RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Preakness Stakes: Megérte várni

A Kentucky Derby győztese hatalmas csatában, de fejhossz előnnyel ért célba a Preaknessen…

seize_the_grey_preakness.jpg

Csakhogy ez a csata nem az első, hanem a második helyért zajlott a Kentucky Derby-nyerő Mystik Dan és az ott negyedik Catching Freedom között. A Preakness Stakes élén ugyanis egy olyan ló brillírozott, aki kimaradt a két héttel ezelőtti csúcsfutamból.

Ő pedig Seize The Grey volt, a legendás D. Wayne Lukas szürkéje. Arrogate fia már az első kanyarban az élre állt, és a befutóban sem engedett közelebb senkit. Jaime Torres lovaglásában 2 ¼ hossz előnnyel száguldott be a célba Pimlicóban, ezzel ló és lovas is első Gr1 besorolású győzelmüket aratták.

A 25 éves Torres 2019-ben döntötte el, hogy zsoké szeretne lenni, mikor Puerto Ricón nézte a versenyek közvetítését. Mindössze két éve versenyez. Két hete is ő lovagolta győzelemre Lukas szürkéjét, akkor Kentuckyban egy Gr2-ben, azonban most először szerepelt Hármas Korona futamban. Az örömöt tetőzte, hogy szülei is Baltimore-ba repültek és meglepték, így a család együtt ünnepelhette a hihetetlen sikert.

Emellett örülhet Seize The Grey több mint 2500 (!) tulajdonosa is. A MyRacehorse szindikátus 300 ezer dollárért vásárolta meg a szürkét a 2022-es saratogai árverésen, hogy aztán rengeteg érdeklődő bevásárolhassa magát az ígéretes mén tulajdonosai közé.

„Azért hozunk létre szindikátusokat, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a lótulajdonlás álmát és izgalmát” - mondta Michael Behrens, a MyRacehorse alapítója és vezérigazgatója.

A nap főszereplője – természetesen Seize The Grey mellett – viszont D. Wayne Lukas volt, aki 88 éves korában szerezte meg pályafutása 15. Hármas Korona-aranyát. És hetedik diadalát a Preakness-ben. Ezek után nem meglepő, hogy a futam után teljes ováció fogadta.

baffert_congratulates_lukas_preakness_eclipse.jpg

Bob Baffert gratulál D. Wayne Lukasnak

„Az emberek mindig megkérdezik, melyik Preakness-győzelem a legjobb, de kétségtelenül az utolsó a legédesebb” - mondta Lukas. „Ami számomra jelentős volt, és talán azért, mert öregszem, az az, hogy amikor végigsétáltam a versenypályán, a versenyben résztvevő [trénerek – szerk.] mindegyike adott nekem egy kézfogást. Ez többet jelentett, mint bármi más. Baffert, Kenny McPeek [a derbynyerő Mystik Dan trénere], és mindenki más a sorban.”

A következő állomás a Belmont lehet. Lukas szerint a ló kibírja az Egyesült Államokban hosszúnak számító 2400 métert, de nem akarja elhamarkodni a döntést. Ha esetleg mégis New York felé viszi őket az út, mindenképp izgalmas visszavágóra számíthatunk. Kevesen tudnak Hármas Korona-versenyt nyerni, de még kevesebben tartják meg utána is a top formájukat.

Ha már klasszikus-nyerők formája, Mystik Danről se feledkezzünk meg. Elmondása szerint McPeek csalódott, hogy le kell mondaniuk a Hármas Korona-reményekről, de elégedett a lóval. Nem csoda - ha a korábbi évek eredményeit nézzük, a második hely a Preakness-ben még bőven tisztes helyállásnak számít a Kentucky Derby-nyerők kiszámíthatatlan következő szereplései között.

Ami a többi futamot illeti, Irad Ortiz Jr.-nak sikerült a duplázás a Graded besorolású versenyek között, de Frankie Dettori is nyert egy Gr3-at, mikor Balnikhov (Adaay) hazaért a Dinner Party Stakes-en.

Képek: Eclipse Sportswire

Ezek is érdekelhetik:

Pozsony és Róma:
https://befuto.blog.hu/2024/05/20/pozsonyi_triplak

Németh Ildikó születésnapi exkluzív:
https://racingportal.blog.hu/2024/05/16/nemeth_ildiko_70_elso_resz_611
https://racingportal.blog.hu/2024/05/17/nemeth_ildiko_70_masodik_resz_435

Esti Fény ausztrál kalandja:
https://befuto.blog.hu/2024/05/18/tavolodo_kupaalmok

Equinox - Almond Eye baby:
https://befuto.blog.hu/2024/05/16/micsoda_pedigre

tamogatoi_banner.png

süti beállítások módosítása