Díjban viszont valószínűleg a Molnár Gyöngyi-Alberto Sanna duó fog szót kérni, Luis Fernandonak "keze-lába kilóg" a patinás futamból.

2017-ben My Luck volt az utolsó, aki egy naptári évben megnyerte a Batthyány-Hunyady és a Buccaneer Díjakat.

Azért különleges a derbynap, mert ilyen színes forgatag, ilyen elegáns közönség és ilyen hangulat, a lovassportokban szinte soha, vagy csak nagyon ritkán tapasztalható meg másutt, azaz a derby hozza elő a lókedvelők életében a legtöbb adrenalint. (A zsokékról már nem is beszélve - hogy Rebekát idézzük.)

dsc_3978.jpg

Eszter a 2021-es derbynapon

Most sem lesz könnyebb „lelkileg túlélni” a Jeles Eszter Emlékversenyt és senki ne várja el tőlünk, hogy ne egy emberként – persze a többi indulót meg nem bántva - drukkoljunk Annának. Neki vélhetően ez lesz az év legfontosabb futama.

A Magányos Díjban harmadjára találkozik a Reshiram – Ráadás páros. 1:1 az állás közöttük. A derbynapon sosem indult és így értelemszerűen nem is nyert még marokkói zsoké!

lac_4387.jpg

Alberto Sanna viszont már Derbyt is nyert, és azt a Honvédelmi Minisztérium Díját is, ami akkor, 2017-ben még más névre hallgatott. Mindez csak azért érdekes, mert - a képen látható -  Molnár Gyöngyi másik idomítottjával, Major Factorral legalább akkora favoritok lesznek, mint másfél órával korábban a szürkével.

Azért különleges a derbynap, mert ehhez fogható izgalom az emberi vetélkedésekben nem átélhető. Itt nincs javítási lehetőség, ugyanis egy hároméves életében egyszer, alig két és fél perc adatik arra, hogy halhatatlanná váljon. Most vagy soha!

Az Equine Products Hendikep Barabás Mónika nagy pillanatait hozhatja el, mert Chiquitita Girlt nem csak lovagolja, de a mindennapokban is ő készíti. Ő a szaklap első tippje.

A Derbyről már szerdán bővebben szóltunk. Többen is jelezték a cikk elolvasása után, hogy nem tippeltünk. Sosem szoktunk, de ha valaki erre nagyon kényszerítene bennünket:

Línek ellen egy forinttal sem fogadnánk.

Egyértelmű, hogy Géza, Flying Aquangel és Exact a favoritok, de Línek ennél sokkal nehezebb feladatot is oldott már meg, ráadásul Carreras abszolút nem esélytelen. Vele meg pláne nem.

Nézzék ezt a félelmetes eredménysort:

linek_szamai.png

A világ galoppsortjában is alig találunk olyan aktív zsokét, aki ekkora fölényt mutatna egy derbyben. Jaroslav Línek 16x indult a miénkben, ötször győzött, de ami ennél is félelmetesebb mutató, hogy mindössze csak ötször nem kerestek pénzt a lovai. Káprázatos eredménysor!

A Derby királya címre azonban nem pályázhat, mert az egyértelműen Vas Józsefet illeti felfoghatatlan, 23/9-es mutatójával.

Hiába lesz tehát itt Georgiev, Sanna, Sequy, a Magyar Derby az legalább annyira Jaro terepe, mint Nadalnak Roland Garros vagy Federernek Wimbledon.

(A TOP 6-ba 8 véleményezettünk van: Lakhan és Hala Hala is.)

A síkversenyek sorát az első derbynyerőnkről, Vatiniusról elnevezett hendikep zárja, ahol Línek vagy nagyon boldogan, vagy kissé lehajtott fejjel ül majd a favoritra, Molnár Orsolya idomítottjára, Malcesine-re.

Azért különleges a derbynap…sorolhatnánk reggelig az érveket, de ezt tényleg látni kell!

Következik a 197 éves Magyar Lóversenyzés legnagyobb ünnepe. Jöjjenek minél többen. A belépés ingyenes és figyelem! Kezdés nem 14, hanem már 13 órakor!

Képek: ZL Photos

süti beállítások módosítása