RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Imperiál Amerikában

Az 1963. november 11-én, a Washington melletti Laurel Parkban lefutásra kerülő nagy nemzetközi versenyre a legjobb európai telivérek között meghívták Imperiált is.

imperial-laurel-park-szines-800x445.png

A kiváló képességű Imi-mén az indulás előtti napokban nagy izgalmakat okozott. Pénteki próba-galoppja után ugyanis szombat reggelre sántának bizonyult. Az orvosi vizsgálat izomgyulladást állapított meg. Azonnal kezelés alá vették és hétfőre újabb állatorvosi vizsgálatnak vetették alá, amelyen öt szak-állatorvos vizsgálta meg. Megállapították, hogy Imperiál állapota rohamosan javul és kellő állatorvosi felügyelet mellett elindulhat.

Ilyen előzmények után hétfő délután a lószállító autó a ferencvárosi teherpályaudvarra szállította, ahol már várta az utazásra tökéletesen berendezett, négytengelyes vagon. Széna és szalma bálákkal kibélelve, nemcsak teljes biztonságát, hanem a legnagyobb kényelmet is biztosítja tenyésztésünk büszkeségének. Az úton állandóan ellenőrzik a vagon hőmérsékletét, hogy a megszokottra tudják szabályozni. Kedden reggel egy nemzetközi gyorsteher szerelvényhez kapcsolták Imperiál vagonját, amivel Nürnbergig utazott, ahonnan szerdán este lószállító autó vitte tovább Frankfurtba. Onnan a szovjet és a többi európai lovakkal együtt lószállító repülőgéppel indultak csütörtökön Amerikába. A vonaton Aperianov Zakariás idomár, Gelics Mihály versenylovas és Maczkó János lóápoló utazott Imperiállal. Hajnal Károly igazgató és Dr. Hesp Edvin versenytitkár repülőgépen utazott Frankfurtba, ahonnan Imperiállal együtt folytatták útjukat Amerikába.

Imperiál kitűnően bírta az utazást

A telivérvilág szeme Washington felé irányul: a november 11-én, hétfőn lefutásra kerülő nagy nemzetközi verseny egyedülálló a maga nemében. Ez a nagy érdeklődés még sokkal fokozottabban nyilvánul meg nálunk, hiszen ez az első eset, hogy magyar telivért meghívtak és starthoz is áll egy ilyen versenyben.

A megérkezés utáni napokban Imperiál csak könnyebb munkákat végzett, majd már 1000 méteren teljes iramban galoppozott rendkívül frissen. Washingtonban ködös, esős az időjárás, Imperiál nagyszerűen bírja nemcsak az időjárást, hanem az akklimatizálódás sem volt ártalmára. A hétfői nagy versenyben 10 ló áll starthoz. Imperiálon és a két szovjet telivéren kívül két amerikai, egy angol, egy ír, két francia és egy venezuelai telivér.

skmbt_c65215092113550_0023-imperial-amerikai-munkaban-nem-biztos.jpg

Már Amerikában egy munka

A magyar küldötteket nagyon barátságosan fogadták Washingtonban. Kedden a szovjet küldöttekkel együtt a Fehér Házban jártak, ahol Salinger, Kennedy elnök sajtófőnöke fogadta őket és hosszasan beszélgettek.

Hétfőn, magyar idő szerint este kilenc óra tájban került sorra az Amerikai Egyesült Államokban a versenyévad egyik legnagyobb és legérdekesebb tenyészpróbájára, a 150.000 dollár összdíjazású Washington D. C. International-re. A Washingtontól mintegy 40 kilométerre fekvő Laurel Park-i versenypályán a világ legjobb lovai gyülekeztek, hogy másfél mérföldes (2414 m) távon mérkőzzenek egymással.

A pályázók sorából hiányzott néhány híres versenyló, így a francia Exbury és Relko, az angol Ragusa és Romulus, valamint néhány „nagymenő”, de így is a meghívást elfogadó hét ország versenylovainak színe-java vett részt a világszerte nagy érdeklődést keltő versenyben. A most tizenkettedszer lefutásra került versenyben a következő telivérek álltak rajthoz, az indulási helyek sorrendje szerint:

1. startszám Ivory Tower (Szovjetunió)
2. startszám Christmas Island (Írország))
3. startszám Nycros (Franciaország)
4. startszám Brjanszk (Szovjetunió)
5. startszám Ferumbras (Venezuela)
6. startszám Misti (Franciaország)
7. startszám Imperiál (Magyarország)
8. startszám Kelso (USA)
9. startszám Mongo (USA)
10. startszám Espresso (Anglia)

A Laurel Park-i pályán a szurkolók tízezrei várták a tíz telivér küzdelmét. A rádió és a televízió közvetítéseit sok millió érdeklődő figyelte és a nyugati hírügynökségek sok ezer szavas tudósításokban számoltak be a világ egyik legnagyobb sporteseményéről. Ezekből a tudósításokból vált ismeretessé a verseny eredménye és néhány részlete a magyar napisajtóban. A nyugati hírügynökségek távírógépei terjedelmes tudósításokban számoltak be a nagy eseményről.

