RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A nagy találkozás

Egy nem mindennapi történet ma a Befutón!

240602_ba_0425.jpg

Turf-gála cikkünkben írtuk meg, hogy Pozsonyban megszólított minket az élő legenda, František Vítek és fia, akik Vas József felől érdeklődtek.

Vítek úr elmesélte nekünk, hogy élete egyik legnagyobb élménye az volt, amikor Budapesten, a Kincsem Díjban lovagolhatott Vas József ellen.

Ezt követően hívtuk fel  őt, és valóban megható pillanatoknak voltunk szemtanúi, amikor a két ikon  - akik több, mint 40 esztendeje nem találkoztak - face time-on keresztül üdvözölte egymást, de nézzük honnan is ered kapcsolatuk. 

"Csehszlovák Derby 1979. évi kiadása előtt Vlastimil Smolík zsoké nehéz döntés előtt állt.  Valdaj vagy Sparta? Smolík és trénere, František Vítek voltak a regnáló bajnokok, és a Derbyre is a két legjobb ló állt rendelkezésükre. De míg a tréner elméletileg bármennyi védencét küldheti a versenybe, a zsokénak muszáj egyet választania. Kevesen kételkedtek Vítekék diadalában, de Smolík nagy nyomás alatt volt - végül a kanca, Sparta mellett döntött, aki a csikók Tavaszi Díját és a Tavaszi Nagydíjat is megnyerte, így a rutinos Vas Józsefet hívták Budapestről, hogy lovagolja Valdajt. A két legnagyobb sztár nagy csatát vívott egymással és végül Valdaj 2:34,2-es idővel egy fejjel gyorsabb volt. Vas harmadik diadalát szerezte ebben a futamban, Vlastimil Smolík pedig még mindig várt az elsőre. Az év lova azonban a kiváló Sparta lett, aki az előző két diadalához az Oaksot is hozzátette." - írja a chuchlearena.cz. 

A győztesről tudni kell, hogy apja, az a francia tenyésztésű Behistoun,  aki három esztendővel Imperiál futása után, azaz 1966-ban nyerte a  Washington D.C. Internationalt. 1973-ban vásárolta meg a Napajedlai ménes, 1974-1990-ig fedezett náluk, ezen időszakban champion apamén is volt.

Vas József szavai:

"Szép, nagy és kiváló kanca volt Sparta, de szerencsére sikerült megvernünk. A 600 méteres prágai egyenesben öt-hat hosszal ellépett a mezőnytől, de mikor láttam, hogy az enyém közeledik hozzá, akkor kettőt finoman odacsíptem neki és a célban már mi voltunk elől. Szerencse kell mindenhez. Valóban gyönyörű és kiváló volt a kanca, teljesen jogosan lett később év lova. Sosem felejtem el, hogy a közönség hatalmas ovációval fogadott bennünket. Szerkesztő úrnak köszönöm, hogy összehozta ezt a találkozást és legalább videotelefonon tudtuk egymást üdvözölni."

Örömmel tettem! Igazán könnyes pillanatok voltak.

240602_ba_0423.jpg

A csehek Aperianovja, a lovasként két Velka pardubickát nyerő, František Vítek 1938. szeptember 17-én született a kelet-csehországi Hradec Králové melletti Puchlovicében. Gát/akadály lovasként hétszer, idomárként (síkon) tizenhétszer (!) volt champion hazájában, ami behozhatatlannak tűnik.

Védencei hatszor nyerték meg a derbyt (Valdaj, Latina, Arva (Hármas Korona nyerő), Lancelot, Lykeion és Regulus), és lovai 32 győzelmet arattak csak a klasszikusokban!  

2013-ban fiai, Pavel és Roman 75. születésnapjára egy könyvvel készültek, aminek kiadásáról maguk gondoskodtak. Hevenyészett fordításban a "Egy lovakkal teli élet" címet viseli.

vitek_konyv.jpgHosszú évekig állandó lovasa a fenomenális zsoké, Vlastimil Smolík volt, aki máig Csehszlovákia történetének legsikeresebb versenyzője (15x champion, 5x derbynyerő, 659 győzelem). 

(A szerkesztő megjegyzése: nyilvánvalóan Filip Minarik a legsikeresebb cseh zsoké, de az ő karrierje Németországban teljesedett ki.)

Smolík 1994-ben egy tragikus autóbaleset után hunyt el.

Képek: Zenon Kisza (fotokisza.com). Azokon az élő legenda fiával látható. Köszönjük Zenon barátunknak!

tamogatoi_banner.png

süti beállítások módosítása