RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Az első - A Tehén sikere

Ebben a rovatban örök emléket állítunk az utókornak. 

derbynyerok_1921_-.png

A korabeli leírások és krónikák felhasználásával bemutatjuk a magyar lóversenyzés összes derbynyerőjét.

Kezdjük 1921-ben.

Az első Magyar Derby győztesét Luczenbacher Miklós nevelte pettendi ménesében. A sárga mént tulajdonosa id. Hitch idomárhoz adta tréningbe. Az alacsony, zömök, abszolút nyugodt kis csikó hamarosan kedvence lett a lovászfiúknak, akiktől nyugodt temperamentuma és a homlokán levő kér kis szarvszerü kinövés miatt a Tehén becenevet kapta.

Ezen a néven ismerte aztán Alag apraja-nagyja. A Tehén hű is maradt becenevéhez, soha nem rakoncátlankodott és amilyen nyugodt volt az istállóban és a lassú munkában, olyan ijesztően flegmatikusán viselkedett később a gyors munkában és galoppokban is.

Vatinius két sikertelen verseny után fokozatosan magára vonta a figyelmet. Először harmadik, majd kétszer második volt szerény handicapekben, az évad végére pedig megnyerte Bécsben a St. Hubertus handicapot és a Schlusz handicapot. A kemény kis mén hároméves korára sem nőtt túl sokat, legfeljebb közepes magasságúnak látszott. A legérdekesebb azonban az volt, hogy a reggeli munkában a neki kétségtelenül megfelelő hosszabb távokon sem volt hajlandó menni. vatinius-olaj-1921-kepeslap_zqqvxnn8.jpg

Szinte hihetetlenül hangzik, de legalább 25 kilóval volt rosszabb reggel istállótársánál, Balbinusnál, amelyet a bécsi Derbyben csak azért nem verhetett meg, mert Balbinus nyerőnek volt jelentve. A bécsi Derbyben nyilvánvalóvá vált, hogy pillanatnyilag Vatinius a jobb ló. Egy hétre rá könnyen nyerte az akkori idők legnagyobb diját a Mode Preist, majd egy hét múlva az első Magyar Derbyt. Ezután a győzelmi sorozatának vége lett, a következő évben hat versenyben vett részt, közülük kettőt megnyert, a többiben helyezést ért el. 

Versenykarrierjét befejezve Svájcban és Lengyelországban apaménként mérsékelt sikereket ért el.

vatinius_1921.jpg

Versenyleírás:  Az erdőből kijövet Vatinius van az élen Bocula és Korom előtt, Pacific hosszakkal  hátul. Az egyenesig ez a  sorrend nem is változik.  A táv előtt Vatinius elhúz, Bocula elkészül erejével, Korom megy a második helyre. A tribünöknél Krix-Krax, Államtitkár és Csajkás egy csomóban közelednek a harmadik helyért, s végül ebben a sorrendben érnek a célhoz.  

Hivatalos eredmény:  

1. Magyar Derby Alag, 1921. június 19. vasárnap. Rendes talaj. 174. futam.

Díjazás: 140 000 Korona (100 000, 30 000, 10 000 K)

Start: 16 óra 50 perc.

1. VATINIUS              sm    Horkay Vosges Hitch György Nagy Géza
2. KOROM                  stpm  Róbert le Diable  Komorna Adams R. Schejbal J.
3. KRIX KRAX sm     Beregvölgy Krikerl  Reevs H. Tám J.
4. Államtitkár              sm        id. Mravik P. Szokolai I.
5. Csajkás                    sm   id. Mravik P. Sajdik S.
6. Bocula                     pk                    ifj. Mravik P. Esch Gy.
7. Pacific                     pm                   gr. Pejacsevich A. Pretzner I.

Tenyésztő: Luczenbacher Miklós, Futtató: Pölöskei ménes

Bírói itélet: Könnyen 2h. - 2,5h.  Idő: 2.36

Totalisateur: 20:26. Helyre: 20:22, 24, 28.  Esetleges osztalékok: 20:138 Pacific, 158 Korom, 184 Bocula, 242 Krix-Krax, 384 Államtitkár, 710 Csajkás.

Az adatokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő anyagaira támaszkodtunk. Hálás köszönet nekik, ahogyan Szeiler Orsolyának az ötletért és a támogatásért.

A dunakeszi városi könyvtár képgalériája a derbyről itt látható.

Cikkünk megjelenése után Nieselberger Róbert úr, a Henry Milne Angol Magyar Lovastörténelmi Egyesület képviselője megtisztelt minket néhány, Vatinius győzelméhez kapcsolódó képpel. Hálás köszönetünk neki.

2020-09-27_113043j.jpg

 2020-09-27_112814.jpg

2020-08-23_george_hitch_cs_ff_2.jpg

A Hitch Család. A képen középen ül Senior George Hitch négyszeres idomár Champion , jobbra tőle Robert Hitch 1938 idomár championja, balra George Hitch Bankigazgató . Középen áll Villy Hitch Jockey, tőle jobbra Ede Hitch állatorvos.

süti beállítások módosítása