Ezekből tudhattuk meg hétfő este, hogy szokatlanul meleg időben, kb. 37.000 néző jelenlétében futották le a 12. Washington D. C. Internationalt. A fogadók bizalma a két amerikai ló között oszlott meg. Kelso esélyét 2:1, Mongo-ét 7:2 jegyezték. Kelso az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb versenylova. A hatéves herélt tavaly a francia Match, két évvel ezelőtt pedig a kaliforniai TV Lark mögött második volt a nagy meghívásos versenyben. Az idén tizenegy indulása közül kilencszer győzött, nyolcszor szakadatlan sorban. Kelso a második helyet foglalja el Amerikában a „milliomos’’ versenylovak ranglistáján, mivel eddig 1.581.702 dollárt nyert versenydíjakban.

Mongo is híres versenyló, eredményei azonban sokkal szerényebbek, „csak” 200.642 dollárt nyert és ezévben 13 indulása közül csak ötször volt első, ezzel szemben nagy előnye, hogy gyepes pályán Amerika legjobb telivérének tekintik. A külföldi lovak közül a francia Misti iránt nyilvánult meg a legnagyobb bizalom, 13:1 eséllyel indult.

A nagyszerű állapotban levő füves pályán lefutott verseny rendkívül izgalmas küzdelemmel végződött. A két legesélyesebb ló, a négyéves Mongo és a hatéves Kelso a 2414 méteres táv utolsó harmadán külön versenyt futott a célegyenesig, és az utolsó 200 méteren ádáz küzdelmet vívott a győzelemért. Kelsonak több ízben sikerült kis előnyt szereznie. Mongo azonban lovasa bíztatására mindannyiszor újból előretört és végül fél hosszal legyőzte szívós ellenfelét. A verseny második felében csak a szürke Nycros-nak sikerült tért nyernie, de olyan messze volt az élen küzdőktől, hogy nem veszélyeztette azokat. És végül 12 hosszal lett harmadik, három hosszal a felzárkózó Espresso előtt. Misti ötödik Ivory Tower előtt. Utóbbi nagy küzdelmet vívott Imperiállal az 5.000 dollár nyereményt jelentő hatodik helyért. 1600 méterig a vezető Christmas Island és Mongo mögött Imperiál a harmadik helyen galoppozott Kelso előtt, de az utolsó 800 méteren annyira elfáradt, hogy nem tudta kivédeni Ivory Tower támadását.

A verseny lefutása után nagy izgalmat keltett Kelso lovasának óvása a győztes ellen. A Versenyintézőség 15 perces tanácskozás után – a versenyről készült filmfelvétel megtekintése után – elutasította a panaszt. Mongo ideje 2400 méterre átszámítva 2:26.5-nek felel meg, ami több mint három másodperccel jobb a budapesti pályarekordnál.

Imperiál ismét itthon

Az amerikai versenyen a hetedik helyen végzett, ami a világ legjobb telivérei között nagy elismerésnek számít. Akár a lefutási idő, akár Espresso-n átszámítva megállapíthatjuk: Imperiál csaknem százszázalékosan formát futott. Baden-Badenben a nálunk érvényben lévő korteher mellett háromnegyed hosszal végzett Espresso mögött, Amerikában pedig, ahol a háromévesek hátrányos helyzetben voltak, mert nem négy kiló, hanem csak négy font (nem egészen két kiló) a korteher, három hosszal volt Espresso mögött. Imperiál 2000 méterig versenyben volt és csak ott kezdett visszaesni. A két amerikai ló, Mongó és Kelso az utolsó négyszáz méteren elhúzott és szédületes tempójukat egyik európai telivér sem tudta átvenni. Kiváló képességű háromévesünk egészségesen visszaérkezett megszokott helyére, az istállójába, ahol már meg is kezdte rendszeres munkáját.

Forrás: Pesti Turf, Horváth József, képek: The Sun, Horváth József hagyatéka

süti beállítások módosítása